Саудитска Арабия: безалкохолни коктейли на площада за екзекуции

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

В продължение на десетилетия в Саудитска Арабия престъпници бяха нареждани след петъчната молитва на централен площад в столицата Рияд и обезглавявани със сабя – страховито публично зрелище под надзора на религиозната полиция.
В наши дни семейства, пиещи дизайнерско кафе, преминават през това, което чужденците наричат „Чоп-чоп скуеър“ („Площад клъц-клъц“ – бел. прев.), където някога е течала кръвта на осъдените. Вечерите в безалкохолен ресторант, изкопиран от Ибиса, струват по 5000 риала (1333 долара).

Такива шокиращи контрасти съпътстват бързите социални промени при управлението на престолонаследника Мохамед бин Салман, като отмяната на забраната жените да шофират, събирането на мъже и жени на едно и също публично място и обществени забавления. Много саудитци приветстват това ново отваряне, но дори поддръжниците му се опасяват, че то може да идва прекалено бързо и да предизвика риск от ответна реакция от страна на консерваторите.

„Промяната е бърза и крайна. Ние сме хора, които не са свикнали с промяната“, каза Абу Мохсен, шофьор на Юбър (Uber).
Един бизнесмен сравни случващото се с това човек да седи на задната седалка на движещ се с висока скорост автомобил, без да може да види какво има отпред и надявайки се, че шофьорът знае къде отива.

Веселията на някогашното място за екзекуции са част от държавната кампания за забавления, целяща да прибере пари, които се харчат в чужбина, и насърчаваща развлеченията. Нови туристически визи привлякоха някои екскурзианти и временни атракции като сафари, увеселителен парк и театър на открито доведоха в Рияд над 8 милиона посетители от октомври.

Критиците казват, че правителството харчи милиарди риали, за да отвлече вниманието на саудитците от по-бавния от очакванията икономически растеж и да отклони западните критики срещу състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, включително извършеното миналата година убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, което опетни репутацията на принца престолонаследник като реформатор.

Въпреки блясъка, екзекуциите продължават на по-малко привличащи вниманието места, като тази година вече са извършени най-малко 134, по данни на ООН.

Опасения от ответна реакция

Опасенията от съпътствана от насилие ответна реакция се увеличиха чувствително, след като мъж намушка трима изпълнители по време на шоу миналия месец. Мотивите му бяха неясни, но предизвикателно настроени саудитци хвърлиха вината върху годините на вдъхновена от религията реч на омразата и споделиха видеоклип на принц Бин Салман, обещаващ да не позволи на екстремизма да пропилее още 30 години от живота им.

Един човек обаче каза за Ройтерс, че консервативните му приятели тайно са приветствали нападението и че някои проповедници в джамии продължават да ругаят социалната либерализация. „За съжаление можеше да се предскаже. Винаги съм очаквал ответна реакция“, заяви за атаката високопоставен западен дипломат. „Изглежда това бе първото действие и то може да вдъхнови други.“ Някои решения изглежда целят да покажат на потенциални консервативни опоненти, че времето им изтича.

Главната сграда на „Площад клъц-клъц“, официално площад „Сафа“, е тази на религиозната полиция, чиито правомощия принц Бин Салман ограничи през 2016 година. Сега навън има фонтани, свири музика и на неоновия знак, закриващ нейното лого, пише „Пулсът на Рияд“.

„Някога тук имаше екзекуции. Сега нещата са коренно различни“, каза 21-годишният Файсал ал Холаиф, присъстващ на представление на площада. „Виждаме радост, виждаме надежда, виждаме, че всичко се е променило.“ По-нататък, в Дирия, саудитци танцуват на концерти близо до джамията на Мохамед Абделуахаб (Мухамад ибн Абд ал Уахаб – бел. прев.), основателя на стриктната саудитска форма на исляма. В същото време ресторантите сервират безалкохолни коктейли на фона на спекулации, че е възможно алкохолът да бъде разрешен в скоро време.

Една такава толерантност може в крайна сметка да излезе извън контрола на властите. Жена с прикриващ лицето никаб беше предадена на прокуратурата, след като видеоклип, на който тя танцува на публично място, беше споделен многократно. Друг запис обаче показва американския рапър Ръс, размахващ сутиен, който фенка е хвърлила на сцената по време на неотдавнашен концерт, а в луксозно кафене млада саудитска двойка беше забелязана да си позволява целомъдрена целувка.

Жител на северния град Хаил, посетил Рияд миналия уикенд, каза, че такива неща са нещо съвсем ново за Саудитска Арабия: „Някои ги харесват, други – не“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.