Росбалт: Вързаха ръцете на Тръмп, за да не помогне на Русия

Плакат в Русия приветства избора на Тръмп за президент

В навечерието на коледната ваканция американските конгресмени полагат усилия не само по-бързо да утвърдят обвиненията срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата за импийчмънт, но и да ограничат свободата му за действия в отношенията с НАТО, Южна Корея, Китай и най-важното – с Русия. Става дума за законопроекта, засягащ политиката за отбрана и приет вече от Сената, след което трябва президентът да го подпише. В случая Тръмп няма никакъв избор и разбира, че не може да не го стори – иначе Конгресът със сигурност ще преодолее неговото вето и това ще е нов удар по имиджа на президента.

Новият проект, който най-вероятно ще бъде подписан до 20 декември, налага санкции на военни и други лица, отговорни за престъпления, извършени през войната в Сирия, предвижда и финансови средства за разследване на тези престъпления. Като знаем колко пъти по време на войната Русия и съюзниците й бяха обвинявани в използване на неконвенционални оръжия (например химически), също и в нападения срещу болници, училища и просто цивилни лица, без да забравяме и руските частни военни компании, воюващи според медиите на сирийска територия, тези санкции без съмнение ще засегнат и други освен съратниците на президента Башар Асад или бойците на „Ислямска държава“.

Освен това законопроектът предвижда да се отпуснат 300 милиона долара за военно подпомагане на Украйна, включително чрез доставки на някои видове ракети и други оръжия. Директно се забранява на президентската администрация в САЩ да предприема някакви стъпки, за да признае частично или пълно присъединяването на Крим към Русия. Накрая, увеличава се на 734 милиона долара приносът на САЩ за Европейската отбранителна инициатива, отново с цел възпиране на Русия.

Москва реагира най-напред на санкциите срещу газопровода „Северен поток-2“, прокарван в момента по дъното на Балтийско море от Русия към Германия. Американски законодатели, а и Доналд Тръмп, който без притеснение твърдо лобира доставките на американски втечнен газ в ЕС, заявяват, че тръбата е „руско енергийно оръжие“. Според американски сенатори тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Евросъюза от Русия.

В тази връзка САЩ налагат санкции на подизпълнители на „Газпром“ измежду европейските компании, прокарващи тръбите по дъното на Балтийско море, по-специално на швейцарската фирма „Олсийз“ (Allseas). Впрочем, след като Доналд Тръмп подпише документа, подизпълнителите ще разполагат с един месец, за да се оттеглят от проекта без загуби. И руското ръководство се надява това да е достатъчно.

До приключването на основната част от тръбопровода, която не може да бъде построена без подизпълнители от чужбина, остават броени седмици. И тук страхът от санкции може да доведе до това, че фирмите, полагащи тръбите, ще започнат да бързат и ще оплескат нещо, което после може да създаде екологични проблеми, но изобщо няма да ги спре. Твърде близо е вече заветната цел. Москва не се плаши от тези санкции, заявиха вече много официални лица, включително руският външен министър Сергей Лавров – каза го направо в САЩ, след среща с Тръмп и с държавния секретар Майк Помпейо.

Тъй че остава шансът новите американски санкции срещу „Северен поток-2“, за които основно се говори и пише в Русия, да се окажат по-скоро церемониални.

Това обаче със сигурност не важи за останалите мерки за натиск, предвидени в законопроекта за отбранителната политика на САЩ. Нищо чудно Кремъл, загрижен за медиите, да хлътва сега в самоизмама от страх да не изгуби пари в Балтийския регион. А в крайна сметка го очакват нови сериозни проблеми в Сирия, по-точно заради Сирия. Или пък дори в Европа – в непосредствена близост до границите на Русия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.