От пернишката печка на Първанов до лъжите за ядрения реактор

Президентът Първанов говори в НДК в края на първата годишнина от втория си мандат като президент. Снимка: Булфото

С какво се топлил президентът Първанов, докато се засели в големия град? С пернишка печка, естествено.
Характерно за хората, които са се топлили с пернишка печка в светлите времена на комунизма е, че по-късно са я заменили с акумулираща печка от “Металснаб”. Токът е бил стотинки, печката работи на 6 денем и нощем, вкъщи става направо луксозна обстановка, няма въглища, няма цепеници.
Луксът иде право от АЕЦ “Козлодуй” – това е всепроникнало в съзнанието на средния българин, който се е топлил с пернишка печка.
Освен това много се връзва с националното самочувствие – ние сме енергиен център на Балканите, цепим атома, направо сме в елита на света.
Всичко вървеше много добре, докато не дойдоха едни лоши европейци да ни закрият централата и детските идеали.

Токът взе да поскъпва, да гони реалната си цена. При комунизма, обаче, е бил евтин не заради евтиния ток от АЕЦ. Бил е евтин поради невъзможната икономика на социализма. Централата в “Козлодуй” е работила без да се отделят пари във фонд за закриването й, както е по света. Такъв фонд беше създаден едва преди няколко години. Евтин, защото ядреното гориво е идвало за стотинки от братския СССР и там са го закопавали (сега трябва да му правят хранилище тук и България да си го прибере обратно). Естествено, че това ще се отрази на цената на тока. В централата за няколко години бяха налети към 500 милиона долара за повишаване на безопасността – това защото била много безопасна. Представяме си с какъв риск са живели българите преди това (и не само те – цяла Европа).
Както и да е.

Вчера президентът Първанов, всепроникнат от спомена за пернишката печка, по време на тричасовата си проповед в НДК, заяви, че няма нито една експертиза, която да показва, че спрените реактори в “Козлодуй” са опасни и трябва да бъдат преждевременно закрити… Вярвам на аргументите на българските и световните експерти, каза Първанов.
Това вече е груба лъжа, която от устата на президента се приема за истина от многото наивни българи, всепроникнати от пернишката печка.

Някои факти по същество трябва да се припомнят.
Първо през 1990 г. е назначена президентска комисия, която разследва АЕЦ “Козлодуй”. Членове на комисията, някои от които сега са видни защитници на АЕЦ, изсипват обвинения за престъпни действия в централата и обидни твърдения. Те изискват проверка на МААЕ през 1991 г. на реактори 1 и 2, която завършва с катастрофа – състоянието е описано като недопустимо и е наложено спирането им. Страните от Г 7 взимат предвид резултатите от тази проверка, които се цитират и до днес. Пак тогава екип на Жак Ив Кусто прави негативен доклад за реактори 1-4. Върхът е през 1995 г. при правителството на Виденов. Тогава българската страна отказва да се вземат проби от корпуса на блокове 1 и 2, които вече са с изтекъл ресурс. Пробите са договорени с МААЕ и Еврокомисията, но българските власти пускат реактора без проверката. Френски екип експерти напуска АЕЦ “Козлодуй”, валят критики от европейските министри на екологията, а по света е разгласен секретен американски доклад, според който блокове от 1 до 4 в България са сред 10-те най-опасни в света. Г 24 излиза с остър меморандум за проявения ядрен авантюризъм в България. Следва международна изолация и натиск, които допринасят и за падането на правителството на Жан Виденов. В края на краищата реакторите са спрени и е взета проба от корпуса. Но от този момент на Запад има твърдо мнение, че българските власти имат склонност към ядрен авантюризъм.

Първанов говори за АЕЦ, като скрива тези събития. Скрива също така, че Европа е решила да закрие всички реактори първо поколение, каквито са тези в “Козлодуй”. Първанов поддържа и лъжите на енергийните босове у нас, че такива реактори имало във Финландия, Унгария и Чехия (виж повече в статията “Ядрени авантюристи ще пускат 3 и 4 блок без съгласието на ЕС”). Пита се – защо говори така Първанов? За да настройва народа си срещу ЕС и в полза на Русия?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.