С какво заплашва Китай новият коронавирус

Диаграма на грипния вирус. Снимка: дръгдевелопмент-текнолъджи

„Огромен тест за Си Цзинпин“. Разпространението в Китай на нов вирус създава риск китайската икономика, която и без това изпитва затруднения, да изпадне в сложно положение. Освен това има опасност да пострада и имиджът на страната, предупреждават експерти.

От призива на Си в понеделник разпространението на вируса да бъде „решително“ пресечено стана ясно, че се предприемат действия срещу епидемията. Апелът бе отправен повече от месец след първите случаи на заболяване в страна, свикнала да крие лошите новини.

Коронавирусът се превърна в ново изпитание за комунистическите власти, които вече се сблъскаха с продължаващи повече от седем месеца демонстрации в Хонгконг, с критики в чужбина заради политиката си срещу мюсюлманските малцинства в Синцзян (Северозападен Китай) и с търговска война с Вашингтон, която отслаби икономиката.

„Фактът, че Си Цзинпин потвърди, че новият вирус се разпространява, показва, че ситуацията е много сериозна“, заяви пред Франс прес Лари Он от базираната в САЩ консултантска фирма СиноИнсайдър (SinoInsider).

Износът, един от стълбовете на китайската икономика, пострада от сериозните мита, наложени от правителството на Тръмп. Растежът на китайската икономика отбеляза миналата година най-слабите си показатели от близо 30 години (+6,1 процента) и Пекин разчита на потреблението, за да поддържа икономиката си.

Разпространението на вируса обаче създава риск да бъде засегната основата на икономическия растеж, изтъква Мари-Франсоаз Ренар, преподавател и експерт в Института за икономическо изследване на Китай в Клермон-Феран.

Избягване на грешките от миналото

„Причината е в риска хората да започнат да намаляват потреблението. Няма да искат да ходят на ресторант и на обществени места“ и туризмът може да пострада сериозно, твърди Ренар.

През 2002-2003 г. по време на епидемията на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), предизвикана от вирус от същото семейство, който отне живота на 774 души по света, от които 349 в Китай, забавянето на икономиката беше временно. Китай дори отбеляза през 2003 г. растеж от над десет процента заради възобновяването на износа.

Сега обаче „икономическото положение е по-сложно, отколкото по време на епидемията на ТОРС“, казва Мари-Франсоаз Ренар.

Докато едно време Китай беше просто „световна работилница“, сегашният Китай на Си Цзинпин вече утвърждава мощта си и се представя като отговорна държава в сравнение със САЩ на невъздържания Доналд Тръмп.

Ето защо „една сериозна епидемия ще бъде пагубна“ за имиджа на страната, казва Лари Он от СиноИнсайдър.

„Ако вирусът не бъде овладян бързо, той може да създаде за Пекин ситуация, подобна на тази с ТОРС“, пишат икономистите от организацията „Тривиум Чайна“.

Тогава Световната здравна организация (СЗО) активно разкритикува китайските власти, че са се забавили подаването на сигнал за епидемията и са се опитали да скрият сериозността на ситуацията.

В името на репутацията си и запазването на доверието на международната сцена Пекин „знае, че това не трябва да се повтаря“, каза пред Франс прес Ан-Мари Брейди, експертка по китайска политика в Кентърбърийския университет.

„Спасителят“

Непосредствено след дадените в понеделник от Си Цзинпин инструкции държавните медии започнаха една след друга да съобщават колко са заразените по цялата страна.

В края на декември същите тези медии определяха като „слухове“ първите информации за предполагаемите случаи в Ухан, големия град, смятан за средище на епидемията.

В началото „е много вероятно местните власти да са се опитали да скрият съществуването на болестта“ и да не са докладвали на централната власт за истинското положение, предполага Лари Он.

Впоследствие, когато информацията вече не е можело да бъде скрита и „ситуацията е станало твърде сериозна“, Пекин започна да дава информация за вируса и да показва, че взима мерки.

На пресконференция на здравните власти, предавана вчера пряко по телевизията, журналисти от Франс прес бяха помолени да си сложат предпазни маски.

По този начин комунистическите власти могат да влязат в образа на „спасителя“ вътре в Китай и да демонстрират пред света имиджа на един отговорен Китай, който се справя със ситуацията, казва Он.

„За властите на Ухан това е катастрофа, що се отнася до даването на информация. Намесата на Си Цзинпин обаче беше решаваща и ако епидемията бъде овладяна в разумен срок, това ще засили доверието в него“, казва Дали Ян, преподавател по политически науки в Чикагския университет.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.