Що е обир или как на медиите им се губи смисълът на думите

Заглавията в медиите са еднакви.

Всички медии без изключение пишат едно и също заглавие за грабежа на бензиностанцията: БНТ, БНР, Би Ти Ви, Нова, „Дарик“,… буквално всички.
Без изключение го наричат „обир“ – „нов обир на бензиностанция”, „пореден обир” и т. н. Някои прибавят в заглавието и „задигнали 10 хил. лева.“

Да не излезе като заяждане с медиите, но на тях им се губи смисъла на думите.
За по-атрактивно слагат „обир“ и „задигнали“. Малко екшън, като по филмите. Но това е изопачаване на смисъла и е опасно неглижиране на престъпление.

Защото става дума за грабеж.

Грабежът е свързан с насилие, независимо дали с пищови, нож, щанга, тояга или просто юмрук.

Много ясно е описано в Наказателния кодекс – грабеж се наказва с до 20 години и конфискация на имущество, ако има сговор на двама или повече, ако има пострадали, ако е в големи размери.

Заглавията в медиите са еднакви.

Обирът, който звучи много атрактивно, е кражба, при която няма насилие, а обикновено е влизане с взлом, с хитрост и т. н., без да има заплаха върху хора.

Дали наистина в национални медии правят разлика или просто слагат по-забавни заглавия?

За кражба на 10 хил. лева може да дадат по 2 години затвор, а за организиран грабеж на същата сума от трима „маскирани“, както ги наричат в медиите, съдът ще даде по 10-15 години.
Грабежът е много по-опасно престъпление, застрашава и живота на хората, то не е само престъпление срещу собствеността, а плюс това е престъпление срещу личността. Тежко престъпление, което погазва всякакви граници на безопасност в обществото и неприкосновеност на личността.

Ако може да не го наричат „обир“.

Заглавията в медиите са еднакви.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.