САЩ и Япония активизират военните си учения в отговор на растящата мощ на Китай

Американски офицери във военновъздушната база Мисава, Северна Япония. Снимка: армибейз

Сложната ситуация от гледна точка на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион подтиква Вашингтон и Токио да организират с повече внимание подготовката на своите въоръжени сили за съвместни действия.

Тенденция, която личи например от зачестяването на съвместните прояви в графика на учебно-бойната подготовка – като учението на десантните сили „Айрън фист“ /Iron Fist/ , протичащо на територията на САЩ и на Япония от 17 януари до 21 февруари т. г.

Тази година в „Айрън фист“ участват военнослужещи от Корпуса на морската пехота (КМП) и от Военноморските сили (ВМС) на САЩ, а също и личният състав на един от полковете в амфибийната бригада за бързо реагиране от японските Сухопътни сили за самоотбрана. Бригадата, сформирана преди по-малко от две години, е първото съединение морски пехотинци, създадено в Страната на изгряващото слънце след Втората световна война.

Нейна основна задача са десантните операции за освобождаване на острови, превзети от противника. Както разбираме впрочем, подобни операции може да се провеждат и с друга цел – за превземане на чужди острови, всичко зависи от конкретната ситуация.

По време на поредното годишно учение от тази серия американските и японските военни ще тренират различни елементи от морски десантни операции, включително предварително разузнаване на терена, където ще бъде стоварен десант, десантиране на различни видове територии по крайбрежието, логистично и медицинско осигуряване.

Програмата предвижда освен това бойни стрелби с различни видове оръжия. „Това е подготовка не само за усъвършенстване на бойните ни умения – тя демонстрира и възможностите ни за осъществянане на морски десантни операции“, коментира полковник Кристофър Бронци, командващ 15-и експедиционен отряд от КМП.

Ще отбележим, че тази година вече приключиха ред други учения, а някои още продължават. На 13 януари например, както съобщиха източници от Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ, американски десантен кораб отигра с подобен съд от Япония съвместно маневриране и прехвърляне на групи военнослужещи от един кораб на друг, а летци от 121-а изтребително-щурмова ескадрила в състава на КМП демонстрираха възможностите на самолет F-35B пред японски колеги.

А тази седмица на територията на Япония над 650 военни от 31-и експедиционен отряд на КМП на САЩ и части от японските сили за самоотбрана участват в учението „Форест лайт“ /Forest Light/. В него са задействани и американски конвертоплани MV-22B.

Текущите учения са особено важни в контекста на отбелязаната тези дни 60-а годишнина на Договора за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност между САЩ и Япония, подписан във Вашингтон на 19 януари 1960 г.

Той фактически замени Договора за гарантиране на сигурност между Япония и САЩ, сключен на 8 септември 1951 г. успоредно с подписването на мирен договор между двете държави – той оправомощи Вашингтон срещу ангажимента да брани Япония от външни заплахи да разположи в тази страна голям брой военни бази и други инфраструктурни военни обекти, с което Вашингтон укрепи господството си в региона за дълги години напред.

Договорът от 1960 г. не само остава сред най-съществените в американско-японските отношения, но е също и един от ключовите елементи на създадената от Вашингтон в Азиатско-Тихоокеанския, а вече и в Индийско-Тихоокеанския регион система за сигурност и защита на своите интереси.

„С оглед суровата обстановка в сферата на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион американско-японският алианс днес е далеч по-важен отпреди – цитира изданието USNI News изявление на полковник Юджи Хирата, зам.-командващ амфибийната бригада за бързо реагиране. – И учението „Айрън фист“ за повишаване на оперативната съвместимост между десантните сили на САЩ и на Япония сега е от извънредно значение.“

И както заяви пред журналисти полковник Бронци на 17 януари, на тържествената церемония за откриване на учението „Айрън фист-2020“, този вид учебно-бойна подготовка „дава възможност да демонстрираме постояннство в партньорството между САЩ и Япония, както и общата насоченост към (съвместни) бойни действия, готовност и оперативна съвместимост“.

Не всички обаче споделят оптимистичната нагласа на американския и на японския полковник към този договор. Президентът на САЩ Доналд Тръмп например, по време на срещата на върха на Г-20 миналия юни в Токио, че според него договорът е „нечестен“. С аргумента, цитиран в световните медии, че според текста при военно нападение срещу Япония неговата страна, сиреч САЩ, трябва да защитава Страната на изгряващото слънце, но ако бъде нанесен удар срещу Америка, японците „ще могат да следят конфликта по телевизията“.

От друга страна в днешните условия Вашингтон изглежда няма да се откаже от такъв стратегически важен договор. И цялата вина лежи върху Китай, с който водят днес схватка за световно господство (засега икономическо) действащият американски президент и неговият екип. Тъй че Америка не може вече да се кара със съюзници от антикитайския фронт, които не са и толкова много.

Тъкмо затова и Вашингтон, и Токио отделят толкова внимание на прояви като учението „Айрън фист“. Още повече че „поддържането в готовност на флотските експедиционни сили подпомага гарантирането на стабилност и процъфтяване в цял свят“, както изтъква полковник Бронци. А експедиционни сили в бойна готовност може да потрябват всеки момент и на Америка, и на Япония. Защото историческият опит сочи, че националните интереси, каквито и да са, често се налага да бъдат защитавани дори на противоположния край на Земята.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.