Стивън Фрай: Създателят е луд и несправедлив

Актьорът съживи изкусително митовете

„Но първо се състояли сватбите. Оженили се Афродита и Хефест, а после Зевс и Хера. Венчалните обреди изпълнила с очарователна простота Хестия, която помазала четиримата с ароматни масла, прикадила с уханен дим и запяла с нежния си, мелодичен глас химни, в които се говорело за вярност, съвместен труд и взаимно уважение. Семейството и гостите гледали, мнозина подсмърчали и примигвали, за да прогонят сълзите. Един фавн, позволил си нетактичната забележка, че Афродита и Хефест били очарователна двойка, незабавно бил сритан в задника от нацупения Арес”, разказва Стивън Фрай в „Митове” (изд. „Еднорог”, превод Боряна Джанабетска).

И за да е по-вълнуващо, Зевс устроил кулинарно състезание. След официалната част обиколил трапезите: „Ами, ъъъ… стандартът беше… беше за радост висок тази година – казал Зевс. – Добре сте се справили всички. Но царица Хера и аз сме единодушни. Този… ъъъ… мед заема първото място”.

Фрай обяснява: „Мен ме интересува само да разкажа историите, не да ги обяснявам или да търся човешките истини и психологически прозрения, които може да се крият зад тях. Митовете са достатъчно увлекателни сами по себе си със своите смущаващи, удивителни, романтични, комични, трагични, жестоки и очарователни подробности, за да съществуват като пълноценни повествования”.

Той като актьор е най-известен с изпълненията в комедийни тв-сериали и развлекателни програми, с творческа биография и в киното и театъра. Автор на романи, няколко са автобиографични, на документална проза и есета.

Възприемането на горните цитати като пародия би било неправомерно. Фрай съживява древногръцките митове в най-пълноценния смисъл. Важната дума е „съживява”. Позволява си неща като „Хера знаела, че Зевс имал шавлив поглед и била твърдо решена да не допуска и други части на тялото му да шават, където не трябва”, или „Векове наред пъшкал той като български състезател по вдигане на тежести” – пак за Зевс.

А нима езиците на Омир и на Хезиод не са езиците на тяхното време? Фрай дегероизира, сякаш не е чувал за битки между добро и зло и лишава събитията от патос. Всичкото фентъзи с обратен знак. Вопъл на досада от фентъзито? – В никакъв случай! Рано е, този жанр е толкова литературен феномен, колкото и социално-психологически, ако е възможно такова делене.

Фрай е многомерната ерудиция, високата езикова култура и интелигентният прочит. Палавото въображение е само тяхно следствие. Не е здравословно да се препоръчва на редовия тийнейджър като въведение към древногръцката митология. Той горкият ще запомни ритника на Арес, не друго.

А Фрай припомня мирогледната древногръцка особеност: „В митовете им е залегнало разбирането, че който и да е създал този неразбираем свят, с неговите жестокости, чудеса, капризи, красоти, лудост и несправедливост, и сам би трябвало да бъде жесток, удивителен, капризен, красив, луд и несправедлив”.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.