Руска депутатка е повела самотна мисия срещу домашното насилие

Оксана Пушкина. Снимка: от тв екрана

Обидите и заплахите са всекидневни, но Оксана Пушкина, телевизионна водеща, станала депутатка, остава решена да прокара закон, който окончателно обуздава домашното насилие в Русия.

Избрана от листата на управляващата партия „Единна Русия“, тя се сблъсква с враждебността на крайните консерватори, на православната църква и на преобладаващата част от депутатите в собственото си партийно мнозинство, които смятат, че нейната „мисия“ влиза в противоречие с традиционните ценности.

Затова тази 56-годишна жена смята, че самата идея за закон за домашното насилие ще зависи от волята на Владимир Путин, на когото миналия четвъртък беше поставен въпрос по темата по време на годишната му пресконференция.

И руският президент, запитан от човек, противопоставящ се на този законопроект, каза, че има „смесени“ чувства: „Не можеш да принудиш със сила някого да те обича“, заяви той, като каза, че се противопоставя „на всяко насилие, включително в семейството, и разбира се срещу жени и деца.

Според него, „настоящото законодателство“ е достатъчно за борба срещу съпрузи насилници: „Нека го обсъдим спокойно публично“, преди да вземем „окончателно решение“, заключи той.

„Това е нормална, балансирана позиция“, посочи Оксана Пушкина в коментар, изпратен на АФП след пресконференцията, уверявайки, че „президентът всъщност подкрепи това, което правим“ и отбелязвайки, че въпросът му е бил поставен от активист, а не от журналист.

Важното е, че Оксана Пушкина е убедена, че такъв закон е необходим. „Осемдесет процента от руските семейства се сблъскват с домашно насилие“, подчерта за АФП тази бивша телевизионна звезда, чието предаване беше озаглавено „Женски истории“.

Русия не разполага със законова рамка, дефинираща термина домашно насилие, нито с мерки за защита на жертвите. И от 2017 г., освен в случаите на сериозен рецидив, актовете на насилие, извършени в семейна среда, бяха декриминализирани.

„На опашката след всички държави сме“, продължава депутатката, чийто яркозелен панталон, подходящо колие и бяла тениска се открояват сред тъмните костюми в Думата, долната камара на парламента.

Страховити хора

Заедно с адвокати и активисти, тя допринесе за проектозакон, който въвежда в руското законодателство, непознати понятия като „заповед за отстраняване“ от дома на извършителя на насилие. „Наистина спасяваме хората, това е мисия“, казва тя.

Преди евентуален дебат в пленарната зала, горната камара на парламента – Съветът на федерацията, смекчи формулировките в законопроекта и го публикува онлайн, за да събира мнения. Мнозинството коментари в интернет са враждебни, осъждащи опита за разбиване на семействата. Православната църква го определи като „несъвместим с традиционните духовни и морални ценности на Русия“. Депутатката е получила и заплахи, а кабинетът й е затрупан с имейли срещу усилията й. „Това са страховити хора“, казва тя.

Все пак, според проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ, мнозинството руснаци са благосклонни към този закон. Подкрепата е 80 на сто сред жените, при едва 57 на сто сред мъжете, като особено отвратителна поредица от актове на насилие през последните две години мобилизираха гражданското общество.

Оксана Пушкина признава обаче, че съотношението на силите е неблагоприятно за него в Думата, където от 450 депутати има само 70 жени.

Промяна на поколението

Защитничка на правата на децата в Московски регион преди да стане депутатка, тя се отстоява позицията си: „Отдавна съм в публичната сфера. Невинаги съм казвала общоприемливи неща, винаги съм имала много врагове“.

През 2017 г. Владимир Путин подкрепи закона, който декриминализира някои форми на насилие с мотив, че „безцеремонното вмешателство в семейството е неприемливо“. „Още не сме успели да убедим хората, които вземат решенията в тази страна, в частност президентската правна администрация“, съжалява Оксана Пушкина.

Каквото и да стане, „този законопроект (ще бъде) един от най-широко отразяваните в медиите в Русия, уверява депутатката. И „ако не бъде одобрен, това означава, че обществото не е готово да живее по различен начин“.
Независимо от това, сред жените е в ход промяна на поколенията, казва тя: новото „очаква уважението“ на съпруга, докато старото си казваше: „Ще стоя с него докато ме убие“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.