Процесът за отстраняването на Тръмп започва по същество в Сената на САЩ

Разследването срещу Тръмп. Снимка: от тв екрана

Историческият процес на Доналд Тръмп започва днес по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват два неотстъпчиви лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини, по възможност по бързата процедура.

Четири месеца след началото на украинската афера, която трови края на първия мандат на републиканеца, и по-малко от десет месеца преди президентските избори, на които той възнамерява да се бори за втори, стоте сенатори ще се съберат в 18 ч. по Гринуич (20 ч. българско време) под ръководството на председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Задачата на тези сенатори, които в четвъртък положиха клетва като съдебни заседатели при официалното откриване на процеса, е да определят дали Доналд Тръмп е виновен в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса, както гласи обвинителният акт, който беше приет през декември от Камарата на представителите.

Тържественият и сериозен характер на заседанието е подсилен от факта, че това е едва третият процес за отстраняване от длъжност на президент на САЩ след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1999 г.

Доналд Тръмп няма да присъства на заседанията на Сената и ще бъде представляван на тях от екип адвокати. Когато започнат първите словесни дуели, той ще е произнесъл първата си реч на Световния икономически форум в Давос, където в продължение на два дни ще се среща със световния политически и икономически елит.

В центъра на скандала е един телефонен разговор от юли, в който американският президент поиска от своя украински колега Володимир Зеленски да разследва Джо Байдън – потенциалния си съперник демократ на президентските избори през ноември.

Демократите, които имат мнозинство в провелата разследването Камара на представителите, обвиняват бившия магнат в сектора на недвижимите имоти, че е упражнил шантаж върху Киев: започнете разследване или ще блокираме жизненоважна военна помощ.

„Не е направил нищо лошо“

„Президентът не е направил нищо лошо“, отвръщат адвокатите на Доналд Тръмп в 110 страници аргументи, внесени вчера в Сената.

Това е линията на защитата на 73-годишния бивш нюйоркски бизнесмен, който редува провокациите и обича да разбива политическите порядки. От месеци той заклеймява ставащото като „лов на вещици“ и твърди, че телефонният му разговор е бил изряден.

Неговите адвокати казват, че „подправеният процес е довел до опасно опорочаване на конституцията“, и смятат, че обвиненията, приети само с гласовете на демократи, не са наказуеми с импийчмънт, защото „не съдържат никакво престъпление или закононарушение“.

Юридическият екип на Белия дом, който нае няколко звезди от съдебните зали като бившия прокурор Кенет Стар, опитал се да отстрани от длъжност Бил Клинтън при аферата Люински, призова Сената незабавно да оневини 45-ия президент на САЩ.

Според демократите, които са натоварени с излагането на обвиненията по време на процеса, Доналд Тръмп по този начин твърди, че „Сенатът не може да го отстрани от длъжност, дори и отправените му обвинения да бъдат доказани“.

„Тройна комбинация от нарушения на конституцията“

Конгресменът демократ Адам Шиф, който ще играе ролята на главен прокурор, напротив, смята да докаже, че обитателят на Белия дом „е извършил тройна комбинация от нарушения на конституцията, които са наказуеми с импийчмънт: поискал е намеса на чужда държава, изложил е на опасност националната сигурност на САЩ и се е опитал да мами за следващите избори“. „Той е най-лошият кошмар на бащите на конституцията“, заяви Шиф вчера.

В действителност оневиняването изглежда почти гарантирано на Доналд Тръмп благодарение на републиканското мнозинство в Сената, което застана единно зад него. Колко дълго ще продължат дебатите оставя висящ въпрос.

Броени часове преди началото на дебатите най-голяма неяснота има около това как ще протече процесът, който впрочем би трябвало да започне с гласувания за определяне на процедурата.

Според членове на президентския лагер влиятелният лидер на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл иска да наложи ускорено темпо на дебатите, защото е решен да даде на Доналд Тръмп исканото от него бързо оневиняване, в идеалния случай в срок от две седмици.

Съгласно предложените снощи от Мич Макконъл правила той предвижда два дни по 12 часа за обвинението и още толкова за защитата за излагане на аргументи, а след това 16 часа въпроси от сенаторите.

Според демократическата опозиция в Сената това е твърде кратко и лидерът й Чък Шумър определи ставащото като национален позор.Едва след тази първа фаза Мич Макконъл възнамерява да подложи на гласуване решаващия въпрос за свидетелите.

Демократите настояват четирима ключови актьори от украинската афера да бъдат повикани да дадат показания. Сред тях са началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни и бившият съветник за националната сигурност Джон Болтън.

За тази цел обаче те трябва всеки един път да печелят гласуване, което се очертава трудно предвид съотношението на силите в Сената, където републиканците имат 53 от 100 места.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.