Какво е намислил Путин?

Путин говори пред федералното събрание. Снимка: от тв екрана

Случи се изневиделица. Дори министрите в руското правителство изглежда не са разбрали, че ще напускат. Дали това е случай на „нова година, нов късмет“ в Москва – освобождаваме се от старото и взимаме нещо ново?

Във всеки случай стана ясно, че 67-годишният Владимир Путин си е наумил да прави промени. След 20 години на власт и оставащи четири години до края на сегашния му мандат беше ясно, че той отсега планира дългосрочно.

Ново правителство под ръководството на технократа Михаил Мишустин, който превърна омразната руска данъчна служба в ефикасно ведомство, и краят на един човек, който работеше в пълно съгласие с Путин, откакто той стана президент. Дмитрий Медведев даже пое президентския пост за четири години, защото по конституция Путин тогава не можеше да вземе пореден нов мандат.

Медведев, непопулярният лидер на партия „Единна Русия“, няма да напусне политиката, но новата му роля като заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност е далеч по-задкулисна. „Това е златен парашут. Означава, че той остава в резерв, тъй като Съветът за сигурност е най-тесният вътрешен кръг на Путин, собственото му мини-правителство“, каза Александър Баунов от Московския център „Карнеги“.

Путин наближава същия етап, който беше достигнал след втория си мандат, когато Дмитрий Медведев пое поста от негово име. Този път обаче президентът няма да се престори, че отива на заден план като премиер. Сега изглежда, че четвъртият президентски мандат на Путин ще му е последен.

Та какво иска той вместо това?

На пръв поглед това означава повече правомощия за парламента – като за начало, да може да избира премиера и да одобрява кабинета му. Това обаче все още няма да се случи. Путин е избрал приемника на Медведев и парламентът ще трябва да го утвърди.

Колкото до някакви други нови правомощия на парламента, това засега остава неясно. „Депутатите ще са същите, няма да се промени кой знае какво“, каза Сергей Горяшко от руската редакция на Би Би Си.
Това, което предлага президентът Путин, е обществено гласуване за промени на конституцията – първия подобен вот от 1993 г.

Руснаците за пръв път усетиха, че се задават промени по време на речта на Путин пред двете камари на парламента в сряда сутринта.

Едно от най-забележителните предложения е Държавният съвет да се превърне в официален орган от управленската структура, който да бъде вписан в конституцията.

В момента това е консултативен орган, в който влизат 85 областни губернатори и други официални лица, включително лидери на политически партии. Неговият състав е толкова голям, че заседанията му изпълват цяла зала в Кремъл.

Путин обаче очевидно има планове за бъдещето му. Една от теориите е, че той може да стане новият и могъщ ръководител на Държавния съвет.

„Самият факт, че е започнал обсъждане на темата за Държавния съвет, показва, че може би се опитва да създаде друг властови център, където той да надгради върху президентския пост“, предполага Баунов.

Путин иска да се задържи на власт, въпросът е как, каза Сергей Горяшко. Сега сме почти сигурни, че той няма да остане президент след 2024 г., така че въпросът е коя длъжност ще реши да заеме. Може дори да е сегашната му роля като ръководител на Съвета за сигурност.

Директорът на Руския институт към Кингс Колидж в Лондон Сам Грийн смята, че елитите, които искат да си гарантират бъдещето след 2024 г., „сега ще трябва да играят на поне три шахматни дъски едновременно“, имайки предвид ролите на парламента, на Държавния съвет и на самия Путин.

Коментаторът Константин Егерт използва подобна аналогия и каза, че това е „същият безсмислен шах, който има за цел да имитира нещо ново“, а в крайна сметка запазва статуквото.

Каква беше реакцията?

Според Алексей Навални, който е най-голямата опозиционна заплаха за президента Путин, това бележи завръщане към политиката от съветски тип и всякакво гласуване за промени в конституцията ще е измама. Активистката Любов Сокол беше също толкова критична: „Смяната на едни крадци с други не е нито реформа, нито съживяване.“

Михаил Мишустин е хвален от мнозина за реформирането на данъчната служба, но е слабо познат на повечето руснаци. Други сравниха оставката на силно непопулярния Медведев с падането от власт на предишния премиер на Путин Михаил Фрадков година преди края на втория мандат на президента.

Въпреки че новият кандидат е уважаван технократ, който е реформирал данъчната служба, той е слабо известен. Фрадков също беше заменен с неизвестния Виктор Зубков, който изкара едва няколко месеца на премиерския пост.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.