Ще хванат ли Божков? Защо Гешев е Кьовеши-менте…

Васил Божков, Иван Гешев. Снимки: БТА, тв репортаж

„Нали искахте Кьовеши? Ето ви, сега какво сте недоволни” – такава теза се опитва да прокарва самият Гешев и неговите поддръжници след атракциите които направи с президента Радев и шумните обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, който благоразумно се изпари в чужбина.

Разпространеният в медиите запис на разговор на президента е отделна тема, в него няма никакво престъпление, освен на самите прокурори. И записът е от прекратена преписка поради липса на престъпление.

Но акцията срещу Божков ще поддържа образа на новия главен прокурор като на смел и безкомпромисен. Има всички признаци, обаче, по-късно в съда да се окаже, че всъщност е организирал шумна акция, която не е издържана юридически и не е подплатена с доказателства по всички обвинения.

Мнозина са подведените от Гешев, които изпитват удовлетворение, че е подгонен Васил Божков. Но дали това е успех? Пресен е споменът за акциите на вътрешния министър Цветанов от 2010 г. Как тогава телевизиите показваха видеозаписи на МВР-пикчърс, както нарекоха силовото министерство, с акции на качулати полицаи и шумни обвинения.

Прокуратурата арестува и държа година зад решетките бившата барета зам.-шеф на ДАНС и бизнесмен Алексей Петров. Обвиниха го в рекет, изнудване, организирана престъпна група и др. Акцията беше зрелищна, за да покаже как властта безкомпромисно преследва организираната престъпност. Минаха няколко години и Алексей Петров беше оправдан по всички обвинения.

С Черепа да не стане като с Трактора?

МВР обича да разпространява прякори, като част от обвинението, но това не е достатъчно.

Сега главният прокурор Гешев изреди седем обвинения срещу Васил Божков. Не е платил на хазната над 500 милиона, твърди прокурорът, предлагал подкупи, изнудвал, рекетирал, участвал и организира престъпна група и др. Дано поне едно от тези обвинения издържи в съда. Най-голямото – че не са платени налози върху хазарта за половин милиард – е първото, което може да се провали като наказателно обвинение. Защото е по-скоро предмет на разговор между финансовото министерство и Комисията по хазарта. Ставало е със съгласието на институциите на държавата, които са приели отчетите и размера на налозите. Със същото основание Гешев можеше да арестува и финансовия министър за корупция и да заприлича поне малко на Кьовеши. Става дума за период от пет години, в който данъчните не са предявили никакви претенции. Божков твърди, че е плащал по закон и ще си защитава интереса в съда.

Законът (лобистки закон, който улеснява хазарта) позволява да се плащат такси и акцизи или върху оборота, или върху печалбата. И Божков е избрал това, което му е по-изгодно. Освен това не е престъпление по Наказателния кодекс, извършено лично от самия Божков. Той ще се измъкне с това, че става дума за облагането на дружества, в които той е съдружник с други акционери, а фирмите си имат директори и управители. И вече намекна, че има компромати „по-нагоре“ от Комисията по хазарта.

За подкупи и заплахи ще се доказва със свидетели, каквито прокуратурата със сигурност ще осигури. Съдружниците на Божков Найденови очевидно са приели ролята да съдействат на прокуратурата. Цветомир Найденов го обвини дори, че изнасилвал стотици жени. Сега, след като е избягал, може да появят и такива.

Така или иначе, дори да спечели повечето дела в обвиненията срещу себе си, Божков вече е свършен и с империята му е приключено. В най-добрия случай за него, ще продължи живота си по екзотични страни, укривайки се до смъртта си. Освен ако не попадне зад решетките в България.

Ще екстрадират ли Божков от Дубай?

За ареста му в Обединените арабски емирства съобщи гордо самият Гешев. Но решение за екстрадиция може да се очаква след най-малко един до два месеца. И вероятността да се изпълни искането на българските власти не е голяма. Има вече прецедент. През май 2012 г. там беше арестуван наркодилърът Христофорос Аманатидис-Таки. И беше арестуван в собственото му жилище там. И въпреки че става дума за търговия с наркотици, към които законодателството в Обединените арабски емирства е много строго, Таки не беше екстрадиран. А медиите у нас тогава предадоха възторжено новината от прокуратурата, сякаш въпросът е решен.

Какви са мотивите при вземане на решенията в съда в Дубай не е ясно. Но положението на Божков е като в шекспирова пиеса – ще се провикне като Ричард Трети – „Давам кралство за кон“. И в ОАЕ може да му го дадат. След като му изтръскат джобовете. Ще олекне с милиони – колкото е успял да прехвърли в офшорни фирми.

Какво се случва след бягството на хазартен бос №1? Когато първоначално дойде предложението от Валери Симеонов лотариите да станат държавен монопол, рекламното им лице, актьорът Захари Бахаров, по съвместителство крупие и водещ на телевизионна хазартна игра, изчете по телевизията прочувствена декларация как отнемат на хората мечтите. Сега вече това предложение мина на първо четене в парламента. Конферансието на хазарта Бахаров сега не се е появявал и най-вероятно ще остане без тази си роля. Освен ако не го поканят от държавния тотализатор, който ще поеме тази лотария.

Всъщност проблемът не се решава, като вкарат Божков зад решетките. Проблемът е да премахнат тези реклами от телевизиите, защото са хазарт и по закон не трябва да се рекламират там. А нещата се представят така, че по-важното е да ликвидират Божков и да осигурят зрелище на тълпите.

Думите на Божков „Явно този път са решили да ме премахнат” и „Няма да се върна, не е безопасно за мен”, казани по телефона от неизвестна близка страна, са епитафия на бизнеса на може би най-силния сред т. нар. олигарси в България. Той няма шанс да възстанови предишното си положение и влияние.

Колкото и да е тривиално, често повтаряната поговорка „Не е луд който яде баницата, а който му я дава” описва най-точно положението. Години наред Васил Божков е бил

оставен от държавата да богатее неимоверно,

поради почти пълна липса на регулации на хазарта. България е като Лас Вегас. Лотарии масово се рекламират по телевизиите. И особено по една телевизия, приближена на властта – Нова. Дори сега, ако спрат тези реклами, е много проблематично как тя ще се издържа.

Но не са само лотариите. Казина и бингозали има буквално през 500 метра във всеки квартал на София. Налозите върху хазарта са вдигани и променяни два пъти и пак са ниски. Васил Божков се изказваше гневно през годините, когато правителствата и парламента вдигаха облагането. Държеше се нагло като мутра, а не като възрастен човек с две висши образования. По време на тройната коалиция говореше в явяванията си по телевизията конкретно срещу БСП. Срещу Борисов и ГЕРБ не отрони и дума. Това не попречи сега привържениците на Борисов да го наричат комунист и човек на ДС.

Неприкритата му заплаха чрез запалянковците на „Левски” също не беше умен ход и му сложи главата на дръвника. Няма бизнесмен, който да е по-силен от държавата. Божков е натрупал много пари, което означава много власт и влияние, но се е самозабравил и смята, че може да се съизмерва с държавата. И сам предизвика края си.

Наричан е многократно „гангстер”

в докладите на американските посланици в България, както се вижда в разпространените в „Уикилийкс” грами. Прякорът му допринася за този му образ. И за прякора си е причина самият той – държи на видно място в кабинета си черепи – от метал, кристални и др.

Притежаването на фирма за спортни залози, заедно с притежаването на футболен клуб, чиито мачове участват в залозите, е много примамлив бизнес.

През 1993 Божков създава фирмата „Еврофутбол”, която е основната фирма за спортни залози у нас години наред. Божков разбира монополното си положение и търси съдружници, за да не се фокусират само върху него. Така през 2002 г. в „Еврофутбол” негов съдружник става гръцкият милиардер Сократис Кокалис.

В края на 1999 г. Божков става собственик на футболен клуб ЦСКА, като в продължение на 6 години отборът му е сменил 12 треньори. След като правителството отказва да му прехвърли собствеността на базите на ЦСКА в Борисовата градина, в Панчарево и на 4-и километър в София, Божков продава клуба на индийския собственик на комбината „Кремиковци”, който го поема с милиони дългове.

Колекцията му с антики е забележителна,

според различни публикации се оценява на 150-200 млн. евро, а дори и до 600 млн. През 2007 г. след приемането на България в ЕС правителството направи изложба от неговата колекция в Брюксел, да покаже древното изкуство по българските земи. За тази колекция, Божков обяснява в интервю пред „Труд” „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Според закона купуването на антики не е престъпление, но продаването е. Но никой не притесни Божков с въпроси от кого купува. Колекцията му е каталогизирана, за нея е създадена фондация „Тракия”, с шеф бивш служител на ДС, който навремето е преследвал иманярите. Най-ценното от колекцията е излагано и в Националния исторически музей.

През октомври 2009 г. по искане на омбудсмана Гиньо Ганев Конституционният съд със свое решение на практика узакони колекцията на Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст в Закона за културното наследство, според които притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. След решението притежателите ще могат да доказват правото си на собственост не само с официален документ, и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

Всичко, което притежава, е разпръснато в различни фирми, фондации. На комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество ще й бъде трудно да посегне на имуществото му, ако се докаже незаконна дейност.

И така въпросът опира до акциите на Гешев – наистина ли той е българската Кьовеши? За да може да се сравни с нея, трябва да намери доказателства за корупция у министри и премиери, и те да издържат в съда, както успя Кьовеши. А в досегашната си практика, например с грамадната кражба в КТБ, Гешев не доказа, че е способен на това.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.