Мелания Тръмп тихо следва свой път по време на процедурата за импийчмънт на съпруга ѝ

Мелания Тръмп. Снимка: официален сайт

Хилари Клинтън прекара сутринта, когато нейният съпруг бе импийчнат, в Капитолия, за да събира подкрепа за него сред демократите.

Патриша Никсън непрекъснато уверяваше репортерите, че съпругът й няма да се оттегли – до самия момент, в който той подаде оставка. Илайза Джонсън, изтощена от туберкулоза, наблюдаваше своя съпруг по време на неговия импийчмънт (съд) от една стая срещу неговия кабинет в Белия дом.

Мелания Тръмп – едва четвъртата първа дама, принудена да преживее заплахата за импийчмънт на нейния съпруг, носи своя кръст тихо, демонстрирайки нежелание да говори публично от името на съпруга си.

Самият той неотдавна счупи рекорда по брой на туитове за един ден и произнесе най-дългата си митингова реч, точно когато (в Конгреса гласуваха за неговия) импийчмънт. В същото време първата дама до голяма степен пазеше мълчание – с изключение на един остър туит по адрес на професор по право, споменал името на нейния 13-годишен син Барън Тръмп по време на слушанията за импийчмънт.

„Като всяка първа дама, тя се опитва някак си да намери своя собствена пътека през (тази драма), – каза Тами Виджил, професор по комуникации в Бостънския университет и автор на книга за Мелания Тръмп и Мишел Обама. – В този конкретен случай тя няма много исторически материал, на който да се опре.“ Мелания Тръмп е казвала преди, че президентът е онзи, когото публиката трябва да слуша, след като той е бил избран.

Докато президентът се оплаква от „голямата вреда и травма“, която процесът за импийчмънт „причини на чудесните и обичани членове на моето семейство“, говорителката на първата дама отрече, че госпожа Тръмп е наранена по някакъв начин. „Госпожа Тръмп, както винаги, е фокусирана върху това да бъде майка и съпруга, и е ангажирана в служба на нашата славна страна“, – каза нейната говорителка Стефани Гришъм. – Тя е много силна и след толкова години вече е свикнала на политически тормоз.“

Като личност, не обичаща да бъде в центъра на вниманието, Мелания Тръмп рядко разкрива пред обществото онова, което е в мислите й, макар че е преживяла и други трудни моменти от президентството на своя съпруг, включително и двегодишното разследване на специалния прокурор за предполагаем сговор между президентската кампания на Тръмп и Русия.

Госпожа Тръмп запази мълчание, след като бивша моделка на „Плейбой“ – актриса от порнофилми, публично твърдеше че е имала и извънбрачни отношения с Тръмп преди да стане президент. Той отрече да е имал такива връзки с нея. Мелания следва същата линия и по време на процедурата за импийчмънт. По време на първото си соло посещение в Капитолия, съвпаднало с бурни събития там при слушанията от разследването срещу Тръмп, тя не отмени визитата и игнорира репортерите, които й подвикваха на висок глас въпроси как импийчмънтът се отразява на семейството й, а се съсредоточи върху темата на своето посещение – годишнината от подписването от президента на закона за намаляването на употребата на опиоиди – тема, с която тя лично е ангажирана.

По-късно тя участва в многобройни събития във Вашингтон и из цялата страна, сред тях: пътуване до Южна Каролина с Карен Пенс, съпругата на вицепрезидента Майк Пенс, посрещане на официалната коледна елха на Белия дом, придружаване на водещия тежка битка президент до Лондон. В разгара на дебатите около импийчмънта, тя и президентът също така посрещаха много конгресмени и други гости в Белия дом.

Другите двама президенти, постигнати от участта за импийчмънт – Андрю Джонсън през 1868 и Бил Клинтън пред 1998 г., бяха оправдани след съда в Сената. Ричард Никсън подаде оставка преди Камарата на представителите да гласува за неговия импийчмънт заради скандала Уотъргейт. Но до самата му оставка (неговата съпруга) Пат Никсън казваше на репортерите, че той няма да се оттегли, отбеляза Мери Бренън, авторка на биографична книга за покойната вече първа дама. „Толкова много от нейната идентичност бе свързана с неговата политическа кариера, че тя възприемаше евентуално негово напускане като нейно напускане, а това бе нещо, което тя не би направила“, каза Бренън, която сега е шеф на историческия отдел в администрацията на щата Тексас.

Пат Никсън често отговаряше на въпроси, като казваше, че знае само онова, което чете във вестниците. Илайза Джонсън бе постоянно в течение на процедурата за импийчмънт на нейния съпруг – страничен ефект от сблъсък с Конгреса след Гражданската война (в САЩ).Тя следеше писанията в много вестници и запазваше изрезки от тях, според Националната библиотека на първите дами. За нея се говори, че винаги е вярвала, че съпругът й ще бъде оправдан, и тя реагира много емоционално, когато научи присъдата.

Хилари Клинтън активно участваше в защитата на своя съпруг по делото, отнасящо се до сексуалните му отношения с една стажантка в Белия дом. В деня на гласуването в Камарата през декември 1998 г. тя направи рядко посещение в Капитолия, за да сплотява (съпартийците) демократи около каузата за защитата на съпруга й. По-късно в деня, когато Клинтън бе импийчнат, тя се появи заедно с него и с демократи конгресмени в Розовата градина на Белия дом. А по време на друго събитие в Белия дом, несвързано с тази тема, в навечерието на вота в Конгреса, тя призова страната „да върви към помирение“ и „да сложи край на разединението“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.