Glovo – амбициозният доставчик по домовете, устремен да завладее света

Амбициозен собственик на 27 години, бързо нарастваща армия от Ай Ти инженери: в Барселона стартъпът Glovo продължава международния си възход отвъд доставките на храни и то въпреки острите критики срещу условията на труд на доставчиците на компанията.

През 2015-а Оскар Пиере напуска първата си работа в Airbus, в Тулуза, където остава само три месеца. „Тази индустрия е малко бавна … Търся друг ритъм“, обяснява през АФП бившият инженер по аеронавтика с издължен силует и съсредоточен син поглед.

Днес младият испанец ръководи 1500 служители в 26 страни, от които половината са в Барселона, неговия роден град, от бляскавите напълно нови офиси, достойни за Силициевата долина: пуфове, кафене, декорирано с полароидни снимки на млади служители.

Във входа е пълно с жълти раници, използвани от 50 000-те доставчици на Glovo, с колела или мотоцклети, които разнасят по домовете храна от ресторанти в 288 града, но също и бебешки пелени за еднократна употреба, лекарства, цветя и т.н.

Защото Glovo, за разлика от конкурентите си Deliveroo или UberEats, не се ограничава с храни. „Поръчай каквото искаш“, предлага приложението.

За 2019 година Оскар Пиере предвижда оборот от 250 милиона евро, а това е увеличение с над 200% спрямо 2018-а, когато продажбите вече бяха скочили с 350%.

От 2015-а Glovo е привлякла 460 милиона евро от инвеститори, съблазнени от подема в сектора, и се издигна до статута, пораждащ завист, на „еднорог“ или с други думи на равнището на тези стартъпи, чиято пазарна капитализация превишава 1 милиард долара.

„Това е главозамайващо, означава голям натиск, но в същото време се възползваме от ситуацията изцяло, защото знаем, че е уникално да се живее по този начин“, казва с усмивка на лицето този син на предприемаческа фамилия.

Той се надява да получи печалби „до 18 месеца“ на световно равнище, макар дейността му да е рентабилна вече в Испания, Италия и Португалия.

За да расте, Glovo стъпва там, където конкуренцията не е толкова изострена, колкото е в Западна Европа: в Латинска Америка, Казахстан, Украйна Мароко, Кот д’Ивоар и т.н.

Оптимизирани доставки

Друг залог: да се оптимизират сроковете на доставка чрез алгоритми, създавани с много усилия от стотина международни инженери. За 2020 година се предвижда да бъдат наети нови 300.

„Трябва да изберем модел на изкуствен интелект, който да може да промени времето за подготовката на една поръчка, за да искаме от доставчика да пристигне на мястото, от което да я вземе, в момента когато тя е готова“, защото чакането е загуба на пари, подчертава Мустафа Сезгин, ръководител на отдела по информатика.

Храните носят три-четвърти от оборота, но „ние искаме да мислим, че храната е началото на нещо много по-голямо“, като при Amazon, който започна с книги, обяснява Пиере, който се възхищава на Джеф Безос.

Glovo вече притежава седем „dark supermarkets“ („тъмни супермаркети“), складове, пълни с бакалски стоки, предназначени единствено да бъдат доставени, и планира да открие още стотина през следващите две години. Целта: да може да прави доставки за 15 минути. След време приложението ще може да резервира ресторанти и билети за кино, да предлага услуги по поддръжката на дома или ремонти.

Процес

Има обаче и нещо друго – освен заради тези проекти самите
доставчици изпълваха първите страници на изданията в Испания
през последните месеци. Причината – стачките в знак на протест
срещу всекидневния натиск и недостатъчните работни часове, за да
могат да получават достойни доходи.

Двадесет и един от тях изправиха Glovo пред съда,
обвинявайки компанията, че ги третира като „фалшиви самонаети
работници“, подложени на същите условия като наетите, но без
социалните предимства, от които те се възползват .

Съдилищата отсъдиха в полза на доставчици по 11 дела и в
полза на Glovo – по 10, според самата компания. Испанската
осигурителна служба иска от нея да внесе неплатени социални
вноски на стотици доставчици.

Според Оскар Пиере проблемът не е да се установи „дали те са
служители или самонаети“. „Това е една нова парадигма“, за
която „трябва да се създаде нов регламент“ за сектора, казва
той, допълвайки, че планира да въведе допълнителни социални
вноски за сметка на компанията.

Той набляга най-вече на „гъвкавостта“, която се предлага на
разносвачите, от които „60% работят при непълна заетост“. Дали
те не биха искали да работят повече? „Нямам така информация“,
признава той раздразнен от въпроса.

Glovo твърди, че е загрижена да увеличи доходите на
доставчиците си и че работи за подобряване на приложението, за
да могат те да правят по три доставки на час спрямо две сега. „С
технологията това е възможно“, убеден е Оскар Пиере.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.