България загърби Румъния и се хвърли в обятията на Русия

След като България, Сърбия и Унгария си стиснаха ръцете с Москва, Румъния сама трябва да реши дали да спази ангажиментите си към ЕС. Засега единственият приятел на страната по отношение на енергийната политика остава Черно море. Снимка: киевукраине.инфо

На пръв поглед Румъния остана извън енергийните трасета от Черно море. Москва договори и успя да спекулира с международната ситуация по начин, който заслужава пълна похвала – в съответствие с традицията на руската дипломация. България, вечно изплашена от съседите си, и въпреки уверенията, дадени при присъединяването си към НАТО и ЕС, предпочете още веднъж да отиде доброволно и непринудена от никого в руските ръце. Сърбия, хваната на тясно, беше принудена да се хвърли в обятията на единствената столица, която прояви доброжелателност към нея: Москва, която не е забравила завета на Петър Велики, с допълнение „завладяване на Балканите“.

ziua-logo.jpgДо известна степен становището на София е разбираемо: в средносрочна перспектива България се намира пред демографска катастрофа, като според статистическите прогнози е възможно на юг от Дунав да останат приблизително 4-5 милиона българи. Увеличаващата се раждаемост сред циганите и мюсюлманите не успокоява София – в определен момент се заговори за „внос“ на българи от Волга. Освен това присъединяването към Европейския съюз нанесе тежък удар върху българската икономика със затварянето на блокове на атомната централа в Козлодуй, като превърна България от износител във вносител на енергия. Българската политическа класа бързо се преориентира към Москва, традиционен съюзник, и подписа набързо с Путин договор за енергийно трасе и споразумение за строеж на атомна централа.

Сърбите бяха безмилостно екзекутирани – в края на краищата „Сърбия“ ще остане наименование на град Белград и околностите му, ако дезинтеграцията на тази страна продължи с независимост за Косово. От държавите, появили се след рухването на Австроунгарската империя, Сърбия беше най-жестоко наказана. От близо 20 години сърбите се опитват да намерят спокойствие, но или не успяват, или не им позволяват да го направят. Така че поклонът на Сърбия пред Москва е жест на отчаяние, в опит да се спаси това, което все още може да бъде спасено.

На свой ред, преди вече две години, и Унгария стисна ръце с Москва. За позицията на Украйна към Румъния е достатъчно да кажем, че е агресивна и неприятелска.

Единственият приятел остава Черно море – ситуация, многократно повтаряща се в историята на Румъния. Румънското крайбрежие в момента е единственият сигурен път за достъп на Запада към горивата на Централна Азия. Тази позиция на Румъния обяснява защо Путин спомена Добруджа сред регионите в Европа с „етнически“ проблеми (ако не съществуват, може да се създадат!). Енергийната зависимост на Запада поставя Румъния пред изпитание за привързаността й към структурите, към които наскоро се присъедини. А една агресивна позиция към съседите не може да бъде нищо друго освен вредна – в края на краищата всеки опитва да защитава интересите си, както знае най-добре. Има и стара румънска поговорка: вместо с глупост да спечелиш, по-добре с ум да загубиш.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.