Тръмп е подложен на импийчмънт, до какво ще доведе това

Донълд Тръмп на митинг в Мичиган по време на гласуването за импийчмънт в Конгреса. Снимка: от тв екрана

Американската камара на представителите подкрепи импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп, който незабавно порица „омразата“ на демократите, пише френският в. „Монд“. Камарата, в която демократите имат мнозинство, взе това решение след жлъчни дебати между двата лагера с непримирими възгледи, отразяващи дълбоките разделения в Америка.

Сега предстои Тръмп да бъде съден от Сената, в който мнозинство имат републиканците. Те вече предупредиха, че имат твърдото намерение да оправдаят президента, отбелязва френското издание.

За разлика от процедурата в Камарата на представителите, където решението за започване на процес се взема с просто мнозинство, за отстраняването му от поста е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите, или 67 от общо 100 гласа.

Предвид това, че в Сената има само 47 демократи и независими, решението трябва да бъде подкрепено от 20 членове на Републиканската партия, което изглежда малко вероятно, подчертава британският в. „Телеграф“.

Ако Тръмп не бъде отстранен от поста, което се и очаква, ще му предстоят 11 несигурни месеца, докато се бори да бъде преизбран. Няма гаранция обаче, че това ще доведе до спад в подкрепата за него. Рейтингът на президента Клинтън, подложен на импийчмънт заради аферата си с Моника Люински, всъщност се повиши след процеса.

Оттук нататък сценарият вече е написан, отбелязва в. „Вашингтон пост“. На практика е сигурно, че Тръмп няма да бъде отстранен от Сената и ще представи това като оправдателно решение. По телевизиите ще има безкрайни спекулации коя партия печели от това и коя губи. Но ако нещата се развиват според обичайното в епохата на Тръмп, всичко това скоро ще се загуби на фона на следващата експлозия от хаос, предизвикана от президент, който не може да бъде накаран да се смири или засрами.

Подложеният на импийчмънт Тръмп заяви, че демократите „вървят към самоубийство“ с историческото си решение. Екипът на предизборната му кампания планира да ги накара да платят за това на изборите догодина, отбелязва в. „Вашингтон таймс“.

Говорейки пред свои поддръжници в Мичиган, президентът изтъкна, че рейтингът му се подобрява през последните седмици.

„Неговият модел е спирала на ескалацията: пълен с омраза президент, който беше избран от пълни с омраза избиратели и иска да бъде преизбран. Той не може да бъде укротен – той трябва да стигне още по-далеч“, пише консервативният германски в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Тръмп знае, и стратегията на ответните му действия го показва, че (неговите твърдения за) предполагаем опит за преврат (от страна на демократите) ще подобрят, вместо да намалят, шансовете му да постигне основната си цел (преизбирането)“, предупреждава изданието.

Процесите за импийчмънт срещу Андрю Джонсън и Бил Клинтън се състояха в повратни моменти от историята на САЩ. Времето, което доведе до появата на Доналд Тръмп, се оказва още един от тях, пише в. „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.