Планът на Тръмп е обречен на провал, но перспективите пред палестинците стават по-мрачни

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху. Снимка: от в екрана

Обречен на провал. Повечето от наблюдателите отхвърлиха идеята, че планът, представен вчера от Доналд Тръмп, може да доведе до мир в Близкия изток – до такава степен фаворизира Израел и налага драконовски условия за раждането на палестинска държава.

„Палестинците го отхвърлиха с един замах, също както израелските заселници, които се противопоставят на всякаква форма на палестински суверенитет“, казва пред АФП Стивън Кук от изследователския център Съвет за външни отношения. „Това не допринася за мирната кауза“, добавя той.

Според Мишел Дюн от мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир, „нищо не сочи, че този план може да доведе до преговори“.

Направи впечатление мизансценът за разкриването на съдържанието на 80-те страници, изработени в най-голяма секретност в продължение на три години в Белия дом: президентът на САЩ, до който стоеше израелският премиер Бенямин Нетаняху, като двамата вземаха думата един след друг, сякаш за да претендират за двойното бащинство. При това отсъстваше какъвто и да е представител на палестинците.

„Това беше координирано само с една страна и изглежда има само една политическа цел“, обяснява пред АФП Мишел Дюн: „Тя е да се помогне на Нетаняху в политическо-съдебната му борба (…) и да се затвърди подкрепата за Тръмп сред произраелските избиратели“.

Според специалистите по този безкраен конфликт, не всичко, съдържащо се във „визията“ – изработена от Джаред Къшнър, зет и съветник на републиканския милиардер – е безполезно.

Така например, израелският премиер заяви, че е готов да признае палестинска държава и да замрази за четири години развитието на колонии, а Доналд Тръмп обеща, че тази държава ще има столица в източната част на Ерусалим. И благодарение на „модерни и ефикасни“ транспортни мрежи, включително високоскоростен влак между Газа и Западния бряг, подобна държава ще бъде „единна“. „На тактическо равнище има няколко добри идеи“, признава Стивън Кук.

Робърт Сатлоф от вашингтонския Институт за близкоизточна политика дори „приветства“ авторите за „инжектирането на малко реализъм в конвенционалния прочит на този конфликт“. „Реалистично е да кажем, че долината на река Йордан трябва да бъде преградата, гарантираща сигурността на Израел. Реалистично е да кажем, че хилядите израелци на Западния бряг не трябва да бъдат принуждавани да се местят“, смята той в Туитър.

Но, според него, тези „реалистични“ принципи са отхвърлени от администрацията на Тръмп, за да отговори на всички израелски изисквания: що се отнася до долината на река Йордан, вече не става дума просто за сигурност, а за израелски суверенитет; всички израелски колонии на Западния бряг могат да бъдат анексирани. Все неща, които отблъскват Палестинската автономия.

„Ако трябва да запомним само едно нещо, то е, че този план определя долината на р. Йордан като източната граница на Израел“, настоява Мишел Дюн. „Всичко останало са подробности. Всичко, което е дадено на палестинците, е само временно, под условие и отдалечено във времето, следователно вероятно не може да бъде постигнато“.

Тяхната държава, на далеч по-малка площ от окупираните през 1967 г. територии, които те си искат обратно, ще бъдат демилитаризирани и със столица, ограничаваща се до някои предградия на Ерусалим.

И такава държава няма да бъде създадена, освен в замяна на отказ от въоръжаване и на признаване на Израел като еврейска държава – условия, трудни за изпълняване, докато Хамас контролира Газа. „Хамас има право на вето“, констатира Анри Ром от центъра за анализ на рисковете Юрейжа груп.

Следователно, според някои наблюдатели, стратегическата американско-израелска цел е да се променят в дългосрочен план параметрите за мирно уреждане на конфликта по начин, който облагодетелства еврейската държава. И да се наложи политика на свършения факт чрез израелска анексия на част от Западния бряг, която може да се ускори с одобрението на Вашингтон, под прикритието на мирен план.

При тези условия, какви са перспективите за палестинците?

„Колкото и да са слаби, винаги могат да кажат не“, подчертава Мишел Дюн. Но според бившата дипломатка има опасност планът на Тръмп да ускори прехода от борба за независима държава „към борба за права по модела на Южна Африка“ по времето на апартейда.

В краткосрочен план, Белият дом разчита на арабските съюзници на САЩ за оказване на натиск върху палестинците. И в това отношение планът среща по-скоро положителен прием.

Три монархии от Персийския залив (Оман, Бахрейн и Обединените арабски емирства), които нямат дипломатически връзки с Израел, присъстваха на представянето на плана от дуото Тръмп-Нетаняху.

И Саудитска Арабия, обикновено изключително внимателна, когато става дума за защита на палестинските аспирации, заяви, че „оценява“ американски усилия. В същото време Египет призова палестинците „да разгледат задълбочено“ предложенията на Вашингтон.

„Палестинците ще бъдат изкушени да отхвърлят незабавно този план, но те трябва да устоят на това изкушение и да приемат принципа на преките преговори, за да защитят своята кауза“, предупреждава бившият американски дипломат Ричард Хаас. „Пълното отхвърляне може да подкопае последните надежди за постигане на решение с две държави, колкото и да са скромни“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.