Израел се готви за трети избори за една година

Израелският парламент – Кнесетът. Снимка: официален сайт

Израелците се сблъскаха днес със смущаващата реалност на безпрецедентните, трети за по-малко от година избори, след като парламентът беше разпуснат и бе определена дата за нов вот, което удължава продължаващата с месеци политическа парализа, обхванала страната.

Часове след като крайният срок за сформиране на управляваща коалиция изтече, депутатите приеха закон за свикването на избори на 2 март догодина. Кнесетът подкрепи мярката с 94 на нула гласа, съобщи БТА.

Това поставя началото на близо тримесечна кампания за избори, които според повечето допитвания няма да приключат с драстично различни резултати от тези, които доведоха до сегашната безизходица.

„Този кошмар, в който сме изправени отново, за трети път, пред избори в рамките на една-единствена година, не е някаква фантасмагория или сън, а е напълно реален. Вече няма думи, можещи да изразят отвращението и недоверието на хората към онези, които са избрали да ги представляват“, написа Сима Кадмон във водещия ежедневник „Йедиот Ахронот“.

Както при всеки от предишните два вота, най-големите партии „Ликуд“ и „Синьо и бяло“ се обвиниха взаимно за безизходицата и се опитаха да подготвят обстановката за изтощителна и язвителна кампания.

„Политиците бяха неспособни да вземат решение и това отново трябва да направи народът. И това е позор. Нямаше големи разлики“, каза за израелското военно радио депутатът от „Ликуд“ и външен министър Израел Кац.

Израел е затънал в политическа безизходица от месеци, след като два вота не излъчиха категоричен победител, а израелския премиер Бенямин Нетаняху и главния му съперник – бившият началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц – не успяха да скалъпят заедно коалиционни правителства.

По време на преговорите за коалиция и двете страни заявиха силно желание да се споразумеят за подялба на властта, но не успяха да се договорят нито за състава на кабинета, нито кой да го оглави. Нетаняху настояваше да си запази премиерския пост, от който е в най-добра позиция да се бори срещу повдигнатите му наскоро поредица обвинения в корупция. Ганц отказа да е подчинен на премиер с толкова сериозни правни проблеми и призова „Ликуд“ да си избере друг лидер.

„Ликуд“ се сблъска с назряващ бунт, подет от депутата Гидеон Саар, който твърди, че партията се нуждае от нов лидер, тъй като Нетаняху е неспособен да състави правителство. По-късно този месец ще има първични избори, но малцина депутати от „Ликуд“ застанаха зад Саар, така че се очаква Нетаняху да остане начело на партията, въпреки политическия хаос и проблемите си със закона.

Нетаняху е с повдигнати обвинения за получаване на подкупи, измама и злоупотреба с доверие по три дела корупция. Той е обвинен, че в замяна на законодателни или регулаторни услуги е получил скъпи подаръци и си е осигурил благоприятно медийно отразяване. Нетаняху отрича да е нарушил закона.

Нетаняху разчиташе на съкрушителна победа на изборите през април и мнозинство, което би му гарантирало съдебен имунитет. Сега той може да се надява следващите избори да му осигурят по-благоприятен резултат. Съдебните дела са поставени на изчакване до изясняване на въпроса с имунитета – процес, която се очаква да трае месеци.

След изборите през март Нетаняху би могъл да използва преговорите за коалиция и като лост за упражняване на натиск върху потенциалните партньори да подкрепят искането му за имунитет.

Съгласно израелското законодателство повдигането на обвинения срещу действащ премиер не налага той да подава оставка. Противниците на Нетаняху обаче твърдят, че той не може води страната през многобройните предизвикателства пред нея, докато води правните си битки.

„Самоубийственият срив в политическата система през изминалата година се дължи на една-единствена личност: Бенямин Нетаняху“, отбеляза журналистът Йоси Вертер в либералния всекидневник „Аарец“.

„Тази предизборна кампания, както и предишните, през април и септември, произтича от това, че той продължава да се измъква от съдебен процес, който може да завърши със затвор“, написа Вертер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.