Ядрени авантюристи ще пускат 3 и 4 блок без съгласието на ЕС

Веселин Бончев (вляво), бизнесмен, бивш депутат и член на енергийната комисия, един от лобистите за пускането на спрените блокове, разговаря с Янко Янев (вдясно), бивш шеф на Комитета за ядрена енергия в НДК на старта на кампанията „Спасете „Козлодуй“. Снимка: e-vestnik

Два дни след “историческото” посещение на Путин в България, правителството започна кампания за пускането на двата спрени блока в АЕЦ “Козлодуй”. Заедно с официалната кампания обаче, която цели да убеди Европейския съюз в безопасността на централата, група енергийни шефове и проруски политици се канят да пуснат блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” без съгласието на ЕС и без въобще да питат Брюксел. Това научи e-vestnik от добре информирани източници в средите на енергетиката. Как ще стане това?

Всички експерти и политици в България знаят, че за да се пуснат блоковете, всичките 27 страни членки трябва да се съгласят и да променят договора с България. 5 страни са приели решения за прекратяване на ядрените си програми или мораториум за изграждане на нови реактори – Германия, Швеция, Белгия, Холандия и Испания. Италия в края на 80-те г. (с референдум след случая в Чернобил) спира последните си 2 реактора, като преди това са спрени още 4, и не строи нови, въпреки че няколко пъти през лятото се е стигало до режим на тока. Австрия по конституция е отрекла ядрената енергия. (В Швейцария, която не е член на ЕС, има мораториум за построяване на нови АЕЦ). Гърция също е върл враг на “Козлодуй” в ЕС, въпреки пропагандата у нас, че имала нужда от нейния ток.
Общо поне 13 страни ще са противници на пускането на блокове 3 и 4 в Козлодуй, защото смятат България за рискова страна с ниска култура на безопасност, твърдят хора от кулоарите в Брюксел.

В интервю в „Труд“ шефът на Световната ядрена асоциация Джон Рич директно съветва да се приложи тактиката на българските ядрени авантюристи и проруски политици. Но Рич предлага двата реактора да се вземат на лизинг от американска фирма.

Затова стратегията на атомните заговорници в България е изградена върху следния казус:
Съгласие за пускането на блоковете няма да има. Какво ще стане, ако ги пуснем без съгласие? За да се започне наказателна процедура срещу България също трябва да се съгласят всички страни членки, а те няма да се съгласят, смятат енергийни босове и политици.
За целта стратегията предвижда да се дадат на лизинг двата реактора на чужда фирма, която да си вземе сама разрешенията за годност и безопасност от Агенцията по ядрено регулиране и да поиска международни експертизи. След това да пусне двата блока в експлоатация. Част от тази стратегия беше обявена официално със старта на кампанията за АЕЦ “Козлодуй”, започнала в НДК преди седмица с прожекция на пропаганден филм за централата.
Скандалът от тази авантюра може да бъде грандиозен.

Йордан Костадинов (вляво), бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, сега депутат от НДСВ и зам.-шеф на парламентарната комисия по енергетика, разговаря на „ядрената“ среща в НДК с Иван Гризанов, бивш шеф на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй, депутат от БСП и също зам.-шеф на енергийната комисия. Снимка: e-vestnik

Според хора от Брюксел, въобще няма да се стигне до гласуване на наказателни санкции от страни членки. Европейската комисия като изпълнителен орган веднага ще наложи санкции, които могат да бъдат блокиране на фондовете за България (става дума за 7 милиарда евро) и поставяне на карта самото членство на страната в ЕС.

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви в четвъртък, че няма никакъв шанс за повторно пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Подписвайки за затварянето на реакторите, българските власти се съгласиха, че степента им на безопасност не е достатъчна. Това стана част от договора за присъединяване. Той бе ратифициран от всички страни членки на ЕС и да се постави отново този въпрос, е в противоречие с политическата почтеност“, заяви Пиебалгс.

Кампанията, отразена във вестниците – в. „Труд“

Според него даването на реакторите на лизинг на чужда компания не променя нищо. „Който и да е собственикът, ще се отнесем към него по същия начин, както към българското правителство. Проблемът не е, че блоковете принадлежат на България, а че тя е обещала да ги затвори. И който и да ги притежава или стопанисва, това остава в сила“, обясни еврокомисарят.

Според него цялата сегашна кампания за “Козлодуй” е подвеждаща за хората в България, които й вярват.

Общественото мнение у нас е заблудено, че реакторите 1-4 в “Козлодуй” са напълно безопасни. Те са тип ВВЕР 440 от опростения модел В 230 (първо поколение). С решение на Мюнхенската среща на Г 7 през 1992 г. те са определени на базата на доклади като недостатъчно безопасни, и че не могат да бъдат модернизирани с разумни икономически средства. Германия е закрила същите реактори в бившата ГДР. Други от този модел в Европа има само в България и Словакия, но към момента те са или закрити, или предстои до 1 година (от този модел има също и 4 в Русия и 2 в Армения). В АЕЦ “Козлодуй” са налети над 500 млн. долара за повишаване на безопасността, но реакторите продължават да са първо поколение реактори, които Европа твърдо е решила да закрие.

Иван Иванов в НДК. Той е бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, който се изказваше радикално против спирането на блоковете в АЕЦ. Беше уволнен от бившия министър Овчаров, за да не дразни ЕК преди присъединяването на България. Снимка: e-vestnik

В България пропагандата в полза на АЕЦ твърди, че такива реактори има още във Финландия, Унгария, Чехия. Това е измама на общественото мнение, защото в Чехия и Унгария има ректори ВВЕР 440 от модела В-213 (признати за реактори второ поколение, макар също да нямат защитна бетонна обвивка, но по проект е предвидена гаранция за безопасност при разкъсване на тръбопроводи в т. нар. “първи контур”). А реакторите във Финландия са съвсем друг случай, те са препроектирани, имат защитна бетонна обвивка, допълнителни системи за безопасност и съвременни, а не руски системи за контрол и управление.

Кръгът на посветените в сегашния “заговор” да се пуснат реакторите без съгласието на ЕС и без да се пита Брюксел е много широк. Това са почти всички бивши шефове в АЕЦ “Козлодуй”, сега са консултанти или съдружници в енергийни фирми, или депутати от различни партии. Сред посветените е и бившият министър Румен Овчаров и няколко проруски настроени политици. Миналата седмица кметът Бойко Борисов направи успокоително изказване, че евентуалното отваряне на двата реактора трябва да бъде предшествано от обществена дискусия. “Ако сега внезапно отворим 3 и 4 блок, това ще предизвика стрес у нашите европейски партньори”, заяви Борисов, с което показа, че е запознат с плановете. (Виж тук интервюто с Янко Янев, експерт в МААЕ, в което също прозира авантюристичната стратегия).

Янко Янев на старта на националната кампания „Спасете „Козлодуй“ в НДК, за което беше пристигнал специално от Виена. Тук беше премиерната прожекция на пропагандния филм на Тома Томов „Върнете Козлодуй“. Снимка: e-vestnik

Президентът, който силно подкрепя ядреното и руското лоби в енергетиката, вероятно също е запознат със стратегията. Първанов оцени кампанията за пускането на двата спрени блока като силна, но каза, че аргументите трябва да бъдат експертни, защото имаме подписан договор и той трябва да се спазва, а също, че е нужно съгласието на всяка една от страните, подписали договора.

Кампанията за АЕЦ е подкрепена с много финансови средства от кръг енергийни фирми и от самия АЕЦ „Козлодуй“. Сключени са договори с вестници за реклама, финансират се конкретни хора за публикации по проблема.

Междувременно последните броеве на седмичниците “168” часа и “Капитал” излязоха с разкрития, че от ядреното лоби и среди в правителството съзнателно се манипулира обществото, че има недостиг на ток. Лъжите са били разпространени преди посещението на Путин, за да подготвят почвата за подписването на договорите за АЕЦ “Белене” и газопровода.
Според изчисленията на енергетици България разполага в момента с инсталирани мощности за производство на 12 милиарда квтч електроенергия, а потреблението и износът на ток, дори в най-пиковите зимни дни, не са надвишавали 8 млрд. квтч електроенергия.

в. „24 часа“

Износът на ток от България в последните години е между 14 и 17% от произведения. Но, както е известно, той се продава на цена по-ниска, отколкото на вътрешния пазар – малко над 3,5 цента на киловатчас. В този бизнес участват много посреднически фирми и те прибират разликата до реалната цена, на която се продава токът навън. Всички бивши енергийни шефове в България са свързани с такива фирми или с руските фирми доставчици на енергоносители и обслужващи АЕЦ.

Опитите да се пуснат скандално блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” могат да се тълкуват като опит на проруските кръгове в политиката и бизнеса да предизвикат разрив между България и Европейския съюз.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.