Залпът на „Аврора“ срещу промени в конституцията

Божидар Чеков. Снимка: личен архив

Спорът относно необходимите поправки в най-важния закон на страната се превърна в еднопосочен огън на Бойко Борисовите ласкатели срещу упорития намек на президента Радев за промени. Всички конституции се обновяват и модернизират, само българската – не!?

Неравностойното съотношение на медийните сили между привърженици на Дондуков 1 и защитници на Дондуков 2 рискува да отклони вниманието от недостатъците на измисления на бърза ръка документ от управляващия комунистически елит през далечната 1989-1990 година. По това време България волю- неволю излизаше от тоталитаризма без никой да знае точно накъде ще я задуха вятърът.

Поради това конституцията не е овехтяла, а е родена вехта. Този основен закон няма нищо общо с европейските конституции, защото вместо да обединява нацията, той я дели като поставя условия на месторождение, на местопребиваване и зачита двойното гражданство, колкото котките зачитат пернатите. Огромна е разликата между добронамерения текст и реалното му приложение.
Конституцията твърди, че „Република България гарантира живота и правата на личността, като създава условия за развитието на човека и гражданското общество…“

Трите милиона българи напуснали страната доказват красноречиво неспособността на политическата и икономическа система да приложи на практика думите, записани в най-важния закон. Относно така желаното „гражданско общество“, ако някой го срещне, веднага да се обади на 112! Разочарованието е толкова пропило сетивата, че обществото не вярва на политическия елит. Как да се вярва на хора, които не „правят“ политика, а се хранят от нея?

Държавните субсидии, предназначени за дежурните партийни централи, пречат на появата на всякаква нова оригинална инициатива, способна да помръдне статуквото. Капсулирането с години на едни и същи кланове в управлението на държавата, също противоречи на конституционното твърдение, че „цялата държавност произтича от народа“. Българският народ е напълно изключен от решенията на управляващите. Участието на „суверена“ в управлението на страната е чиста фикция. „Референдум“ има само по телевизията. Говорещите за „Пряка демокрация“ се считат за мечтатели от друга планета.

Конституцията твърди още, че България е правова и социална държава. Възможно ли е страната ни да е най-корумпираната и в същото време „правова“? Това противоречие се отнася и до „социалната“ конституционна препоръка. Тя е само на хартия. Република България е с най-голяма разлика в доходите в целия европейски съюз!

Този плачевен резултат означава, че органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт не изпълняват ефективно функциите си. И не са десетките комисии и агенции, които биха санкционирали договорките между институциите. Парламентарните квоти в ВСС, ЦИК и СЕМ гарантират безнаказаност на близките до властта и в същото време служат за щит срещу нови движения и политици, тръгнали да променят статуквото.

Бойко Борисов реагира нервно на предложенията за поправка в конституцията от момчешка ревност, но и от страх. Той отлично знае, че от Брюксел сочат все по-остро липсата на осъдени от „високите етажи на властта“. Борисов свикна на комплименти, а президентът го дърпа за ухото като новобранец. Не случайно всички облагодетелствани от ГЕРБ политолози ревнаха като един срещу поправки в конституцията.

Щяла да се отвори „Кутията на Пандора“?! Защо са тези предупреждения и кой се плаши от истината и внедряването на повече справедливост? Упреците на „Венецианската комисия“ не желаят нищо лошо на България, а влизането ни в крак с европейските закони. Същата комисия упрекна управляващите за безпричинното лишаване от граждански права на българската диаспора, въпреки че в конституцията се казва, че „всички български граждани, където и да се намират те, ползват равни права и задължения“!

И по този въпрос президентът Радев изглежда също има преднина пред Борисов. Приобщаването на диаспората чрез нови законови промени по отношение на двойното гражданство е наложително за обединението на нацията. Двата документа за самоличност никъде в Европа не се считат за проблем. Настоящата председателка на европейската комисия Урсула фон дер Лайен е с двойно гражданство. Кметицата на Париж Ан Хидалго е родена испанка. Кметът на Лондон Садик Хан е от пакистански произход. Бившият министър-председател на Франция – Мануел Валс също е роден испанец. Министърката на спорта на Франция – Роксана Марасинеану е с двойно гражданство – румънско и френско. Най-известният английски политик – Уинстън Чърчил също е с двойно гражданство.

В страни като Франция, Англия, Белгия, Германия, Испания или Гърция няма дискриминация спрямо правата на двойните граждани, подобна на тази, която се практикува в България. Всички се ползват с равни права и равни задължения, както в страните, в които са родени, така и в страните, които са избрали за живот. За да настигне реално България европейското семейство, потъналата в паяжина конституция ще трябва сериозно да бъде обновена.

„Кутията на Пандора“ бе отворена през 1989 година. Ако все още има страхове от повторното ѝ отваряне, означава че не всички „злини“ скрити в нея са я напуснали.

От страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.