Туитър пророкът стана като Ванга, молят го да предскаже още

В социалните мрежи го разобличават като фалшификатор

В туита на потребителя отдолу е отбелязано името на приложението Carbon 2.5V. То е пуснато 2015 г., а с него е редактиран туит от 2012 г.

Някаква откачалка с ник .Noso @dotNoso, афроамериканец, баскетбол-фен, написал в Туитър – „Коби ще загине в катастрофа с хеликоптер“, дата 13 ноември 2012 г. (виж тук).

Има 169 хил. ретуита, 200 хил. коментара, мощно го разнасят из всички социални мрежи, появил се е във всички новинарски сайтове по света…

Но коментарите са забележителни. Без да може човек да обхване всичко, някои примери са готови за комедийни предавания.

Валят въпроси към автора на пророчеството да предскаже още нещо.

„Следващото го направи го за Тръмп.“

Портрет на Тръмп и въпрос – „Брат, този човек жив ли е още?“

„Хей, брат, кажи, че Тръмп ще спечели втори мандат през ноември 2020.“

„Брат, кажи, че Риана ще издаде албум.“

Друг е постнал епизод от някакво анимационно филмче, на което се вижда как хеликоптер се разбива и отвътре се показва пак афроамериканец държейки две купи с баскетболни топки. И коментар – „Това филмче пророкува същото“.

Срещат се коментари „Ти си виновен“.

А стреснатият автор на предсказателството е написал „Jan 26 Fuck. I’m sorry… Fuck fuck fuck“ („Съжалявам, дееба, дееба дееба“).

И международни въпроси – „Ще стане ли „Трабзонспор“ шампион тази година“?, пита потребител от Турция. Друг, пак оттам, пита „Брат, кажи, че „Галатасарай“ ще бие „Фенербахче“…

„Моля, кажи, че вирусът няма да ни убие всички“

„Кажи, че ще стана милионер“

Много коментари поставят под съмнение предсказателството, или директно го наричат фалшификат, обясняват, че потребителят е използвал приложение за „Андроид“, наречено Carbon 2.5V, с което е подменил датата на своя туит. По принцип в Туитър това е невъзможно, за разлика от Фейсбук и др. Но в туита на „пророка“ се вижда отбелязано името на това приложение. Въпросът е висящ, ако се съди по споровете някои твърдо го смята за фалшификат, други го приемат за чиста монета.

Срещат се често въпроси като „Кажи кога ще изгубя девствеността си“, „Кажи кога ще се оженя?“, „Ще се върне ли бившата ми (бившият ми) при мен?…

По коментарите може да се направи диагноза на съвременното общество, обединено в интернет през граници и континенти. Дава материал за психологическо изследване на поведението в социални мрежи.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.