И подкупът ли не е подкуп за правосъдието?

Двама пътни шефове влязоха в капан, докато взимат 50 000 лв. подкуп. Изнудили човек, който иска да си уреди разрешителни да строи на земеделските си земи край магистралата.
Любомир Лилов бил шеф на дирекция по еврофондовете, а Иван Владимиров началник на търговете в „Републиканска пътна инфраструктура“. Но и двамата нямали никакво отношение към уреждането на такъв проблем. Тоест – излъгали човека да му вземат парите и казали: ще уредим. Може би са щели да платят на колегите, които пък уреждат такива земи край магистралата?
Не е ясно. Но, още с арестуването им юристи коментираха следното – фактът, че и двамата рушветчии нямат правомощие да уредят исканата услуга, може да осуети делото за подкуп и да бъдат съдени за търговия с влияние или измама.
Брех. Значи, ако излъжеш някого да ти даде пари, за да му уредиш услуга, не е подкуп? Ами деянието е реално извършено – дай 50 000 лв. и ще ти уредя. Как така не е подкуп, а само опит за измама? Или – подкупът не бил подкуп, ами търговия с влияние.
Нищо чудно тия двамата скоро да се ухилят доволно. Щом има юристи, които така разсъждават, има и съдии и прокурори. И този филм вече сме го гледали много пъти. Престъпници се усмихват победоносно, с присъди по за няколко хиляди лева глоба. Адвокатите им нагло се изказват и т. н.
Само едно никой не каза – ще ги разследват ли колко още са взели за нещата, за които те пряко отговарят – пари от еврофондове, търгове… Колко са дали на колеги, за да уреждат подобни сделки? Наблюдаващият прокурор каза само, че ще им бъдат повдигнати обвинения.
А от тая трънка “Републиканска пътна инфраструктура” могат да излязат не е един, а две дузини зайци. Които гризат като плъхове бюджета на данъкоплатците и са се налапали с рушвети.
Някой трябва да ги излови, ама нещо няма ентусиазъм. Разследване ли? Ченгета и магистрати мълчат. Що ли? Дали защото и те се облажват?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.