Недоразумението Гешев срещу недоразумението Нено Димов. България май ще плаща за този цирк

Нено Димов беше пълно недоразумение като министър на околната среда. Но обвиненията на прокуратурата са друго недоразумение и очакван цирк след избирането на Гешев – той затова е избран, да прави политически циркове.

Нено беше министър на екологията, който обясняваше, че няма глобално затопляне и колко прекрасно е да се секат гори за ски писти на Пирин, защото така имало къде да пасат сърничките (не е шега, чул съм го с ушите си от него пред свидетели).

Близо е до ума, че за министър на природната среда е по-логично да направиш човек, който се бори против климатичните промени… Парадоксът сега е, че Димов ще се оправдава със сушата…

Впрочем, за какво точно да се оправдава? Обвиненията се гешевски – министърът подписвал графиците за големите язовири. Ами по кой член на НК това е престъпление? Той подписва графици изготвени от други хора, дирекции, експерти. Да не би лично да е проверявал колко вода има в язовирите? За да се докаже умишлено или друго престъпление на министъра, прокуратурата трябва да докаже много повече неща, освен че е слагал подпис като длъжностно лице.

Някои медии представяха Гешев като българската Лаура Кьовеши. Тя обвини и вкара в затвора министри и премиери. За корупция! Не за подписване на графици. Ако очаква някой от Гешев да е Кьовеши, ще си остане с излъгани очаквания.

Става дума за милиционер за политически поръчки. Корупцията беше видна с просто око в КТБ – ролята на Пеевски, на политици, на медии, на Цацаров, на приближени на премиера Борисов. Те останаха незасегнати при разследването, ръководено от Гешев, който преследва само мустакатия банкер и неколцина служители в банката. Само списъкът на длъжниците медии и техни шефове можеха да станат предмет на разследване и обвинения. Но какво имаме вместо това? Обвинения срещу Елена Йончева, че й плащали да снима филми по горещи места…

Димов не е първият министър от правителство на Борисов, който е изправен на съд. Може да си спомним и други. Например от многото здравни министри в кабинетите на Борисов имаше един обвинен, че купил ваксини. Разбира се го оправдаха. И замина да работи като лекар в чужбина, отвратен от политиката в България.

Сега има всички предпоставки Нено Димов да го оправдаят, а той после да осъди България в Страсбург, ако го влачат по арестите и го разследват една година (както е най-добре за политически цирк). Нищо, че като министър е недоразумение. Това още не е престъпление, а политическа отговорност. Но отговорността е и на самия премиер Борисов. Той слага такива министри, после чрез машата си главен прокурор прави циркове и да отклонява вниманието от неуспешното му управление. И заблудените да въздишат, заедно с неговите фенове, как Бойко раздава справедливост, уволнява, наказва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.