Биг Брадър в Китай: критики срещу системите за лицево разпознаване

Лицево разпознаване. Снимка: видеокадър

Летища, хотели, онлайн търговия и дори… обществени тоалетни – лицевото разпознаване се налага навсякъде в Китай. И когато местен зоопарк поискал да сканира лицето на преподавател по право, на човека му писнало и подал жалба.

Го Бин решил да съди зоологическа градина в източния град Ханчжоу – нещо нечувано в страната. Случаят освен това е показателен за нарастващо недоверие към събирането на лични данни в това все по-дигитализирано и следено общество.

Стремейки се да превърне Китай в технологичен лидер, правителството предоставя мощна подкрепа на програмите за разпознаване на лица и за изкуствен интелект.

Многобройни анкети показаха, че китайците до известна степен са толерантни към тези понякога натрапчиви нововъведения, защото виждат полза от тях за своето всекидневие и обществената сигурност.

Системите обаче се развиват все повече, събират все по-голям брой биометрични данни – от пръстови отпечатъци до сканирания на лица и очни ириси.

Съдебният иск, подаден пред октомври от Го Бин, професор в Научно-техническия университет на провинция Чжъцзян в Ханчжоу, според китайските медии е първата подобна жалба.

Преподавателят атакува системата за лицево разпознаване, монтирана от Сафари Парк в Ханчжоу, за да следи влизанията на посетители с годишни абонаментни карти.

Около иска се разгоря полемика: коментарите по случая събраха над 100 милиона гледания в социалната мрежа Вейбо – мнозина потребители призовават събирането на биометрични данни чисто и просто да се забрани.

Защото не е рядкост лични данни да се източват от злосторници. Често се случва, например, мобилни номера да бъдат препродавани на фирми за директен маркетинг, предлагащи стоки по телефона.

„Кутия на Пандора“

В статия, предизвикала неотдавна бурни дебати, Лао Дунян, преподавател по право в престижния пекински университет Цинхуа, нарича лицевото разпознаване „договор с дявола“.

„Произволното внедряване на тази технология (…) ще отвори кутията на Пандора. Ще платим за това, като жертваме не само личния си живот, но и сигурността, която сме се стремели да постигнем“, твърди той.

В гражданския си иск Го Бин заявява, че изтичането или неправомерното използване на лични данни „лесно може да навреди на сигурността и имуществото на потребителите“. Съд в Ханчжоу прие да разгледа случая, но още не е обявил дата за процеса.

На 30 декември правителството публикува незадължаващи директиви с цел да регламентира събирането и използването на данни, за да се избегнат злоупотреби с някои мобилни приложения. В Китай обаче няма специфична законова уредба за личните данни. В момента се внасят поправки в един закон.

Камерите за видеонаблюдение в страната са навсякъде в името на обществената сигурност и правителството би могло да се насочи към законодателство, наказващо злоупотребите при събиране на данни, но не и посягащо на самия принцип, отбелязва Локман Цуй, преподавател по комуникации в Китайския университет в Хонконг.

„Правителството ще може сравнително лесно да наказва обработката или продажбата на лични данни и същевременно все така да следи“ населението, смята той.

Плащане на покупки

Китай често представя сензационни технологически разработки, но все още изостава от САЩ, изтъкват повечето експерти. Азиатската страна обаче използва блестящо новите технологии.

А близо 850-те милиона китайци, които влизат в интернет със смартфоните си, представляват ценна опитна база в очите на компаниите и държавните институции.

Съответно лицевото разпознаване вече се използва и за плащане на покупки, и за ускорени проверки на самоличността при пътувания, и за да бъдат глобявани недисциплинирани пешеходци.

Лицата се сканират дори в тоалетните на някои туристически обекти… при получаване на тоалетна хартия, за да се ограничи прекомерната ѝ употреба.

Причините за безпокойство не са една и две. Китайската асоциация на потребителите сподели наскоро в доклад подозрения, че 10 на сто от мобилните приложения събират прекалено много биометрични данни.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.