САЩ: Журналистика в бедствено положение

“Четвъртата власт” в САЩ е в опасност. Тиражите на вестниците и списанията падат, а новите медии печелят все повече аудитория. Снимка: уилкотриди

„Страхът“ (Angst) е обхванал журналистите в САЩ. Когато искат да опишат особено усещане за застрашеност, американците използват немската дума Angst. Точно по този начин разбира безпокойството в гилдията директорът на колежа по журналистика в Университета Мериленд проф. Томас Кункел. Ще започнат ли добре образовани журналисти „да мислят по такъв старомоден начин, както мисли в днешно време оформителят във вестника“, пита Кункел в специализираното издание „Америкън Джърнал Ривю“. “Не съвсем, смята той, но жестокият натиск от страна на новинарската индустрия“ ще промени журналистиката в неподозирани мащаби.

Подобно на доста медийни експерти в САЩ, Кункел е разтревожен за сериозната журналистика. По всичко изглежда, че „четвъртата власт“ на демокрацията е в опасност. Тиражите на списанията стигат най-ниското ниво и тази тенденция продължава. Зрителският интерес към новинарските програми по телевизиите пада. Блогове, „журналисти-любители“, интернет платформи, безплатни уеб-медии и предлагането на информация за политика и икономика се конкурират с традиционните медии. Според проучване на базирания във Вашингтон изследователски център „Пю“ през 1965 г. 71% от американците са чели вестници, докато днес те са едва около 40%.

„Журналистика в бедствено положение“ – така описва публицистът Шон Кондън в сп. „Икономист“ положението, в което се намира гилдията в САЩ. От 80-те години ролята на сериозните медии е сведена до обществен „страж срещу властта“. Растящите очаквания за печалби превърнаха „почтените институции“ в предприятия, интересуващи се най-вече от приходите. Въпреки че вестниците – които са все още сърцевината на сериозната журналистика – регистрираха значителни печалби и през тези години на криза, последната година беше белязана от уволнения, закриване на отдели и икономии.

„Старите медии все по-малко се вписват в ролята си на пазители, а новите са доста далеч от това да ги заместят и да поемат тяхната роля“, пише Кондън. Затова САЩ се намират в „социална и политическа криза“. Бащите на конституцията са си представяли преса, която подробно и обективно информира гражданите. Медиите в САЩ обаче са се отдалечили от този идеал, както показва и безкритичнoто отразяване на войната в Ирак. „Медийната криза е последица по-скоро от моралния упадък, отколкото от технологичното развитие.“

Освен това според Кондън медиите все повече изоставят скъпоструващата журналистическа работа. Няма пари за репортери и разследващи журналисти, от което особено страда разследващата журналистика.

Медиите все по-често изоставят скъпоструващата журналистическа работа, тъй като парите за репортери и за разследващи журналисти не достигат. Снимка: уанпрес

Растящата липса на интерес сред американците към класическите новинарски емисии и вестници превръща всичко това в един омагьосан кръг: „Старите медии умират.“

Естествено, те се защитават и се борят за оцеляване. Според американското списание „Едитър енд Пъблишър“ мотото е „Умри или се промени“. В тон с това в издателствата все повече изчезва разделението между печатните и интернет редакции. “Това е нужно на „гъвкавите журналисти“ – те трябва да могат да работят, като търсят бързо информация в интернет, след което да правят анализи за вестника”, настоява проф. Конрад Финк в специализирания вестник „AJR“. Заплашителният упадък на стойностната журналистика е също „заплаха за обществото… Tъкмо сега е решителният момент за съдбата на журналистиката“.

Днес много вестници в САЩ се разделят с концепции, смятани до неотдавна за новаторски. Те се отказват от желанието си да примамват интернет поколението чрез неща, напечатани на хартия. Те залагат на бейби бум поколението, на 50 и 60-годишните, които могат да останат верни читатели още дълги години. Вестници като „Савана Морнинг Нюз“ поставят под въпрос традиционните рубрики – като например телевизионни програми или борсови курсове, за които и без това може да се намери актуална информация в мрежата. Някои вестници проверяват дали могат да се утвърдят като ежедневници. Други експериментират с нови специализирани издания за различни целеви групи като деца, спортни запалянковци или любители на автомобилите.

Все пак в медийния свят в САЩ се случва и нещо друго: очаква се в бъдеще фондацията „Про Публика“ на калифорнийския милиардер Хърбърт Сендлър с 30 млн. долара капитал да захранва безплатно американските медии със скъпоструващи разследващи репортажи. А новинарският канал Си Ен Ен съобщи нeотдавна за разкриването на нов отдел в чужбина.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.