По-големи, по-умни, по-лични – технологиите на изложението в Лас Вегас

Екраните ще бъдат по-големи и по-отчетливи, колите ще бъдат по-умни, а някои технологии ще бъдат твърде близо и лични, дори интимни

Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) тази година ще бъде пълно с най-новите свързани устройства – от електрически крушки до бельо, наред с последните технологии при автомобилите, здравето и доброто физическо състояние, умните домове, продажбите на дребно и други.

Едно от най-големите търговски изложения в света събира 4500 изложители, 175 000 посетители и 1000 лектори на изложбена площ равна на над 50 футболни игрища. CES се провежда от 7 до 10 януари.

Малки старъпи и големи технологични компании от десетки страни ще се опитат за получат парче от световния пазар за потребителска електроника, възлизащ на над трилион долара.

На изложението, организирано от Асоциацията за потребителски технологии, ще присъстват технологични гиганти като Google и Amazon, които ще се конкурират за лидерската позиция, предлагайки „мозъци“ или дигитални асистенти за много от умните продукти.

С развитието на изкуствения интелект дигиталните гласови асистенти стават все по-умни и заприличват повече на хората, откривайки нови възможности, каза Саймън Форест от Futuresource Consulting.

Можем да видим устройства, които умеят да звучат щастливи, ако любимият ви футболен отбор е победил и … унили, ако майка ви е на вратата, каза Форест.

Докато дълго преследваната цел „емоционална интелигентност“ при компютърните системи все още е далеч от реалността, казва той, отбелязаният напредък позволява по-голяма компютърна мощност да бъде вкарана в по-малки пространства, включително умни очила, безжични слушалки и други устройства.

Можем да си представим гласов асистент в ухото, който може да прави много повече, отколкото прави днес, каза Форест. Ресторантът отсреща може да ви прочете менюто си или да получите съвсем подробни насоки в колата си, допълни той.

Големи и малки екрани

Очаква се производителите, включително южнокорейският LG, да представят нови телевизори с най-новия стандарт за свръхвисока разделителна способност, известна като 8К, макар че почти няма налично съдържание в такъв формат в момента.

Анализаторът Патрик Мурхед от Moor Insights & Strategy каза, че очаква да види „8К телевизорите с по-висока резолюция и по-ниски цени, продължаващи една тенденция.

Иновациите при малките екрани могат да доведат до повече сгъваеми смартфони и други приспособявания. Представете си iPad устройство, което можете да сгънете и да носите със себе си – мисля, че ще можем да видим много повече неща от този тип, каза Мурхед.

Проверка на реалността при безпилотните автомобили

Напълно самоуправляващите се автомобили може и да не са готови за масова употреба, но това няма да спре иновациите. Застъпено е мнението, че компаниите имат още много да свършат преди да пуснат напълно автоматизирани коли, каза анализаторът Майкъл Рамзи от Gartner.

Анализаторът от Accenture Юрген Риърс посочва, че изложението в Лас Вегас е все по-важно за транспортния сектор, тъй като по-голяма част от иновациите са при софтуера и услугите, а не толкова при самите автомобили.

Според Риърс секторът се променя, тъй като „потребителите гледат на мобилността като на услуга, а не просто купуване на автомобил“.

Китайската Futurus Technology обяви, че ще пусне, както твърди, първото в света интерактивно предно стъкло със смесена реалност, за да дава на шофьорите информация в реално време за състоянието на автомобила, представянето му и обкръжаващата го среда.

Други ще използват 5G технологии и изкуствен интелект, за да помогнат на колите да регистрират пешеходци, велосипедисти и други автомобили.

Калифорнийската Xperi представя система за купето на автомобила, която използва ирисова идентификация, лицево разпознаване и други биометрични данни за отключване на автомобилите или за засичане на умора у водача.

Amazon ускорява усилията си в областта на автомобилите, като представя подразделението си за облачни изчисления AWS, което има за цел „Интелигентни, персонализирани продукти и услуги.“ Нов електромобил Fisker Ocean се готви за представяне – едно от най-новите предизвикателства към лидера в сектора Tesla.

По-умни домове

В умните домове повече устройства ще бъдат свързани с дигитални асистенти като Alexa на Amazon и Google Assistant или техни конкуренти. Това ще включва командни центрове с умни екрани, умни огледала и джаджи и уреди за кухня.

Ави Грийнгард от консултантската компания Techsponential очаква повече умни домашни устройства като видео звънци за входни врати за по-голяма сигурност, но отбелязва, че интегрираният умен дом все още не готов.

Не е напълно ясно дали хората искат да живеят в къщата на семейство Джетсън, каза той, имайки предвид анимационния сериал за футуристично семейство.

Портативни електронни устройства

Портативните електронни устройства достигат все повече части от човешкото тяло в преследване на по-доброто здраве и свързаност.

Германската компания Bosch ще представи умни очила, които ще помагат на шофьорите с навременна навигационна помощ, като ще бъдат представени и други умни устройства за очи.

Устройствата за уши са друга оформяща се категория, включително усъвършенствани безжични слушалки, преводачи и слухови апарати с изкуствен интелект.

Устройствата за уши са сред най-бързо развиващите се преносими електронни джаджи,обхващащи 47% от сегмента през второто тримесечие на 2019 година според компанията за пазарни проучвания IDC.

Компанията за компютъризирани текстилни изделия ще представи умни дрехи – като се започне от бельо със сензори, които следят сърдечния ритъм и дишането на този, който го носи, както и температурата му, движенията, позата и съня. Време е технологията да се модифицира спрямо хората вместо обратното, каза основателят на Myant Тони Шахийн. И т.н.

Други участници в CES ще представят роботи за областта на сигурността и здравето, изкуствен интелект за храните, летателни устройства, включително „Летяща гондола“ и технология, целяща да подобри пазаруването.

Технологиите в секса официално ще бъдат част от изложението година след вълненията около дисквалификацията на технология, получила награда за иновации.

Търговска платформа за секс джаджи обещава продукти, които организаторите на изложението посочват, че „Трябва да бъдат иновативни и да включват нови технологии или в процес на разработка, за да получат право на участие“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.