Чиновникът-милионер Михаил Мишустин става премиер на Русия

Михаил Мишустин. Снимка: от тв екрана

Високопоставен държавен служител, непознат на широката общественост, Михаил Мишустин, който вчера бе номиниран за премиер на Русия от президента Владимир Путин, от десет години ръководи данъчната служба, където си изгради репутация на ефективно работещ човек.

Мишустин, който е на 53 години, от Москва и инженер по образование, ще замени на премиерския пост Дмитрий Медведев, който заяви, че правителството му подава оставка след обявените от Владимир Путин сериозни конституционни промени.

Признак на относителната анонимност на Михаил Мишустин е, че преди номинирането му за премиер страницата за него в Уикипедия съществуваше само на руски език. Въпреки това начело на данъчната служба Мишустин е постигнал сериозни успехи според държавните медии.

„Той създаде най-добрата система за събиране на данъци в света“, заяви държавната телевизия „Россия 24“ минути след анонса на номинацията му.

Независимо дали това твърдение е преувеличено или не, Мишустин организира реформата и цифровизацията на данъчната служба – една огромна бюрокрация, която дълго време не работеше ефективно и която той превърна в служба, вдъхваща респект, отбелязва Франс прес.

Мишустин завършва висшето си образование през 80-те години на миналия век в един от техническите университети в Москва и постъпва на работа в руската администрация през 1998 г. като заместник-директор на данъчната служба, заемайки паралелно поста на заместник-министър за данъчната политика.

Впоследствие кариерата му продължава в няколко правителствени агенции: от 2004 г. работи във федералната служба по кадастъра, а три години по-късно постъпва в службата, натоварена с управлението на специалните икономически зони, създадени с цел привличане на чуждестранни инвестиции.

„Твърде рано“

След като оглавява за известно време инвестиционния фонд „ОФГ Инвест“, през 2010 г. Мишустин отново започва работа в руската данъчна служба, като е натоварен със задачата да я модернизира из основи.

Една успешно изпълнена задача, каза той през ноември миналата година в интервю за всекидневника „Комерсант“, в което увери, че отклоненията в приходите от ДДС (разликата между очакваните и реално постъпилите в държавата средства) е под 0,6 процента, докато в Европа е около 10 процента. „Сочат ни за пример, хора идват, за да учат от нас“, изтъкна Мишустин.

За да изпълни задачата си, Мишустин стана пламенен поддръжник на цифровизацията на руската икономика. В края на 2018 г. данъчната служба обяви, че „за да подобри ефективността“, ще създаде централизирана база данни, в която ще са включени всички налични данни за руските граждани и която ще е достъпна за всички правителствени служби.

Мишустин, чиято работа бе оценена от Владимир Путин, няколко пъти бе забелязан в обкръжението на президента. Той участва в хокейния гала мач (Мишустин е член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА (Москва) в Сочи, Южна Русия, в който руският президент участва всяка година.

Въпреки това е „твърде рано“ да виждаме в Мишустин възможен приемник на Владимир Путин, отбеляза пред Франс прес политологът Екатерина Шулман и го определи като „идеологически неутрална фигура“.

Според няколко експерти Мишустин е близък до бившия финансов министър Алексей Кудрин – една от най-уважаваните фигури в средите на руските либерали, които са в опозиция на клана на „силовиците“, идващи от службите за сигурност.

Мишустин е семеен и има три деца. През 2015 г. той бе поставен на петдесет и четвърто място в списъка на сп. „Форбс“ на най-добре платените служители в Русия с доход от 183,31 милиона рубли (2,7 милиона евро).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.