Враг на Тръмп от 35 години ще води процеса за импийчмънт

Джери Надлър. Снимка: от тв екрана

От седемте прокурори, назначени да водят процеса за импийчмънт на Доналд Тръмп, без съмнение най-добре познава американския президент конгресменът от Ню Йорк Джери Надлър, представител на Демократическата партия, чиито сблъсъци с бившия магнат на недвижими имоти продължават от 35 години.

Като председател на влиятелната юридическа комисия на Камарата на представителите, 72-годишният конгресмен познава перфектно украинската афера, около която се върти този процес: той е ръководил съставянето на двете обвинения, в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса, предявени срещу американския президент.

Специалист по конституционно право, този ветеран в политиката – първият си мандат печели през 1976 г. – трябва да изложи пред сенаторите юридическата основа на заведеното от демократите дело срещу президента републиканец, под ръководството на своя колега Адам Шиф, назначен за главен прокурор в процеса.

Този процес е върхов момент за Надлър, който през декември 2017 г. се бореше за председателския пост на юридическата комисия, заявявайки, че би бил „най-добрият“ ръководител на процедура по импийчмънт.

Надлър, който порица церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп, окачествявайки го като „законно избран, но нелегитимен“, отдавна се надяваше, че „руското“ разследване, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, ще доведе до процедура по импийчмънт.

Мълър не установи незаконни действия на Тръмп, но това беше само отлагане: през септември демократите от Конгреса започнаха разследване за импийчмънт след телефонно обаждане, показващо, че Тръмп е оказал натиск над украинския президент, за да го накара да разследва съперника му от Демократическата партия Джо Байдън.

1985, първи сблъсък

От всички конгресмени, Надлър е един от най-добре познаващите бившия магнат на сделките с недвижими имоти и звезда от реалити шоутата.

Първият сблъсък между двамата нюйоркчани, родени с една година разлика, датира от 1985 година. Тогава Доналд Тръмп подготвяше нови проекти за недвижими имоти в Манхатън, а Джери Надлър беше представител на квартала Ъпър уест сайд, в западната част на острова, в парламента на щата Ню Йорк.

По онова време Надлър се противопостави на голям проект, включващ 150-етажна сграда, осъден от жителите като еретичен за историческия квартал.

Доналд Тръмп трябваше да ограничи амбициите си. Но след като беше избран в Конгреса през 1992 г., Надлър накара да бъдат спрени федералните фондове, обещани на строителния предприемач за този проект.

Докато през април миналата година Надлър започваше разследване срещу президента по подозрение във възпрепятстване на правосъдието и корупция, Тръмп си припомни публично този първи сблъсък, уверявайки, че го е спечелил.

„Джери Надлър се бори срещу мен от години заради голям комплекс, който построих в западен Манхатън. Той искаше под комплекса да бъде построено железопътно депо или направо да блокира всичко. Но не получи нито едно от двете, проектът беше голям успех“, написа президентът в Туитър.

„Някои неща никога не спират, но можем да се надяваме, че всичко ще мине добре за всички. Само бъдещето ще покаже“, добави Тръмп, визирайки отдавнашното си съперничество с Надлър.

„Дебелия Джери“

Но президентът не винаги е бил толкова великодушен към стария си противник, много активен поддръжник на човешките права и правото на аборт.

Доналд Тръмп, който никога не изпитва недостиг на нелюбезни прякори, продължава да го нарича в частни разговори „Дебелия Джери“, съобщи неотдавна в. „Вашингтон пост“.

И това въпреки факта, че конгресменът демократ, който някога страдаше от затлъстяване, загуби голяма част от теглото си, след като претърпя операция на стомаха в началото на първото десетилетие на века. Оттогава той промени радикално режима на хранене и начина на живот.

Поради тяхното пословично съперничество Надлър често става мишена за съюзниците на президента.

Много републиканци неотдавна с удоволствие си припомниха, че той беше определил като „политически преврат“ и „позор“ процедурата по импийчмънт, започната срещу демократа Бил Клинтън през 1998 г., която завърши с оправдаването му.

Някои дори насърчават най-големия син на президента, Доналд Тръмп младши, който не изключва възможността да заеме изборна длъжност, да се кандидатира като съперник на Надлър на парламентарните избори през ноември.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.