Свършва се!

Румен Белчев

Когато нещо започне да свършва – значи нещо никак не е наред.

Вторачени в пернишкия язовир, така и не забелязваме как дефицитните артикули около нас стават все повече и повече.
„Джипитата свършват“ – предупреди още преди месец „СТАНДАРТ“. Като свършат – няма кой да ни пише рецепти срещу три кинта в шепичката. Като няма кой да ни пише рецептите – резултатите не закъсняват – „Търговците на едро остават без аптеки“ – предупреждава „ТРУД“.

Като свършат аптеките – какво друго да очакваме, освен ново свиване на бюджетните разходи – „Намаляват районните здравни каси“ – констатира „24 ЧАСА“. А като намалеят и здравните каси (не че вършат някаква работа) – всичко хептен се обърква, започват да страдат и други, нямащи нищо общо с така нареченото ни здравеопазване области – „Висшите училища вече няма откъде да си набавят студенти“ – научаваме от „ТРУД“…

Накратко казано – на нас китайски грип не ни трябва, ние и сами си се оправяме добре!

И все пак – за да не заподозрете автора в черногледство, все пак нещо расте в държавата – в определени дни – брутният национален продукт, в други – вносът, в трети – износът, но най-постоянно от всичко растат купчините боклук тук-там и по места. И няма начин да е другояче – придобиването и съхранението на боклуци очевидно е основен държавен приоритет! Ако се питате защо – ето ви отговора, черно на бяло ви е обяснено в „24 ЧАСА“: „Кой надзирава вносния боклук – 4 министерства с над 10 структури“!

Любопитното е, че ексминистърът на околната среда изглежда последен е научил, че министерството му е най-важното сред останалите четири, защото „Малко преди да бъде арестуван, Нено Димов твърдеше, че не е разрешаван внос на отпадъци от трети страни“.

Така е, като не чете вестници!

Е, сега поне има достатъчно време да навакса.

Междувременно коалиционно настроените патриоти преминаха в контраатака – освен идеята за национализация на хазарта, цвъцнаха и съвсем нова законодателна инициатива за да се компенсира намаляващата избирателна маса „Предлагат данъчни облекчения за гласуващи“. Така поне пише в „ТРУД“. На основателното възражение, че поне половината от гласуващите изобщо не плащат данъци, така че им е все тая, е отговорено с още по-оригинална идея – „Патриотите ще подложат на дебат и въвеждането на образователен ценз за гласуване“. В смисъл – да се стигне дори до поправка в Конституцията, „която да ограничи до унрите неграмотните избиратели“.

Ако сте забелязали правописната грешка – честито, вие не сте застрашен от лишаване от избирателни права. За разлика от списователя и коректорката на всекидневника.

Но – да свалим черните очила, да погледнем по-шарено на живота, не всичко в него е политика – понякога във вестниците попадат и истински житейски драми! „УИКЕНД“ се е погрижил да ви разтуши и обогати културния ви кръгозор с цяла страница, посветена на известен български актьор, който „Върви и се чеше отзад“!

Има и снимки – почесва се човекът, което си е вярно, вярно е!

Каква поредна драма в родното изкуство!

А пък на всички, на които по незнайни причини новият главен прокурор не се хареса, дебелият седмичник отговаря конкретно: „Вижте каква Мис България избрахме и после мрънкайте за Гешев“!

Миската наистина изглежда малко по-зле от прокурора – но това е защото според анонимния автор „Явно способността да вземаме информирани и правилни решения ни куца отдавна“. И след няколко казармени вица следва изненадващо заключение: „На този фон аз предпочитам кандидатите за висши държавни длъжности да са колкото може по-малко. И направо да ги назначават. Далеч по-безопасно е“.

Тоя мач вече сме го играли цели 45 не минути, а години, така че въпросът е – дали най-после и онова, на което за благоприличие му викаме преход, вече не е на свършване?

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.