Пекин е „мъртъв град“ заради епидемията от новия вирус в Китай

Жители на Пекин на площад Тянмън. Снимка от тв екрана

В пекински ресторант е закачен надпис, който уверява: „Този търговски обект е бил дезинфекциран днес.“ Не се вижда обаче никакъв посетител – паникьосаните от епидемията от коронавирус китайци масово престанаха да посещават магазини и обществени места.

Многобройните търговски центрове на столицата, които обикновено се радват на висока посещаемост, сега остават празни. Само няколко коли се движат по смълчаните булеварди, придавайки на 20-милионния мегаполис вид на призрачен град насред ваканцията за лунната Нова година.

С разрастването на епидемията от вирусна пневмония, която вече е взела 132 жертви и е заразила близо 6000 души, властите насърчават хората да си стоят у дома и да носят хирургически маски, ако се налага да излизат.

Предизвикващата все по-голяма тревога ситуация и без това не подтиква да си покажеш носа навън. В метростанциите служители в херметични комбинезони извършват измервания на телесната температура. Тази температура се следи и в гарите, хотелите, полицейските участъци и дори в жилищните блокове, където на влизане се опира термометър в челото на всеки посетител.

При това положение е трудно за търговския център Тайку Ли в източната част на Пекин да привлича купувачи. На всички етажи там се виждат само неколцина клиенти, а навсякъде се усеща миризма на дезинфекциращи препарати. Разлепени навсякъде плакати приканват посетителите да си покриват лицата.

Много от магазините са затворени. Ресторантът за жарено месо Хао Лу Вей е отворен, но въпреки обещанието му за интензивно и редовно почистване, масите остават празни. „Когато пазарувате, бъдете уверени, че нашият магазин е бил подложен на задълбочена дезинфекция. Честита Нова година!“, пише на витрината на една оптика, която също е празна.

Изчерпани количества в аптеките

Обратно, магазините, където се продават хирургически маски и дезинфекциращи препарати, са изчерпали количествата им, а цената на тези продукти главоломно расте в сайтовете за продажби онлайн. „Абсолютно нищо не ни е останало от Нова година“, която тази година в Китай се пада на 25 януари, извинява се аптекар в разговор с куриер, който отчаяно търси дезинфекциращ препарат.

Търсенето е огромно и допълнително се подсилва от официалните разпоредби: провинция Гуандун с население 110 милиона души е наредила на хората да си покриват лицата на обществени места и редица други райони са направили същото. Властите работят по увеличаване на производството на хирургически маски.

Вярно е, че Пекин обикновено се опразва частично в новогодишния период, когато мигриращите работници и много от жителите се прибират по родните си места. По това време обаче столицата е посещавана от множество туристи, а и самите пекинци се струпват по новогодишните панаири в храмовете и парковете на града.

Заради епидемията обаче тези празненства са анулирани, а груповите пътувания са преустановени в цялата страна. Транспортът също е парализиран, като най-малко 2000 междуградски влакове са спрени.

Не знаем какво да правим

Затворените по домовете си китайци залъгват скуката си със саркастични послания в социалните мрежи. В един масово споделян видеоклип в платформата УиЧат се виждат играчи на маджонг с прозрачни найлонови пликове на главите.

По улиците на Пекин все пак се срещат няколко дръзки пешеходци. В известния със своите барове и магазини квартал Санлитун двама мъже на 30 и няколко години махат маските си и безгрижно запалват цигари.

В съседна зала за игри един мъж опитва късмета си с машина с щипка за вадене на играчки. На въпрос от АФП той изразява предположението, че тези машини редовно се почистват, но не е напълно сигурен. „Опитваме да останем възможно най-много в къщи, но все пак дойдохме тук, защото не знаехме какво друго да правим“, въздъхва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.