След импийчмънта, победа на Тръмп – вече има Космически войски

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Правителството на Тръмп празнува създаването на американските космически войски, първия нов вид въоръжени сили за повече от 70 години. С подписването на закона за бюджета на министерството на отбраната, който предвижда финансиране и за космическите войски, днес Тръмп може да претендира за победа по един от основните му приоритети в сферата на националната сигурност само два дни, след като Камарата на представителите одобри импийчмънта срещу него.

Той е част от правителствен пакет на стойност 1,4 трилиона долара (включително бюджета на Пентагона), който гарантира сериозно финансиране за граничната стена на Тръмп между САЩ и Мексико и отменя непопулярните и неприложими автоматични орязвания на финансирането на програми в сферата на отбраната и вътрешните работи.

Космическите войски спечелиха адмирации за Тръмп при политическите му прояви, но военните гледат на тях по-трезво – като на признание, че има нужда от по-ефективно организиране на защитата на американските интереси в космическото пространство, особено що се отнася до сателитите, използвани за навигация и комуникация. Космическите войски не са предназначени, нито възнамеряват, да изпращат войници в космоса.

Космосът става все по-важен за американската икономика и ежедневния живот в САЩ. Системата за глобално позициониране (GPS) например служи за целите на навигацията както на военните, така и на цивилните. Нейните над 20 сателити в орбита се управляват от 50-о Космическо крило, разположено в оперативен център във военновъздушната база „Шривър“ в Колорадо.

В доклад от февруари Пентагонът заяви, че Китай и Русия са предприели сериозни стъпки за разработването на технологии, които да им позволят да смущават работата или да унищожават сателити на САЩ и на техните съюзници при криза или конфликт. „Съединените щати са изправени пред сериозни и засилващи се предизвикателства за свободата им на действие в космоса“, се казваше в доклада.

Когато през юни миналата година Тръмп публично нареди на Пентагона да започне работа по създаването на космически войски, той представи мисията като част от по-широка концепция.

„Моето правителство отново ще направи Америка най-голямата космическа нация. Когато става дума за отбраната на Америка, не е достатъчно просто да има американско присъствие в космоса. Америка трябва да разполага с превъзходство в космоса“, изтъкна Тръмп. Тръмп се сдоби с космическите си войски, срещу които се противопоставиха мнозина демократи, но те няма да бъдат сформирани така, както настояваше президентът.

Вместо да са отделен вид въоръжени сили като ВМС, сухопътните войски и ВВС, космическите сили ще бъдат ръководени от министъра на военновъздушните сили. Законът изисква генералът с четири звезди, който ще ръководи космическите сили (със званието командир на космическите операции), да бъде член на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, но не и през първата година от съществуването им. Най-вероятно техен командир ще бъде генералът от военновъздушните сили Джон У. Реймънд, командир на Американското космическо командване.

Космическите войски са първият нов вид въоръжени сили след като военновъздушните сили бяха отделени от сухопътните войски през 1947 година. Космическите войски ще предоставят войници на Американското космическо командване, което е отделна организация, създадена тази година, за да осъществява надзор над космическите операции на армията. Поделянето на отговорностите и ресурсите между космическите войски и космическото командване не е докрай оформено.

Космическите войски ще бъдат по-малки по размер в сравнение със сестринските й въоръжени сили. Първоначално в тях ще работят около двеста души, а бюджетът им през първата година ще бъде 40 милиона долара. Най-големите въоръжени сили – сухопътните войски разполагат с около 480 000 войници на активна служба и бюджет от около 181 милиарда долара. Пентагонът харчи годишно около 14 милиарда долара за космически операции, по-голямата част от които са от бюджета на военновъздушните сили.

Кейтлин Джонсън, експерт по космическа политика в Центъра за стратегически и международни изследвания, смята, че създаването на космическите войски е важна стъпка, но се съмнява, че то ще се окаже толкова важно, колкото го представят служителите в правителството на Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че космическите войски са „следващата голяма страница в историята на въоръжените ни сили“. По-рано през седмицата министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че това е „епичен момент“ в съвременната военна история на САЩ.

Според Джонсън противопоставянето на демократите срещу това космическите войски да са самостоятелен вид въоръжени сили означава, че те могат да бъдат съкратени или дори разформировани, ако демократ спечели президентските избори през ноември догодина.

„Мисля, че това е обосновано опасение“ за поддръжниците на космическите сили. „Това, че са предвидени в закона, не означава, че не могат да бъдат премахнати от него. Заради цялата политика около тях се тревожа това да не навреди на работата им още преди тя да е започнала“ в рамките на цялата военна бюрокрация.

Някои конгресмени настояваха за създаването на космически войски още преди Тръмп да стане президент, но законодателният импулс, който той даде на инициативата, ускори реализацията й.

Първият министър на отбраната на Тръмп, Джим Матис се отнасяше хладно към идеята с аргумента, че ще се стигне до създаването на нови слоеве скъпоструваща бюрокрация. Приемникът на Матис, Марк Еспър, е поддръжник на космическите войски. През септември той каза, че инициативата ще „позволи създаването на войски, които ще бъдат добре организирани, обучени и въоръжени да възпират агресия и, ако трябва, да се сражават и побеждават в космоса“. „Следващата голяма битка може да започне в космоса и американските военни трябва да са готови“, добави Еспър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.