50 години форум в Давос – в сянката на ситуацията с климата и вълненията по света

В сянката на Алпите, на извънредната ситуация с климата и вълнения по света форумът в Давос ще започне утре 50-ото си издание с участието на американския президент Доналд Тръмп и екоактивистката Грета Тунберг.

Световният икономически форум – започнал през 1971 г. като дискретна среща на предприемачи и политически лидери в ски курорт в Граубюнден (Швейцария) – би искал да бъде „място за размишления“ за бъдещето.

Но като всички международни събития той рискува преди всичко да стане отражение на разделенията по света. И какъв по-добър начин да ги илюстрираме от двамата звездни гости, които ще видим утре, в първия ден на срещата.

17-годишната Грета Тунберг идва в Давос за втора поредна година, за да призове международната общност и деловите среди да се активизират и да предприемат действия, имайки предвид извънредната ситуация с климата.

Дали тя ще се срещне там с Доналд Тръмп, с когото си разменя удари в Туитър и на когото по време на Общото събрание на ООН хвърли онзи суров, запечатан от камерите поглед?

Американският президент, който вече беше в Давос през 2018 г., ще произнесе речта си в същия ден, в който американските сенатори ще започнат процеса по отстраняването му от длъжност.

Той ще говори на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран след ликвидирането на генерал Солеймани в Багдад, последвалите ответни удари и катастрофата на украински Боинг, свален по погрешка от Иран.

Първоначално очакван в Давос, иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отмени участието си, но иракският президент Бархам Салих ще е там.

Икономическият форум, който продължава до петък, ще направи и равносметка на търговските и технологични офанзиви, предприети от Вашингтон.

Официалната китайска делегация ще се ръководи от вицепремиера Хан Чжън. Тя ще пристигне няколко дни след подписването миналата сряда на предварително китайско-американско търговско споразумение, което установи примирие след две години на напрежение.

„Екзистенциално предизвикателство“

В кантона Граубюнден се очакват и големи предприемачи и шефове, особено в технологичната област, включително Жън Чжънфей, емблематичния основател на Хуавей.

Китайският телекомуникационен гигант е забранен в САЩ, които призовават съюзниците си да скъсат с него, а това поражда страхове от „технологична студена война“.

Европа ще бъде представена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, германската канцлерка Ангела Меркел и други.

„Що се отнася до изменението на климата и много конфликти като този с Иран, САЩ и европейските лидери не са на едно мнение за решенията, които трябва да бъдат взети, а и по самото естество на проблемите“, отбелязва Джереми Шапиро, директор по изследователската дейност на Европейския съвет по външни отношения.

За европейците климатът е „екзистенциално предизвикателство“, а за Тръмп това е само поредната „китайска лъжа“, много се различават и позициите по ядрената сделка с Иран от 2015 г.

„Няма нищо, което да подсказва, че има солидна основа за изработване на общи решения по деликатни световни проблеми“, подчертава Шапиро за АФП.

Дигиталният данък, въведен от Париж, също е ябълка на раздора с Вашингтон. Френският министър на финансите Брюно льо Мер ще се срещне в кулоарите на форума с американският финансов министър Стивън Мнучин.

„Мъгла на несигурност“

В доклад, оповестен преди форума, той определя като „ключови предизвикателства за човечеството“ недоволството на хората от липсата на икономическа стабилност, климатичните промени, ускорената загуба на биоразнообразие и дори нееднаквият достъп до интернет и здравеопазване.

„Светът не може повече да чака мъглата на геополитическата и икономическата несигурност да се разсее. Ако изберем да живеем с надежда, че системата „ще се върне към нормалното“, означава да рискуваме да пропилеем благоприятни възможности от решаващо значение“, се казва в доклада.

Въпреки това не се очаква Доналд Тръмп да смекчи в Давос позициите си за търговията или околната среда, предвижда Карлос Паскуал, бивш американски дипломат, станал вицепрезидент на компанията Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).

„Той се очаква да изпрати послание до американците, а не до международната общност“, посочи той за АФП. Докато Тръмп се бори за преизбирането си през ноември, „целта ще е да се подчертае пред избирателите му в САЩ, че негов приоритет номер едно в международната политика си остава „Америка на първо място“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.