Българи пазаруват всекидневно в Турция. В Одрин говорят на български

Хиляди нашенци се препитават с курсове през границата

Мехмед, собственик на магазин, е сложил надписи на български, както много други свои колеги, защото по-голяма част от оборота му го правят българи. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

В търговската част на Одрин повечето магазини имат надписи на български език, приемат български лева, а продавачите могат да водят елементарен разговор на нашия език.

Турция се превърна в привлекателна дестинация за шопинг на българите.
Поевтиняването на турската лира спрямо долара и еврото направи възможно и по-бедните български потребители да пазаруват от там. Те купуват различни видове стоки главно храни и стоки за бита, ходят по евтини ресторанти, купуват си билети от тяхната лотария. В кошницата на нашия потребител влизат дрехи, маслини, пилешко месо, плодове, зеленчуци, сладкиши, прах за пране, всякакви стоки за бита… Всички те са с около 20 – 30% по-ниски цени, от тези, предлагани на българския пазар.

А някои лекарства са в пъти по-евтини отколкото в българските аптеки.

Айше Кахраман в магазина си. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

През пазарните дни – сряда, петък и събота на границата се образуват опашки.

 

Хиляди българи са се превърнали в амбулантни търговци

 

Жители на Харманли, Хасково и др. градове близо до границата, минават в Турция почти всеки ден, напълват колата с по-евтини турски стоки, връщат се обратно и продават зеленчуци, храни. От един курс печелят 50-ина лева. Само от стек цигари, купен в турската безмитна зона, се печелят 5-6 лева у нас.

Уличка в Одрин. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Тези курсове са се превърнали в препитание на хиляди хора, това продължава вече от години.

Комшиите приемат търговията при тях за нещо положително и създават удобства за българския потребител.

Айше Кахраман, собственичка на магазин „Кахраман“ в Едирне (Одрин) казва, че български туристи идват при тях, защото продават качествени стоки за ниски цени. В нейният магазин половината надписи са на български. Магазинът й е като малък супермаркет, с всякакви стоки за бита, от препарати до сладкиши. Повечето магазини продават едно и също – най-оборотните стоки.

Сергия с маслини и зеленчуци в Одрин. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

„Доволни сме че български туристи идват и пазаруват от нас. До сега не сме имали проблем с нито едни клиент“, казва Айше.

В центъра на Одрин има ресторант наречен „Джигерси Бахри“(Ciğerci Bahri), където специалитетът е пържен дроб. Собственикът Бахри Динар е направил и календар на български, който подарява на нашите клиенти. Ресторантът предлага в менюто и разнообразие от чорби, кюфтета, сладки. „Официално имаме граници, ама

 

в сърцето граници нямаме“,

 

казва собственикът Бахри.

Пред големите молове винаги има по няколко български автобуса, чиито пасажери пазаруват там. Марковите стоки там са скъпи, но често имат промоции, и цените са по-ниски от българските.

Бахри Динар (вдясно), собственик на ресторант, подарява на българи календар с послания на български. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Мехмед, собственик на магазин също за храни и оборотни потребителски стоки, казва, че повечето му клиенти са българи. Неговият тъст преди 15 години е открил магазина, а оборота се поддържа от нашенци. Купуват дори прах за пране, тоалетна хартия, кухненска хартия и всичко за всекидневни нужди, каквото се търси в българска бакалия.

Уличка в Одрин. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Всеки ден стотици българи пълнят колите си с различни видове стоки и минават границата. За един курс изкарват надница над средната в страната ни. Има и търговци с автобуси и камиони, които пазаруват на едро.

В потвърждение на растящия търговски обмен, в Одрин вече се водят два курса по български език.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.