Защо е малко вероятно Тръмп да бъде отстранен от длъжност

Доналд Тръмп говори пред Конгреса на САЩ. Снимка: от тв екрана

Контролираната от демократите Камара на представителите в САЩ се очаква да одобри тази седмица импийчмънта на Доналд Тръмп заради упражнения от президента републиканец натиск върху Украйна да разследва негов потенциален опонент на президентските избори догодина. Какво ще се случи след това и защо е малко вероятно Тръмп да бъде отстранен от длъжност?

Защо импийчмънт?

Основателите на Съединените щати са се опасявали президентите да не злоупотребяват с властта си и затова са предвидили в конституцията процедура за отстраняването им от длъжност.

Според конституцията президентът може да бъде отстранен от длъжност за „държавна измяна, корупция или други престъпления и простъпки по служба (а не на наказателното законодателство)“.

Бившият президент Джералд Форд произнася в Конгреса знаменитите си думи: „До импийчмънт води закононарушение, което мнозинството в Камарата на представителите смята за такова в даден момент от историята.“

Нито един президент в историята на САЩ не е бил отстраняван от длъжност като директна последица от процедура по импийчмънт. Един, Ричард Никсън, подава оставка преди да бъде отстранен. Импийчмънтът на двама, Андрю Джонсън и Бил Клинтън, е одобрен от Камарата на представителите, но не и от Сената.

Как работи?

Импийчмънтът започва в Камарата на представителите, която дебатира и гласува дали да предяви обвинения срещу президента, като одобрява с обикновено мнозинство резолюция за импийчмънт или „клаузи за импийчмънт“. Конституцията дава на лидерите на долната камара на Конгреса голяма свобода на действие за това как да водят процедурата по импийчмънт, казаха правни специалисти.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите разследва дали Тръмп е злоупотребил с властта си, за да окаже натиск върху Украйна да започне разследвания, които да го облагодетелстват политически, като проведе седмици на разпити при закрити врата и излъчвани по телевизията изслушвания и изготви официален доклад с доказателства. Правната комисия към Камарата на представителите се основава на доклада, за да изготви официални обвинения срещу Тръмп.

Членовете й одобриха с 23 гласа „за“ и 17 „против“ по партийна линия обвиненията срещу президента, че е злоупотребил с власт и е възпрепятствал опитите на демократите от Камарата на представителите да го разследват по този въпрос. Ако камарата одобри в пълен състав клаузите за импийчмънт, ще има процес в Сената. При него членовете на долната камара ще играят ролята на прокурори, сенаторите ще бъдат съдебни заседатели, а процесът ще се ръководи от председателя на Върховния съд на САЩ. Исторически на президента се е разрешавало адвокатите му да призовават свидетели и да изискват документи.

Може ли Сенатът да откаже да проведе процес?

Съществува спор дали конституцията изисква провеждането на процес в Сената. Правилата на горната камара на Конгреса обаче на практика изискват процес и лидерът на мнозинството в нея Мич Макконъл публично заяви, че ще позволи започването на такъв. Републиканците може да се опитат да променят тези правила, но подобен ход е политически рискован и е смятан за малко вероятен, заявиха експерти по право.

Какъв е балансът на силите между партиите в Конгреса?

Демократите контролират Камарата на представителите. Тя има 431, 233 от които са демократи. Това означава, че демократите могат да одобрят импийчмънта на Тръмп без подкрепа от републиканците. През 1998 г., когато републиканците имаха мнозинство в Камарата на представителите, те гласуваха за отстраняване на демократа Клинтън.

В Сената има 53-ма републиканци, 45-има демократи и двама независими, които най-вероятно ще гласуват като демократите. За осъждането и отстраняването на президента ще е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Смята се за изключително малко вероятно републиканците да осъдят лидера на собствената си партия. Ако гласуват всички 100 сенатори, най-малко 20 републиканци и всички демократи и независими трябва да гласуват срещу Тръмп, за да бъде той отстранен.

Кой ще стане президент, ако Тръмп бъде отстранен?

Ако Сенатът осъди Тръмп, малко вероятен сценарий, вицепрезидентът Майк Пенс ще стане президент до края на мандата на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.