Световни лидери отбелязват годишнината от освобождаването на Аушвиц в един по-антисемитски свят

Портата на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ с написа „Трудът те прави свободен“. Снимка: АФП/БТА

На фона на нарастване на проявите на антисемитизъм, особено в Европа, световните лидери се готвят да отбележат освобождаването на нацисткия лагер на смъртта Аушвиц с надеждата, че споменът за Холокоста ще помогне да се избегнат подобни трагедии в бъдеще.

Във време, когато антисемитизмът продължава да се проявява все по-често в цяла Европа, световните лидери заявяват, че искат да дадат алтернативен пример този месец, като се съберат в Израел и Полша за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц.

Церемониите ще започнат в Ерусалим утре с възпоменателно събитие, организирано от Световния форум за Холокоста. Възпоменанието е от ключово значение, казва Моше Кантор, президент на форума, защото колкото повече Холокостът „се отдалечава в миналото, част от спомена за него се забравя и уроците от него вече не могат да бъдат научени“.

Близо 40 световни лидери ще присъстват на проявата в Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“, включително президентът на Израел Реувен Ривлин, руският президент Владимир Путин, президентите на Германия и Франция – Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, както и принц Чарлз и американският вицепрезидент Майк Пенс.

Запазването на паметта за Холокоста и неговите жертви е една от основните мисии на Мемориала в Аушвиц, който ще бъде домакин на второто възпоменателно събитие на 27 януари – 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц от Съветската Червена армия. На тази дата всяка година се отбелязва и Международеният Ден в памет на жертвите на Холокоста.

Близо 200 оцелели от Холокоста се очаква да участват във възпоменанията в бившия лагер в Освиенцим, в Полша, където през Втората световна война германските нацистки окупатори създадоха концентрационния лагер.

Президентите на Израел, Полша и Германия, както и холандската и испанската кралски двойки, държавни глави и правителствени ръководители, делегации от повече от 30 други държави също ще присъстват на церемониите.

Тазгодишното възпоменание на Холокоста става „на фона на нарастването на омразни и насилствени прояви на антисемитизъм, особено в Европа“, заяви Световният форум за Холокоста.

„Изграждаме глобална коалиция от лидери, които могат да изпратят силно послание, което да отекне по света, че антисемитизмът, във всичките му форми, е абсолютно неприемлив“, каза Кантор.

Според проучване, публикувано през ноември от Агенцията за основни права на Европейския съюз, „антисемитизмът остава проблем, предизвикващ сериозна загриженост, и е необходим решителен и целенасочен политически отговор“, за да се предостави повече защита на еврейските общности. В документа се допълва, че към 2018 г. много малко страни членки на ЕС разполагат с план за действие срещу антисемитизма.

Възпоменанията в Ерусалим вече предизвикаха известна полемика, когато полският президент Анджей Дуда обяви, че няма да участва в проявата, защото организаторите в „Яд Вашем“ не го поканили да говори пред участниците във форума, за разлика от президентите на Русия, Германия и Франция.

Дуда твърди, че би трябвало да бъде включен в списъка на ораторите, защото от 6-те милиона жертви на Холокоста 3 милиона са били полски евреи. Да се попречи на полския президент да говори за тези жертви означава да се нарани паметта на онези поляци, които са рискували живота си, за да спасят евреи, и на всички полски жертви на Втората световна война, каза Дуда.

„Яд Вашем“ отговори, че „лидерите, които ще говорят на събитието, представляват четирите главни сили от лагера на съюзниците, които освободиха Европа и света от кървавата тирания на нацистка Германия“.

Полемиката се засили, след като Путин – един от основните оратори в „Яд Вашем“, раздразни неотдавна Полша с изказвания, в които се опита да прехвърли част от отговорността за избухването на Втората световна война на Полша и намекна, че страната е била съучастник в Холокоста. Полският лидер нарече тези твърдения „постсталинистки ревизионизъм“.

Дуда ще говори на възпоменателната церемония в бившия лагер на смъртта на 27 януари, но няма да се опитва да влиза в спор с Путин, а ще произнесе реч, фокусирана върху „паметта и уважението“, според началника на канцеларията на полски президент.

Путин няма да участва във възпоменанията в Аушвиц. Руската делегация ще бъде водена от посланика на Русия в Полша.

Повече от 1 милион души, повечето от които евреи, са били убити в лагера в окупирана Полша, преди да бъде освободен през януари 1945 година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.