Проект „Линкълн“: Републиканци срещу Тръмп

Статуята на Ейбрахам Линкълн. Снимки: Иван Бакалов

В деня, в който се очаква Камарата на представителите на американския Конгрес да одобри двете основания за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, няколко видни републиканци, които са негови критици и опоненти, обявяват в открито писмо във вестник „Ню Йорк таймс“ създаването на Комитет за политическо действие срещу неговото преизбиране през 2020 г.

Според тях най-ефикасният начин това да стане е чрез мощна кампания за набиране на средства, с които да се привлекат гласовете на достатъчно консервативни републиканци и независими избиратели, неодобряващи сегашния президент, най-вече в т.нар. „колебаещи се“ щати, в които Тръмп победи с минимална разлика на изборите през 2016 г.

Това според тях е по-ефективен начин, отколкото неуспялото движение „Никога Тръмп“ преди три години, което разчиташе на публични предупреждения какво би означавало избирането на Тръмп. Сред авторите на новата тактика са адвокатът Джордж Конуей – съпруг на една от главните съветнички на Тръмп Келиан Конуей, и бившият стратег на Републиканската партия Стив Шмид.

В писмото си в „Ню Йорк таймс“ те обявяват създаването на своя „Проект Линкълн“, който ще започне да действа още през януари, като купуват телевизионно време и дигитални реклами, с които да се привличат гласовете на недоволните републиканци и те да бъдат призовавани „да гласуват през ноември срещу Тръмп и срещу подкрепящите го кандидати за Конгреса, дори и с риск да бъде загубен контролът на републиканците над Сената“.

„Нашите усилия ще бъдат посветени на разгрома на Тръмп и на тръмпизма чрез избирателните урни и на избирането на такива патриоти, които да отстояват линията, – пишат Конуей и Шмид в „Ню Йорк таймс“. „Нашите главни различия с демократите остават, но споделената ни вярност към конституцията налага общи действия“, допълват те.

Друг влиятелен американски всекидневник – „Вашингтон пост“ – също отделя значително място на тази инициатива на недоволните републиканци, като отбелязва нейното патетично позоваване на националните ценности, което много напомня призивите на техните съпартийци от кампанията „Никога Тръмп“ през 2016 г.

Организаторите на „Проекта Линкълн“ предупреждават, че Тръмп няма онзи характер, който му позволява да служи на обществото си и че му липсва вроденото чувство за преценка на нещата, за това кое е правилно и кое погрешно – нещо, което е необходимо за ръководство на страната.

Вестникът обаче припомня, че подобни предупреждения не помогнаха през 2016 г., когато Тръмп успя да разбие своите републикански критици и да победи на изборите, като ги нарече хора, откъснати от реалността и част от себичната вашингтонска върхушка – или „блато“ – която се е почувствала застрашена от неговата популистка риторика. След като дойде на власт, президентът продължи атаките си срещу тях, изхвърляйки много от най-видните си критици в Конгреса и редица влиятелни някога републиканци от своята администрация.

„Вашингтон пост“ посочва, че и сега, в разгара на кампанията за импийчмънт срещу него, президентът използва провала на „Никога Тръмп“ като плашило, с което да дискредитира онези хора от неговата администрация, които се съгласиха да дадат показания на изслушванията в Конгреса по разследването срещу него.

Вестникът цитира Дан Ебърхарт – един от големите донори за кампанията на Тръмп, който изразява скептицизъм доколко „Проектът Линкълн“ може да направи пробиви сред донорите на републиканците, или пък сред демократите, които биха предпочели да подкрепят директно своите кандидати.

Ебърхарт предупреждава, че в момента и в двете камари на Конгреса републиканците се консолидират срещу импийчмънт и че Тръмп се ползва с извънредно висок рейтинг в партията, което личи от мощния поток от дарения от донорите. „Донорите са с Тръмп, базата е с Тръмп“, подчертава той във „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.