Каква да е дозата за пиенето по празниците? Повечето българи са като Джамбазки

Заловиха евродепутата Джабмазки от ВМРО с алкохол в кръвта. Заваляха спорове колко е била концентрацията и в кой момент точно му е направена кръвна проба.

Това не е най-важното. Най-важното е, че повечето български шофьори го правят – карат, след като са пили, както твърдят – само едно малко, една бира… Особено по празниците.

Редно е предпразнично да се припомнят дозите – една малка ракия, уиски, една бира 0,5 л, чаша вино 150 мл съдържат по 20 мл чист алкохол и това е на границата на разрешените 0,5 промила. При по-слаби хора, по-дребни жени тази доза надвишава разрешеното.

Две малки твърди питиета или литър бира със сигурност са над разрешените 0,5 промила. И трябва да минат няколко часа, докато организмът свали нивото на алкохол в кръвта. Трябва да се пие и много вода.

Над тези количества (повече от две малки, от две бири и т. н.) не подлежи въобще на коментар. Опасното е, че такива количества може да надминат концентрация от 1,2 промила алкохол в кръвта. Това вече е престъпление по Наказателния кодекс и наказанието е до 3 години затвор, освен глобата до 1000 лева.

Годишно хващат около 5 хил. шофьори с над 1,2 промила. Откак промениха закона и въведоха това наказание с лишаване от свобода, затворите се пълнят с пияни шофьори.

Който си мисли, че има много възмутени от Джамбазки, се лъже. Повечето шофьори правят като него и му съчувстват.

Но българските табиети дават жертви – у нас загиналите по пътищата са над 3 пъти повече на милион жители, отколкото във Великобритания, примерно – където англичаните уж били прости (както казват за тях след последните избори). В Англия, където пият яко и се търкалят по тротоарите всеки петък.

Повечето жертви у нас не са заради алкохола, а заради манталитета. Но те са неразривно свързани.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.