Как Володимир Зеленски от Украйна спечели сърцата и умовете в Русия

Новогодишните обръщения на Путин и Зеленски. Снимка: от тв екрана

В навечерието на Нова година по отдавнашна традиция президентите на две бивши съветски републики – Владимир Путин на Русия и Володимир Зеленски на Украйна – отправиха телевизионните си обръщения към нацията. Начинът, по който тези речи бяха възприети в двете страни, ангажирани в продължаващия въоръжен конфликт за украинския Донбас, красноречиво говори за това какъв тип лидерство се търси понастоящем в постсъветския регион.

Като лидери двамата, които се срещнаха за пръв път на мирните преговори в Париж през декември, са много различни. Бившият офицер от КГБ Путин, на 67 години, управлява Русия от две десетилетия, през които положението с демокрацията и правата на човека постоянно се влошаваше. От друга страна, 41-годишният Зеленски е професионален „стенд-ъп“ комик, който неочаквано нахлу в украинската политическа сцена и спечели убедително президентските избори през април въпреки липсата на политически опит. Ключът към неговия успех бе обликът му на открит, обикновен човек, който познава и разбира болките на съгражданите си и който не е бил покварен от разделенията в украинската политика през последните пет години.

И двамата лидери имат високо равнище на одобрение в страните си – малко над 60 на сто според различни анкети.

Речта на Путин беше кратка и не се отличаваше от повечето негови новогодишни обръщения. Тя бе съсредоточена върху 75-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война, която е важен стълб в идеологията за укрепване на нацията.

Речта на Зеленски беше съвсем различна. Той още веднъж наблегна на реториката си в стил „Аз съм един от вас“, говорейки за хората с различно минало, социален произход и за регионите в страната. „Няма значение как се нарича вашата улица, стига да е чиста и асфалтирана“, каза Зеленски пред страната, която през последните години преживя спорни призиви за смяна на имената на улиците от комунистическо време, понякога с имената на колаборанти на нацистите през войната. „Няма значение до кой паметник си правите срещи“, каза той, намеквайки за разрушаването на съветските паметници, предвождано от украинската крайна десница след революцията на майдана през 2014 г.

След това към Зеленски се присъединиха няколко десетки културни, политически и бизнес фигури от цялата страна, които също говориха за необходимостта от политическа промяна, действия срещу корупцията, за икономическо благоденствие и национално единение. Те говореха на украински, руски и даже кримскотатарски.

Но зад тази прекомерна театралност, напомняща за развлекателната продукция на Зеленски, имаше ясно политическо послание – че украинците са един народ, независимо какъв език говорят, къде живеят и кои политически партии харесват.

Това послание е критично важно за страна, чиито езикови, културни и политически разделения бяха активно експлоатирани от страната агресор Русия, както и от ястребите в западния политически елит, които гледат на Украйна като на бойно поле в конфронтацията си с Москва.

За мнозина украинци обръщението на Зеленски отразява мечтата им за връщане към нормалния живот след шест години конфликт. В него бе изразена подкрепа за националното единство, а разделението и отчуждаващото етнонационалистическо говорене бяха оставени настрана. Разбира се, едно значително и гръмогласно малцинство, което подкрепя предишния президент Петро Порошенко, остро нападна Зеленски, че е недостатъчно проукраински настроен и прекалено толерантен към многото признаци за руско влияние и култура в Украйна.

Но речта на Зеленски бе гледана и обсъждана и извън границите на неговата страна. За изненада тя бе добре приета от много руснаци и то не само от привърженици на антипутиновата опозиция. Обръщението стана незабавно хит в социалните мрежи, много хора противопоставяха прочувствения стил и обединяващото послание на Зеленски на скучното и донякъде заплашително поведение на Путин. Не беше от полза и това, че видео продуцентите на Кремъл направиха Путин да изглежда като восъчна фигура на фона на мрачното готическо небе над осветените кремълски кули.

В пост във „Фейсбук“ прокремълският експерт Николай Злобин похвали обръщението на Зеленски като „изключително силно“ и посъветва Путин да смени човека, който пише речите му. Друг изтъкнат политически стратег, Абас Галямов, сравни обръщението на Зеленски с прочутия монолог на носителя на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски за идентичността, в който поетът поставя универсалните ценности над националните и етническите.

Политическият консултант Марина Литвинович, която съветваше Путин в първите му години като президент, а сега е в редиците на опозицията, написа във „Фейсбук“: „Зеленски прави правилните стъпки към обединението на Украйна“. Видният музикален продуцент и радиоводещ Михаил Козирев каза, че речта на Зеленски е била „изключителна“ и може да се сравнява с прочутите речи на Джон Кенеди.

Докато известни руснаци обсипваха с хвалби Зеленски, не остана незабелязано това, че двата основни тв канала – „Росия 1“ и „Первий канал“ – премахнаха опцията „харесвам/не харесвам“ под речта на Путин в своите акаунти в „ЮТюб“. Националният тв канал НТВ остави тази опция за видеото си в „ЮТюб“, което по времето на публикацията имаше 24 хиляди „харесвания“ и 91 хиляди „нехаресвания“.

Зеленски, който се прочу благодарение на руското телевизионно състезание за „стенд-ъп“ комици, известно като КВН (съкращение от Клуб на веселите и находчивите), е може би единственият неруски политик, съумял да стигне до руската аудитория през главата на кремълското ръководство. А то явно чувства заплахата от това, че украинският президент е способен да се надпреварва с Путин за сърцата и умовете на обикновените руснаци. Това опасение стана видимо през декември, когато руският развлекателен канал ТНТ бе принуден да прекрати излъчването на прочутия тв сериал на Зеленски „Слуга на народа“.

В този сериал Зеленски играе ролята на учител, който случайно бива избран за президент на Украйна благодарение на неудовлетворението у хората от политическата класа (подвиг, който той повтори в реалния живот). ТНТ внезапно спря да предава сериала, след като бе показала първите три епизода. През първата половина на 2019 г. „Слуга на народа“ стана един от трите най-гледани сериали на руските онлайн платформи за видеострийминг заедно с „Игра на тронове“ и „Чернобил“.

По съвпадение или не някои изтъкнати руски „стенд-ъп“ комици, склонни да избягват политически критики през последните две десетилетия, напоследък започнаха да нанасят удари на Кремъл. Максим Галкин осмя различни аспекти на кремълската политика и особено агресивната телевизионна пропаганда; видеозаписи, направени по време на негови представления, станаха популярни в руските социални мрежи. В друго популярно видео комикът Тимур Батрутдинов казва, че под управлението на Путин Русия се връща към съветските времена след глътката свеж въздух в началото на 90-те години.

Разбира се е много малко вероятно Путин да се изправи в близко бъдеще срещу съперник комик (Галкин казва, че ще бъде застрелян „преди инаугурацията“, ако се кандидатира), но реакциите на руската публика са доста забележителни. Те показват, че след шест години на отровен етнонационализъм след революцията на майдана и руската агресия Украйна може най-накрая да пристъпи към осъществяването на най-големия кошмар за Кремъл – да стане ролеви модел за прогресивна политика и демокрация, който руснаците да следват.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.