Импийчмънт ли? Тръмп си възвръща увереността

Поддръжници на Тръмп в Орландо, Флорида. Снимка: от тв екрана

Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята на САЩ президент, срещу който Конгресът е предявявал обвинения. Но неговото политическо бъдеще не изглежда толкова мрачно, колкото предричаха противниците му преди няколко седмици.

По-малко от 11 месеца преди президентските избори милиардерът републиканец изглежда си върна активната форма, комбинирайки много агресивна отбранителна стратегия и добри икономически показатели.

Злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса: обвиненията срещу 45-ия президент, които бяха обявени вчера, са тежки. Той е обвинен, че е оказал директен натиск над Украйна, за да накара страната да разследва Джо Байдън, потенциалният му противник от Демократическата партия през ноември 2020 година.

Но политическото уравнение е такова, че той е на път да преодолее тази спънка без щети. Пълно отричане на всичко, отказ да участва в процеса и опит да го приравни с обикновена операция, вдъхновена от партийни интереси: стратегията като цяло се увенча с успех.

В една свръхполяризирана Америка, където разделителните линии изглеждат непоклатими, този аргумент предизвиква възмущение в лагера на демократите, но резонира силно сред базовия електорат на Тръмп и конгресмените от „Голямата стара партия“ следват като един. Блок срещу блок, вече никой не слуша другия.

Без да се спират на подробностите от тези обвинения, републиканците използват мощен аргумент: демократите се опитват да поставят под съмнение присъдата на избирателните урни.

Според Дейвид Акселрод, бивш съветник на Барак Обама, „да се твърди, че процедурата за обвинението е невалидна, защото поставя под съмнение вота на народа, означава да се каже, че тази процедура, която е записана в Конституцията, е нищожна и не може да бъде използвана, защото ВСИЧКИ президенти са били избрани от народа!“

Този подход, целящ да пренасочи дискредитирането върху множество институции, начело с Конгреса, може да има по-дългосрочни ефекти, но за момента той се оказва печеливш за Доналд Тръмп.

Не е особено изненадващо, че след няколко дни Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, ще гласува за предявяването на обвинения. След това Сенатът, в който мнозинство са републиканците, ще реши след няколко седмици да не го осъжда. И предизборната кампания ще продължи хода си.

Едно от най-ниските равнища на безработица

Метод на самовнушението, или първи благоприятни резултати? Белият дом подчертава многократно, че този процес е имал само един ефект: да сплоти още повече Републиканската партия зад своя кандидат и да ентусиазира редовите избиратели в шепата ключови щати, където ще се решат изборите.

„Срамота е, че някои хора могат да създадат обвинение от нищото“, заяви 73-годишният президент във вторник вечерта, преди да замине за малкия град Хърши, в щата Пенсилвания, за предизборен митинг. „Никога не е имало подобен ентусиазъм в Републиканската партия“. Между два туита, порицаващи и подчертаващи с използване на главни букви „лова на вещици“, безпрецедентен в американската история, той похвали добрите резултати на най-мощната световна икономика.

Цифрите наистина са много окуражаващи. Призракът на рецесията, за която се говори от няколко месеца, се отдалечи, макар че растежът се забавя от началото на годината.

Пазарът на труда демонстрира прекрасно здраве. Последните данни, публикувани в петък, бяха забележителни: създаване на 266 000 работни места през ноември, цифра надхвърляща с много прогнозите на икономистите. Вече достигащо 3,5 на сто, равнището на безработицата е на най-ниското си равнище от 1969 година.

Според последното проучване на Галъп, 55 на сто от запитаните оценяват икономическата ситуация в САЩ като „добра“ или „отлична“.

В американската политическа класа съществува твърдо установен консенсус: ако икономиката е в добро състояние, президентът бива преизбран.

Дали това просто правило ще се приложи и към Доналд Тръмп, президент, който във всяко отношение е извън нормите? Никой не знае, но то има предимството, че за момента консолидира републиканците в негова подкрепа.

Остават обаче множество въпроси, на първо място сред които е пълната несигурност по въпроса за изхода от водената в момента търговска война с Китай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.