Що е то „Cuvée“ (Кюве) и защо се среща често по етикетите на виното

Означението „кюве“ се среща все по-често по етикети на български вина.

Все по-често по рафтовете се появяват бутилки вино, на чийто етикет вместо сорта „Каберне”, „Мерло”, „Совиньон блан”, „Шардоне”, се вижда краткото Cuvée (Кюве). Ако обърнеш бутилката, на гърба на етикета на някои вина е пояснено, че са купаж от няколко сорта, посочени са кои. На други вина не се посочени.

Какво означава този термин?

Думата Cuvée е френска, превежда се като съд за вино (танк за съхранение), съд за смесване на вина. Но има и повече различни значения, основното от които е в смисъл на купаж (смес). Най-често се използва като означение на вино, което е специфичен купаж (бленд) от определени вина или сортове. Също така и за вино от точно определен съд (бъчва).

„Кюве“ типичен бордо бленд, смес от изписаните на етикета сортове.

Във винопроизводството така или иначе по принцип има смесване на вина, от бъчви и от танкове (големи стоманени съдове за съхранение), така или иначе всички масови вина в някакъв смисъл са кюве. Но като означение на етикета с думата „кюве” се е създала традиция, че това означава специално подбрани вина, специална смеска от вина от един или от различни сортове. По някои френски вина има изписани и такива означения „cuvée speciale”, or „tête de cuvée”, което се възприема в смисъл на вина с по-високо качество.

Има „кюве“ и само само от един сорт – в случая пино ноар от Калифорния.

Има по-високо и по-ниско качество „кюве”

По-високото качество се свързва с вината „reserve”, а по ниското се свързва с купажни евтини вина, обикновено с по-нисък градус. Но и някои от евтините, макар и непретенциозни, са много пивки, за предпочитане пред някои скъпи. Но нискокачествени вина не се означават с термина „кюве“.

Във Франция терминът е по-специфичен, но в другите винарски страни кюве наричат онези вина, които обикновено са смес от различни сортове, а не от един сорт. Но и това не е общовалидно правило, има вина кюве само от един сорт.

Във френската област Шампан и др. региони, произвеждащи пенливи вина с традиционен метод, кюве означава също и най-доброто от изцедения сок от гроздето, с най-фина преса, онова, което се отделя отначало. В Шампан кюве наричат първите 2050 литра, които се изцеждат от 4000 кг грозде, а следващите 500 литра се наричат „опашка”. Повечето пенливи вина са „кюве“, смес от различни реколти и сортове бели вина, но има и „винтидж“ шампанско, само от една реколта.

Най често, когато една винарна има лозя с четири червени сорта (примерно – каберне, мерло, сира, мавруд), тя прави отделни вина от всеки сорт, прави и едно вино, което е купаж от тези сортове. Такива вина на избата, смес от сортове, обикновено са „кюве”.
Но за някои винарни това е просто марковото вино на избата – специално търсен купаж от избраните им сортове, без означение „кюве”, само с името на виното – примерно „Enira” на изба „Беса Вали” в с. Огняново. Подобен купаж от 3-4 сорта (каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо) е т. нар. „бордо бленд” в прочутия винарски регион Бордо. Много български изби правят

 

бленд (купаж) от тези сортове

Други изби правят кюве, което е смес от всичките им налични червени сортове. Това вино у нас обикновено се продава наравно със сортовите червени вина на избата, понякога пък е малко по-евтино. Но това не означава по-лошо – обикновено вкусът му е по-комплексен, изгладен, по-богат.

Във френската област Шампан и др. региони, произвеждащи пенливи вина с традиционен метод, кюве означава също и най-доброто от изцедения сок от гроздето, с най-фина преса, онова, което се отделя отначало. В Шампан кюве наричат първите 2050 литра, които се изцеждат от 4000 кг грозде, а следващите 500 литра се наричат „опашка” и се отделят за вино с по-груб характер. Някои производители се хвалят, че правят шампанско само от „кюве”, тоест само от първия фино изцеден сок.

Терминът „кюве” се използва и при бирата и брендито, обикновено се свързва с по-високо качество. Също и при производството на шоколад, подбрана смеска, най-доброто.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.