Путин върховен управник? Кремъл е уклончив за ново название на поста

Като Брежнев. През 2024 г. Путин ще навърши 72 години

Кремъл заяви в сряда, че Владимир Путин няма мнение по предложението заеманият от него пост вече да се нарича „върховен управник“, а не президент, след като руска правителствена комисия каза, че обмисля идеята.

Промяната на наименованието на поста е една от възможните поправки в руската конституция, предложени от членовете на правителствена комисия, създадена по-рано този месец, след като Путин обяви, че иска промени в руския основен закон.

Путин, който е на 67 години, направи свои собствени предложения за промяна на конституцията. Мнозина видяха в тях негов план да съхрани влиянието си след изтичането на сегашния му президентски мандат през 2024 г., въпреки неговите твърдения, че не е привърженик на практиката от съветската епоха лидерите да остават на власт до смъртта си.

Конституционната реформа, която доведе до смяна на правителството, гарантира контрола на Путин върху преходния процес и някои я възприемат като опит за ограничаване на вътрешните противоборства до 2024 г., който в същото време дава на Путин възможността да демонстрира, че отговаря на общественото недоволство след годините на затягане на коланите.

Държавната дума, долната камара на парламента, вече одобри реформата на Путин на първо четене. Правителствената комисия обмисля и други възможни промени. „Има някои много любопитни предложения. Например, държавният глава вече да се нарича „върховен управник“, заяви пред правителствения вестник „Росийская газета“ Павел Крашенинников, съпредседател на правителствената комисия.

Когато бе запитан за идеята в сряда, Кремъл отговори уклончиво и я нарече „нова инициатива“ и едно от предложенията, които може да бъдат или да не бъдат приети. „В момента всичко това е на етап дискусия. Президентът Путин няма мнение по въпроса“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Предложенията включват още формално признаване на статута на Русия на „държава победителка“ във Втората световна война и обявяването на православното християнство за основна религия в страната, съобщи вестник „Комерсант“. „Естествено, част (от предложенията) ще отпаднат, някои ще бъдат приети и така ще се получи окончателният резултат от работата на комисията“, каза Песков пред журналисти.

Руската информационна агенция ТАСС припомня, че лидерът на националистическата прокремълска партия ЛДПР Владимир Жириновски много пъти е предлагал държавният глава да се нарича „върховен управник“, за да се избегне употребата на наименования на длъжността, идващи от чужди езици.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.