Предизборен фарс в Русия или как Касянов отпада от вота

Бившият руски премиер Михаил Касянов, лидер на движението Руски народнодемократичен съюз, говори с представители на медиите на излизане от Централната избирателна комисия, след като занесе там списък с имената на 2,2 млн. руснаци, които поддържат кандидатурата му за президент. Снимка: Ройтерс

Генералната прокуратура на Русия обяви, че образува наказателно дело за фалшифициране на подписи в подкрепа за кандидатурата на Михаил Касянов в президентските избори. Междувременно руската ЦИК проверяваше подписите му за регистрация. Според комисията вече са открити 15,57 на сто незаконни подписа (при допустими 5 процента). Предстои повторна проверка. Вероятността Касянов да бъде регистриран за участие във вота намалява. Тогава обаче кандидатът ще бъде представен в публичното пространство не само като несъстоятелен политик, но и като мошеник. Затова може да се каже, че влизането на Касянов в президентската надпревара е било използвано с всичка сила срещу самия него.

Президентските избори на практика не крият никаква интрига. Победителят е известен, очертани са общо взето и рамките, в които може да се простират резултатите на „основния кандидат“ за президент. Приемникът на Путин Дмитрий Медведев не трябва да получи по-малко гласове от подадените за „Единна Русия“ на скорошните избори за Държавна дума (64 на сто). Това няма да е трудно, понеже всичките му съперници, взети заедно, едва ли ще съберат повече от 20-25 на сто. Медведев надали ще получи и над 80 процента – това би било твърде неприлично спрямо Владимир Путин, чийто изборен резултат през 2004 година беше 71 на сто.

С други думи, основната интрига е каква електорална тежест ще натрупа Медведев при идването си на власт. Смята се, че колкото повече наближи резултатът му долната граница, толкова по-ясно ще издава това нежеланието на Владимир Путин да си създаде конкурент в полето на „националното лидерство“.

Възможно е обаче нещата да стоят малко по-различно – с предварително „програмираната“ си слабост един „подценен“, „смален“ приемник ще провокира междукланови войни и рискува да изгуби позициите си в путиновия елит. Путин, напротив, има интерес максимално да запази стабилността и да не допусне „война на всички срещу всички“. По всичко личи, че Путин се нуждае от един пълноценен президент.

Всички останали изборни интриги днес изглеждат твърде незначителни, но в перспектива може радикално да повлияят върху участниците в политическия процес. Става дума на първо място за Михаил Касянов. Дали ще бъде регистриран официално от ЦИК? При всяко положение решението на комисията ще е политическо. Няколко фактора сочат положителен отговор, но всички те са доста нееднозначни. Регистрацията на бившия премиер може например да повиши външната легитимност на изборите. Дали обаче ще намали критичността на западните реакции? От днес е ясно, че ще се обсъжда липсата на равни условия за кандидатите, използването на административен ресурс, неравномерното медийно отразяване на различните претенденти за висшия пост и т. н. „Легитимиращата“ роля на Касянов може да се окаже твърде незначителна.

Освен това възможните негативни последици от един отказ да се регистрира Касянов може да бъдат смекчени. За разлика от Гари Каспаров например, Касянов успя да регистрира инициативен комитет, без да му се правят никакви спънки (заобиколените пречки в случая вече не са актуални). Бившият премиер получи възможност да събере подписи; свързаните с него скандали в тази област също не доминираха в публичното пространство (за разлика примерно от положението на Съюза на десните сили в хода на парламентарните избори). Съответният период впрочем съвпадна с новогодишните празници – медиите на практика не работеха, а интересът към политиката закономерно беше спаднал.

Всъщност властта, ако има пред себе си подобна задача, дори не се налага да предприеме нещо специално, за да попречи на Касянов да се кандидатира официално.

Активисти на младежката секция на Руския народнодемократичен съюз държат портрети на президента Путин в знак на протест срещу култа към неговата личност. Ако лидерът на съюза Касянов не бъде допуснат до президентските избори, интрига на предстоящия вот на практика няма да има. Снимка: Ройтерс

Законодателството стана толкова строго, че е много трудно, ако не и невъзможно, да бъдат събрани подписи в необходимия обем и с необходимото качество. За ЦИК е достатъчно просто внимателно да ги провери, за да обоснове един законен отказ. Показателно е следното: ръководството на комисията е така убедено в честността на своята дейност, че настойчиво прикани самия Касянов да се запознае с процеса на проверката.

Както личи от всичко това, Касянов е могъл да разчита само на едно – че Кремъл съзнателно ще пожелае той да участва в изборите. Надали обаче нещата ще се развият по този начин. Първо, Касянов би получил достъп до медиите и възможността да критикува приемника, „режима“, а също и да си прави „пиар“, да увеличи и своята популярност, и социалната база на подкрепата, която получава. В този случай ще е необходимо да се организира „антикасяновска“ кампания и съответно изборите ще станат „по-мръсни“. А днес Кремъл има интерес да проведе показни избори, без сериозни битки между кандидатите.

Второ, би било трудна работа да се използва резултатът на Касянов срещу него самия. Естествено той надали би получил толкова много гласове, че да се представи за сериозен противник на властта. Но събраните проценти няма да са достатъчно „красноречиви“ – Касянов винаги ще може да обвини властта във фалшификации. Един допълнителен повод за сурови критики надали ще е добре дошъл за Кремъл.

Трето, изборните резултати – каквито и да са, биха направили Касянов единствената що-годе конкурентоспособна фигура на десния опозиционен фланг. Участието на Касянов в изборите би могло да стане заявка за включване в този лагер. Вече стана ясно, че само той е успял да стигне до фазата събиране на подписи. Останалата опозиция тъне в дълбока криза и междуособни вражди.

В крайна сметка Кремъл вероятно е решил, че няма интерес Касянов да бъде регистриран. Но може би няма и намерение да окаже твърде силна съпротива в очакване щабът му сам да създаде поводи, за да не го допуснат до изборите. И в този случай властите ще могат да се задействат изцяло. А всъщност вече са започнали.

Генералната прокуратура образува дело за фалшифициране на подписите. Нейна официална представителка съобщи, че „при проверка на сигнали до прокуратурата на гр. Рибинск, Ярославска област, е установено фалшифициране на подписките в подкрепа на кандидата за президент Михаил Касянов“. “В периода от 8 до 12 януари редица членове на инициативния комитет на Касянов са фалшифицирали подписки с над 3500 подписа”, заяви представителката на прокуратурата. По думите й, „доколкото тези деяния съдържат признаци на престъпление според ал. 2 от чл. 142 на Наказателния кодекс, материалите за установените нарушения са изпратени в Рибинския следствен отдел на Следствения комитет към прокуратурата за образуване на наказателно дело“.

Наказателно дело беше образувано по-рано срещу Рустам Абдулин, шеф на предизборния щаб на Касянов в република Марий Ел, заподозрян, че е организирал масови фалшификации на подписи на избиратели. Както съобщи местното следствие в главния град Йошкар Ола, Абдулин е бил задържан на 11 януари във влака Йошкар Ола – Москва. При проверка на багажа му са били открити близо 50 000 бланки за подписка в подкрепа на Касянов. Според версията на следствието, повечето документи са били фалшифицирани.

Така излиза, че Касянов се е включил в играта, като е заел губещи позиции от самото начало, и е паднал в най-обикновен капан. Напротив, Кремъл е получил възможността не само да демонстрира на публиката, че Касянов е „несъстоятелен“ като политик, но и да го представи като „мошеник“. При това положение един бойкот на изборите може би ще е оптималната стратегия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.