ЕС се готви за Брекзит след победата на Борис Джонсън

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Няколко часа след голямата победа на премиера Борис Джонсън на изборите, която разчиства пътя пред Брекзит на 31 януари, европейците заявиха, че са готови да преговарят с Великобритания за бъдещите отношения.

„Готови сме. Дефинирахме приоритетите си“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на втория ден от европейската среща на високо равнище в Брюксел.

Белгийският политик се надява за „бързо ратифициране от британския парламент“ за споразумението за напускане, договорено между ЕС и Лондон, „за да може да продължим спокойно, но с голяма решителност, към следващата фаза на преговорите“.

Европейците ще бдят особено „за запазването на вътрешния пазар“ и за това бъдещите отношения да гарантира равностойни правила на играта между двете страни, подчерта той.

Борис Джонсън се наложи днес като силният човек на Великобритания, след като триумфира на парламентарните избори, което би трябвало да му позволи да спази обещанието си за извеждане на страната от ЕС на 31 януари.

Резултатите, обявени тази сутрин, потвърдиха тенденцията от първите оценки: смазващо мнозинство на консерваторите, които не са имали подобен контрол над британския парламент от времето на Маргарет Тачър.

Предстои 27-те европейски лидери да натоварят днес сегашния преговарящ на ЕК за Брекзита, Мишел Барние, да договори тези нови тесни търговски връзки с Великобритания.

Според последната версия на техните заключения, с която АФП се запозна, те ще потвърдят желанието си за „подредено изтегляне“ на Великобритания, „основавайки се на споразумението“, подписано от Борис Джонсън на предишната среща на високо равнище през октомври.

Баланс

Те изразяват желание и за „възможно най-тесни бъдещи отношения с Великобритания“, подчертавайки, че те ще трябва „да се основават на баланс на правата и задълженията и да гарантират равностойни условия на играта“ в областта на конкуренцията.

Договорът за изтеглянето на Великобритания предвижда преходен период до 31 декември 2020 г., по време на който британците ще продължат да прилагат европейските правила и да получават съответните облаги. Повечето експерти се съмняват, че този срок ще бъде достатъчен за договаряне на бъдещите отношения. Но повечето експерти се съмняват, че този срок ще бъде достатъчен за договаряне на бъдещите отношения.

Британското правителство има срок до 1 юли, за да поиска удължаване на този период. След тази дата то ще може да представи само едно искане: за една или две години допълнително. Но Борис Джонсън казва, че не планира да иска подобно удължаване, което хвърля несигурност над бъдещите отношения между ЕС и Лондон.

„Трябва да се изградят отново отношенията с Великобритания, която е важен партньор“, заяви днес европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон пред радио Ер Те Ел. „Великобритания е много важен партньор на ЕС, но ние сме, с голяма преднина, най-важният търговски партньор на Великобритания“, напомни френският политик. „Трябва социалните норми и правилата за защита на околната среда, които се прилагат на равнището на ЕС, да се прилагат и при тези търговски отношения“ с Великобритания, предупреди той.

Председателката на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, беше заявила снощи, че Брюксел ще започне бързо работа, за да определи рамка за преговорите след Брекзита.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.