Въпросите-капани или за Гешев като обслужващ журналист

Карикатура: Чавдар Николов, Терминално

Сред не особено етичните журналистически похвати има един номер, който цели да създаде интрига или скандал на гърба на нищо неподозиращ гост, хванат в капан между камера, микрофон и напорист питащ.

Както си тече някакъв разговор, изведнъж го питат „А вярно ли е, че сте гей?“, например.

Или „Говори се, че сте зарязали майка си да умре в старчески дом?“.

Или „Има ли нещо вярно, че не плащате издръжката на децата от първия си брак?“

А човекът не е гей, майка му е жива и здрава и никога не се е развеждал…

Та, докато жертвата мига зашеметено в кадър, питащият махва великодушно с ръка и казва „Впрочем, няма значение, поканили сме ви в качеството на еди-какво-си, важното е котката да лови мишки..!“ И разговорът приключва.

Та, този капан се слага, само за да прозвучи даден въпрос публично, независимо колко е нелеп и без връзка със ситуацията.
Въпросът е по-важен от отговора. Много по-важен, защото кара зрителите да мислят, че има основание да бъде зададен.

На това ми прилича

въпросът, зададен от Гешев към Конституционния съд

 

Пита може ли да разследва президента и какво точно значи „държавна измяна“.
А зрителите запомнят, че Радев може да бъде разследван за държавна измяна, ако… Няма значение кога, защото юридическото обяснение след внушението им е твърде сложно и спират да слушат.

Губене на време е да тълкуваме правната несъстоятелност на въпроса. Кога пък на Гешев му е пукало, че невежеството му личи?

Единственото, което прави от 2014 насам, е да имитира дейност през каубойски акции и спорни откъм законност течове на доказателства от прокуратурата към медиите.
Другото му важно е да пази интересите на господарите си, на онези, които го превърнаха в радост и единствен възможен компромис между различните мафиотски котерии.

Та, не очаквайте от него друго, освен PR-ски фасони и гаргоплашене…

– –
От фейсбук-страницата на авторката

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.