В светлината на прожекторите: кой съдия ще председателства процеса срещу Тръмп в Сената

Съдия Джон Робъртс. Снимка: от тв екрана

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс ще бъде централна фигура в продължаващата драма за президента Доналд Тръмп през следващите месеци. Той ще ръководи делото за импийчмънт в Сената, а Върховният съд трябва да постанови решение по ключово дело за опитите на президента да запази в тайна досиетата за финансовите си операции.

Очакваното дело за импийчмънт ще се фокусира върху обвиненията, че Тръмп е злоупотребил с властта си, като е поискал от Украйна да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън от Демократическата партия. Контролираната от демократите Камара на представителите одобри на 18 декември повдигането на две обвинения, което подготви почвата за дело в контролирания от републиканците Сенат.

Робъртс, който е известен със сдържаността и учтивостта си, ще изпълнява предимно символичната роля на председател, като решаващи ще бъдат гласовете на сенаторите.

Но в мраморните коридори на Върховния съд, намиращ се точно срещу сградата на Капитолия и скрит от телевизионните камери, Робъртс разполага с реална власт. Съдията, известен с внимателния си подход към ключовите дела, разполага с един от деветте гласа, които до края на юни ще определят дали финансовите досиета на Тръмп могат да бъдат оповестени пред контролираните от демократите комисии в Конгреса и пред прокурор в Ню Йорк.

Решенията на съда по тези дела – дали Конгресът и местните прокурори имат право да разследват действащ президент – ще създадат прецеденти, които ще засегнат не само Тръмп, но и бъдещите президенти.

Делото за импийчмънт ще бъде необикновен и потенциално неудобен период за Робъртс, който не обича показността и предпочита да остава незабелязан, въпреки че повече от десетилетия и половина тласка съда (в който консерваторите имат мнозинство) надясно. „Според мен председателят не иска да привлича вниманието към себе си“, казва Сара Биндър, изследовател в института „Брукингс“.

Робъртс отказа да коментира. По време на една от редките му публични прояви в Ню Йорк през септември Робъртс изрази безпокойството си от партийно пристрастната политика във Вашингтон при Тръмп.

„Когато живееш в атмосфера на политическо противопоставяне, хората виждат всичко в тази светлина. Това не е начинът, по който работим ние в съда“, каза той.

Хората, които познават Робъртс, сред които бивши съдебни помощници, казват, че той ще се отнесе със сериозност към ролята си и, предвид интереса му към историята, вероятно ще прочете делата за импийчмънт срещу президентите Андрю Джонсън и Бил Клинтън.

Робъртс, консерватор, назначен от президента републиканец Джордж У. Буш, се ползва във Вашингтон с репутацията на традиционен консерватор и силен защитник на Върховния съд като независим клон на властта.

По време на безпроблемното му израстване в кариерата той бе служител в правителството на президента Роналд Рейгън, а след това стана един от най-известните адвокати във Върховния съд. Буш го назначи през 2003 г. за съдия във федералния апелативен съд във Вашингтон, а две години по-късно го номинира за председател на Върховния съд.

Робъртс често е възприеман във философията си на юрист като привърженик на постепенните реформи, който си дава сметка, че Върховният съд ще постави под въпрос легитимността си, ако консервативното мнозинство в него (петима от общо девет съдии) бъде определено за твърде агресивно при тласкането на закон надясно.

Въпреки това той, заедно с колегите си консерватори, демонстрира последователност при гласувания по въпроси като правата на гейовете, абортите, религиозните свободи и правата за носене на огнестрелни оръжия.

През 2012 г. обаче той се разграничи от другите консерватори и реши да подкрепи закона Обамакеър, ключовото постижение на президента Барак Обама във вътрешната политика. Той отново гласува заедно с либералите в съда срещу опита на правителството да включи въпрос за гражданството в преброяването тази година.
Робъртс влезе в по-директен сблъсък с Тръмп през ноември 2018 г., когато направи необичайно изявление в защита на федералните съдии, след като президентът разкритикува съдии, постановили решения срещу правителството му.

Делата във връзка с финансовите досиета на Тръмп, по които се очаква да има решения до края на юни, поставят сдържания Робъртс и невъздържания Тръмп един срещу друг.

Специалисти по право твърдят, че Тръмп, който за разлика от предишните президенти отказа да оповести данъчната си информация, упражнява президентските си правомощия, за да постави ограничения на възможностите на Конгреса да издава призовки, с които да иска информация за президента.

Ако гласовете на съдиите са по равно, този на Робъртс може да се окаже решаващ. В делото в Сената, планирано за този месец, ролята на Робъртс като председател ще бъде да ръководи процеса. Въпреки това от него може да бъде поискано да се произнесе по това дали определени свидетели да бъдат призовани.

Ако мнозинството от сенаторите са несъгласни с решенията му, те могат да гласуват за отмяната им.

В делото за импийчмънт на Клинтън през 1999 г. председателят на Върховния съд Уилям Ренкуист „не играеше особена роля“, заяви Нийл Ричардс, който участваше в процеса като един от съдебните помощници на Ренкуист и сега е професор в юридическия факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

„Мисля, че председателят на Върховния съд Робъртс вероятно ще изиграе ролята си по начина, по който се справя с юридическата си кариера досега: Ще направи всичко възможно, за да бъде безпристрастен и да положи максимални усилия, за да съхрани достойнството на професията на съдията“, каза Ричардс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.