Другият Петър Стоянов: За едно пътуване и безпочвените самохвалства на един премиер

„Дневник“ приписа на експрезидента Стоянов критики на негов съименник към Бойко Борисов

Б.р. – сайтът „Дневник“ побърза да припише следващите редове на бившия президент Петър Стоянов, но те, уви, са дело на негов съименник, достоен българин и управител на Фондация „Джон Атанасов“.

Приятели, постоянното присъствие на едно лице в социалната мрежа и безпочвените му самохвалства ме провокираха да напиша тези слова. Преди седмица се завърнах от Великобритания. Бях на гости на една българка в Уелс. Обиколихме Югозападната част на Англия и Уелс. Поставих си за задача да наблюдавам как живеят хората там и да сравня начина им на живот с „розовите“ краски рисувани от нашия премиер. Който иска, да прочете докрай материала и да си направи сам изводите. Аз за себе си съм ги направил.
И така:
1. Стандарт на живот. Критерии – с какъв процент от дневната надница можеш да се нахраниш в заведение:
– в Обединеното кралство – 30 % (30 паунда) храниш се три пъти на ден в заведения.
– в България – 100% (42 лева), като може да не ти стигнат за три хранения в заведения (само една салата ти е 6 лв).
Значи къде се живее по добре?
2. Вода. Кралството е много богато на вода, поради местоположението си и течението Гълфстрийм, което носи много валежи. Водата в цяла Великобритания е питейна с безупречни качества (в естествените водоеми не се изхвърля непречистена вода), като в заведенията наливната вода е безплатна.
В България, която има 6000 язовира т.е в пъти повече от Великобритания имаме режим на вода (в миналото София, Враца) сега в по-скоро време в Хасково, Перник и други по-малки градове. Качеството на водата е под всякаква критика – в естествените реки и водоеми се изхвърлят непречистени води и води с уран, фекалии (Хасково, реки и морския шелф).
Значи къде е по-добре?
3. Въздух. Във Великобритания въздухът е чист и се диша леко и отворени гърди. Честите валежи го пречистват, а чистотата на въздуха не води до замърсяване на почвата и водите. Апропо и там има разделно събиране на отпадъците, но тези които не се рециклират се извозват с кораб в Китай (ужасно скъпо е, но държавата го прави, а не гори боклука на територията си)
В България въздухът, който дишаме е ужасен и на моменти в пъти над допустимите норми. Сега горим и боклука на Италия и освен замърсяването на въздуха след дъжд се заразяват водите и почвата (спомнете си аварията от Чернобил). Би били хубаво новият Главен прокурор да разчопли договорите за изгаряне на боклука, ако иска да покаже, че мисли за народа си.
Значи къде е по-добре?
4. Инфраструктура. В Обединеното кралство цялата територия е подредена, чистота и редът са навсякъде, няма „джвакащи“ плочки (на вниманието на Фандъкова) по стотиците кв. км. тротоари, улиците са асфалтирани, перфектно регулирани, пътищата (хиляди километри) са безупречни. Сградите и къщите са поддържани в идеален външен вид.
В България – пътищата са отвратителни (въпреки, че строим по „7“ км. магистрали дневно, а нямаме нито една завършена качествено. Чистотата и редът са несъвместими. Голяма част, вече над 1 000 000 къщи в страната са изтърбушени без врати, прозорци, керемиди – изобщо цели села изглеждат като пейзаж след бомбардировка в Сирия. Джвакащи плочки по тротоарите, кал и улици като лунен пейзаж с кратери – бол във всеки град и село
Значи къде е по-добре?
5. Икономика. Всичките им предприятия работят и създават принадена стойност (печалба). Там всички в трудоспособна възраст работят. Има емигранти и цигани, но ТЕ РАБОТЯТ. Държавата не плаща на тези, които са в трудоспособна възраст, здрави са и не искат да работят. И като нямат пари си заминават по родните места. Да нарушават приетите норми и да крадат и не помислят, защото законите им са много строги и са еднакви за всички независимо дали си политик, евродепутат, депутат или министър.
В България нямаме реална икономика, нямаме традиционни производства, поради прехода и приватизацията, разградихме всичко работещо и си загубихме пазарите. Имаме работа на ишлеме, и ни ограбват концесионерите (златните залежи, електроразпределителните дружества) и редица други. Плащаме излишни пари на цигани и емигранти, които отказват да работят.
Значи къде е по-добре?
6. Здравеопазване. Във Великобритания ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се провеждат БЕЗПЛАТНИ медицински прегледи профилактично всяка година на работоспособното население , а на децата и хората над 65 години на всеки 6 месеца.
В България има трудова медицина за работещите само на хартия. На децата и възрастните хора не се правят прегледи (с изключение на тези в детските градини веднъж годишно)
За ДДС няма да говоря. Значи къде е по-добре?
7. Образование. За образованието на подрастващите (общата култура) се полагат изключително грижи и се заделят огромни средства. Някой да си помисли да изопачи историята в учебниците или да преведе Шекспир на език удобен на Кмета на Лондон (той е мюсюлманин), или Вилхелм Завоевател да го прекръсти на Вилхелм Присъствател – ще го линчуват публично. В Кардиф има специален център, където всяка седмица учебните часове по един или два се провеждат там, където децата от детската градина до 7-ми клас играят ролеви игри и се докосват до реални неща, които ги виждат в учебниците.
В България освен, че се изопачава историята, културата не се изучава нищо реално от живота.Липсва пълна заинтересованост от посещение на училище и усвояване на звание. Толерира се простотията и неграмотността (виждат се реални примери от хората на управлението в страната) и че се разсъждава по американския модел „Прост народ се управлява най-лесно“
Значи къде е по-добре?

Е стига толкова. Много хора (някои дори зомбирани ще ме оплюват, но то си е за тяхна сметка). Който иска и има нещо между ушите, ще ме разбере. Нямам нищо лично към Бойко Борисов, но да спре да се хвали с недействителни неща и да заблуждава електората, ако иска да оправи България и има желание да го направи.

От страницата на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.