Ирак е на ръба на пропастта след убийството на ирански генерал

Генерал-майор Касем Солеймани. Снимка: от тв екрана

Извършените днес от САЩ убийства на могъщия ирански генерал Касем Солеймани и най-важния човек на Иран в Багдад объркват картите и изправят Ирак на ръба на пропастта, смятат експерти.

Гибелта на Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, иракския му помощник от цели десетилетия, означава, че Вашингтон е обезглавил командната верига на проиранските сили в Ирак – първият командваше силите „Ал Кудс“ на Корпуса на гвардейците на иранската революция и по-специално отговаряше за иракските въпроси. Вторият бе същинският ръководител на Хашд аш Шааби, коалиция от паравоенни групи, интегрирана вече в структурите на иракската държава.

Разкъсвана между двата си големи съюзника, иракската държава в момента е парализирана; показва го фактът, че в първите часове след случилото се тя запази мълчание, а реагира само проиранската коалиция.

Останал дълго време безучастен към народния бунт, разтърсващ Ирак от три месеца насам, Вашингтон отново пое нещата в свои ръце във военен план – взе на прицел генерал Солеймани, председателстващ преговорите за създаване на бъдещо иракско правителство, което да брани интересите му.

Американски самолети вече бяха обстреляли в неделя „третата сила от иранската „ос на съпротива“ в Близкия изток“ – Бригадите на Хизбула, иракско формирование от групировката Ал Хашд, като убиха 25 души и разрушиха оръжейни складове.

Няколко дни по-късно американски служител заяви пред АФП, че Вашингтон ще изпрати „до 4000 войници допълнително“ – част от тях в Кувейт, които „има голяма вероятност“ да влязат впоследствие в Ирак.

„Най-добра карта“

И рано сутринта в петък, три дни след безпрецедентно нападение срещу американското посолство в Багдад, извършено от хиляди бойци и привърженици на Ал Хашд, същите тези самолети се прицелиха още по-точно: направиха на пух и прах колите, в които се намираха ред висши военни от тази „ос на съпротива“.

„Никой не си представяше дори, че това е възможно. Сега всички играчи ще импровизират, поне известно време, а това е чудесна рецепта да сгрешат в сметките“, предупреждава Рамзи Мардини, изследовател от Американския институт на мира.

В контекста на тази „крайно опасна ескалация“, както се изрази иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, на преден план излиза въпросът как ще отвърне Техеран.

„Иран не може истински да навреди на САЩ без риск да се самоунищожи. Затова пък може да удави Ирак в огън и кръв“, коментира Фанар Хадад, експерт по иракските въпроси.

Кога? Как? Трудно е да се предвиди възможният отговор на Иран след смъртта на една от най-популярните фигури в страната, защото досега не е случвало подобно нещо.

Едно е сигурно, уверява пред АФП Рамзи Мардини – вече говорим за челен сблъсък. „Оттук нататък Иран не може да използва помощниците си в Ирак като прикритие, за да заплашва и атакува американските интереси без риск от конвенционални наказателни мерки“, твърди той.

Багдад от години предупреждава, че двата му големи съюзника може да използват неговата територия като бойно поле за разчистване на сметки на фона на нарастващото напрежение около ядреното досие на Иран.

А днес, обяснява Хадад пред АФП, „най-добрите карти на Иран са в Ирак“ – „ако Иран изпита нужда да отвърне и да спечели точка, както се опасяваме, той няма да действа само с ракети срещу посолства, но и със средства, които може да предизвикат мащабен конфликт в Ирак“, прогнозира той.

„Как са разбрали?“

От друга страна САЩ, свалили през 2003 г. Саддам Хюсейн, за да създадат в страната нов политически ред и система за сигурност, инфилтрирана впоследствие от Техеран, изглежда търсят начин „да преориентират политиката на Ирак“, смята специалистът.

„Ако не успеят, това би могло да вкара Ирак в коловоза на вътрешни борби, в които Иран може много лесно да се намеси“, казва той.

Подемът на проиранските сили и нападението срещу американското посолство в Багдад вече показаха колко трудна е позицията на Ирак спрямо собствените му сили за сигурност и дипломатическите партньори на страната.

В най-близко бъдеще, предсказва Радж Алаалдин, учен от института „Брукингс“ в Доха, в Ирак може да започнат „чистки“ заради смъртта на двама от най-могъщите хора в страната.

Двама мъже, които явно са се чувствали в безопасност – достатъчно, че да се движат в обща колона на летище, оградено от застанали на еднакво разстояние един от друг друг бойци от силите за сигурност и служители на частни фирми.

„Иран има да пита иракчаните за доста неща: как са научили САЩ за пристигането на Солеймани в Багдад? От кого е изтекла информацията?“, отбелязва Алаалдин.

В петък, преди още в Багдад да се съмне, бивш командир на Гвардейците на революцията даде тон с призив „да се отмъсти“ на САЩ.

После се присъедини и върховният водач страната, надигайки глас срещу „престъпниците, опетнили ръцете си с кръвта“ на генерала и на „други мъченици“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.