През XVII- XVIII век в Щатите са пиели повече, отколкото днес. Алкохолът бил като лекарство

Сега там трудно се купува алкохол, до 21 години е забранено

През 70-те години на миналия век младият тогава режисьор Уди Алън е рекламно лице на водка „Смирнов”. Рекламите по онова време допускат да се показват бутилки и чаши с алкохол. Алън рекламира водката в продължение на няколко години, в илюстрации с най-различни сюжети, с жени или без.

Ранните преселници в Америка ще бъдат шокирани , ако видят отнякъде колко по-малко се пие сега в Щатите, а колко повече видове алкохол има, по-достъпен, по-качествен и относително по-евтин.

Между 1600 г. и 1800 г. в Северна Америка са пиели не само за развлечение и удоволствие, а са приемали алкохола и като чудотворно лекарство, което може да лекува болести, да дава сила на слабите и да оживява старите. Тогава нищо не се е знаело още за вреди от алкохола и е било нещо обичайно денят да започва с концентрат или друг алкохол за събуждане, както днес се използва кафето. Което води след себе си до здраво пиене през целия ден и след това често вечерта завършва в кръчма.

Част от причините за сериозната консумация на алкохол в миналото е, че водата често не е била добра за пиене и хората са пиели бира и вино вместо нея. Тази традиция е пренесена от Европа, където са разбрали, че виното е било спасение от чумата, която се разпространява от замърсена вода. А пиенето на бира носи по-малко рискове от зарази, отколкото пиенето на вода.

По онова време един от малкото лекари, които развивали теорията, че алкохолизмът е болест и алкохолът вреди бил д-р Бенджамин Ръш, но никой не му обръщал внимание.

Просяшки празник – гравюра от художника Джон Кей, края на XVIII век.

През 1790 г., според запазени в архивите данни на федералното правителство, американецът над 15-годишна възраст средно е пиел годишно по:

34 галона (129 литра) бира и сайдер

5 галона (19 литра) уиски или друг концентрат

1 галон (4 литра) вино

Днес, по данни за 2010 г., средният американец над 21 година пие годишно:

Около 21 галона (80 литра) бира

1.5 галона (6 литра) концентрати

2 галона (8 литра) вино

Днес в Щатите има доста ограничения за консумация и продажба на алкохол. В повечето страни алкохол не се продава на лица под 18 години, но в САЩ възрастовото ограничение е 21 години. Законите се спазват строго, в магазините искат лична карта от младежи на видима възраст около 18-20 години, ако искат да си купуват бира и твърдо отказват, ако нямат документ и не докажат навършени години.

В дискотеки и заведения представят личните си карти на входа, за да ги допуснат. За младежи под 21 има специални дискотеки, в които се сервира само безалкохолно.

В Щатите бира, вино, концентрат на улицата може да се носи само в непрозрачна кесия. Клошарите пият увити бутилки. Снимка: Уайн енд дринк

Пиенето на открито по улиците, в заведения с маси отвън откъм улицата, е забранено. Алкохол за вкъщи се продава само в специални магазини (ликър стор), които затварят рано. Не във всеки супермаркет има вино, а в някои няма и бира. В по-слабо населените средни щати в някои бензиностанции има бира и концентрати, но не навсякъде.

Бутилка с бира, вино или концентрат се продава в магазина само в непрозрачен плик, обикновено книжен, така че да не се вижда на улицата. Някои клошари или алкохолици пият и на улицата, но са задължени да крият бутилката в плик и да я надигат така. В противен случай могат да бъдат арестувани и да преспят в участъка.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.