Южна Корея: интервюта за работа или схватка с изкуствен интелект?

В обсебената от подготвителни курсове Южна Корея плащат за уроци по всичко – от подготовка за прослушвания за Kе-поп до сделки за имоти. Сега водещите южнокорейски компании започват да използват изкуствен интелект при наемането на работа, а търсещите работа искат да се научат как да се справят с ботовете.

От офиса си в приземен етаж в сеулски район Канам консултантът по кариерно развитие Пак Сон-Джун е сред представителите на един все по-развиващ се бизнес, предлагащ уроци за справяне с процеса на подбор на персонал чрез компютри, а не с помощта на хора. Видеоинтервютата, използващи технологии за лицево разпознаване, са ключови за анализа на характера според Пак.

Не се насилвайте да се усмихвате с устни, съветва той студентите, които търсят работа. Такъв съвет дава при неотдавнашен урок – един от многото, които, по думите му, е провел със стотици хора. „Усмихвайте се с очи,“ съветва той.

Курсове по справяне с изкуствен интелект при наемане, който сега използват в големите южнокорейски конгломерати като SK Innovation и Hyundai Engineering & Construction, все още са малка ниша в многомилиардната индустрия на подготвителни курсове в страната. Предложенията за обучения обаче растат бързо, твърдят компании като People & People на Пак, предлагаща тричасов пакет за до 100 000 вона (86,26 долара).

Има основателна причина да се очаква потенциал в този сектор. Близо 8 от 10 студенти в Южна Корея посочват, че са прибягвали до подготвителни курсове, а ширещата се младежка безработица (почти всеки четвърти младеж не е част от работната сила, по данни на южнокорейската статистика) предлага мотивация, липсваща в други страни, в които подготвителните курсове са популярни, като Япония.

Изкуственият интелект естествено няма да задава лични въпроси, каза Йо Ван-джае, 26-годишен младеж, търсещ работа в хотелиерството. „Това ще бъде малко неудобно (…) ще трябва да се запиша на подготвителен курс за интервю с изкуствен интелект,“ казва Йо, който говори в квартала Норянджин, известен като „Селото за изпити“, пълен с подготвителни курсове и стаи за обучение.

„Страх, радост и игровизацията“

Компаниите по света експериментират с все по-напредналата техника, ползваща изкуствен интелект, за оформяне на списъците с кандидати.

Директорът на Корейския прогресивен институт за наука и технология (KAIST) И Со-йон каза пред Ройтерс по телефона, че новата технология се използва все по-широко в Южна Корея, където големите работодатели имат доста влияние на един стеснен пазар на труда.

Според Корейския институт за икономически изследвания близо една четвърт от водещите 131 корпорации в страната в момента използват или планират да използват изкуствен интелект за наемане.

Видеосистема с изкуствен интелект иска от кандидатите да се представя, като в този момент различава и брои израженията на лицето включително „Страх“ и „Радост“, а също така анализира подбора на думи. След това задава въпроси, които могат да са трудни: „В командировка с шефа сте и забелязвате, че той ползва кредитната карта на компанията, за да си купи подарък. Какво ще кажете?“

При наемането с помощта на изкуствен интелект се използва и „Игровизацията“, за да се определят личностните и адаптивни качества на кандидатите, като ги подлага на поредица от тестове.

Чрез „игровизацията“ работодателите могат да проверят 37 различни качества на кандидатстващия и доколко е подходящ човекът за позицията, казва Крис Джун, главен мениджър в софтуерната компания Midas ITMidas IT в Пханйо, технологичния център, определен като Силициевата долина на Южна Корея.

Не е задължително подготовката за такива тестове да включва просто назубряне на отговори. Някои игри даже нямат правилен отговор, тъй като целта им е да определят способностите на кандидата да решава проблеми, кандидата, казва Джун.

В безизходица

Консултантът Пак от People & People отбелязва, че е имал лекции за наемането с помощта на изкуствен интелект пред над 700 студенти, абсолвенти и лектори през 2019 година.

Студентите изпитват големи трудности при сблъсъка си с интервютата с изкуствен интелект. Целта ми е да им помогна напълно да се подготвят, за това, което ги очаква, казва Пак.

В онлайн стая за разговори, следена от Пак, в която има над 600 участници, в много от съобщенията се изразява благодарност за курсовете и за успеха на интервютата, при които е бил ползван изкуствен интелект.

Има обаче и случаи, при които търсещи работа, които не са посещавали курсовете, вече са се предали.

Ким Сок-У, 22-годишен студент последна година във водещ университет, неотдавна не е успял да се справи с интервю с изкуствен интелект за мениджърска позиция в компания за търговия и е решил да учи за магистърска степен вместо да се опитва да си намери работа.

Мисля, че ще се чувствам в безизходица, ако всички компании започнат да ползват изкуствен интелект за наемане на работа, каза Ким. „Интервюто с изкуствен интелект е прекалено ново и кандидатстващите за работа не знаят за какво да се подготвят, а подготовката изглежда безсмислена, тъй като изкуственият интелект ще разчете лицата ни, като си измисляме нещо“, допълва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.