Бивш зам.-финансов министър: Над Божков имаше чадър. Горанов е за оставка

Георги Кадиев. Снимка: от екрана

В свои коментари бившият зам.-финансов министър и депутат Георги Кадиев изказва предположение, че министър Горанов е работил за интересите на Васил Божков:

Прокуратурата арестувала 18 души покрай скандала с хазарта, вкл. Александър Георгиев, шеф на Комисията по хазарт от април 2019.
Разбирам, че бившият шеф на Комисията по хазарта 2014-2018 Огнемир Митев е задържан и дори вече с обвинение.
Тъй като не стана ясно, питам:
Арестувана ли е 33-годишната Мария Филипова, шеф на Комисия по хазарт февруари 2018- април 2019, понастоящем зам.-шеф на КФН с може би най-важния ресор и месечна заплата от над 12 хил.лв.? Сигурно е член на младежкия ГЕРБ…

Работата стана като Перник – бившата кметица не е арестувана, обаче заместничката й, дето по неволя я замества 2 месеца я арестуваха…

Защото колкото са виновни днешните, толкова са и вчерашните.
И най-вече онези, сложили чадър над тях.

Неплащането на данъци от лотариите на Божков е толкова очебийно, нахално и видно от самолет, че нито един чиновник с капка мозък няма да го направи на своя глава.

Особено двамата служители на НАП от състава на комисията (вкл. Александър Георгиев), които познавам от години. И които са пределно квалифицирани да знаят как се облагат лотариите.

Това е чадър от много високо ниво. Сега ще го отнесат дребните риби.
А първият за оставка е финансовият министър.

Из изявлението на пресцентъра на Нове Холдинг: “Това потвърждава и финансовия министър и цялото министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.”
Ако министерство на финансите наистина са подписвали тези месечни справки и са одобрили начина на облагане на лотариите, са ОПГ (организирана престъпна група – бел. ред.). И са за арест много повече от арестуваните днес.
Все пак става въпрос за корупция за 210 млн.лв.

Приходите от хазартния бизнес на Васил Божков са около 600 млн. лв. годишно. Твърдят, че 80% от тях се раздават като печалби.
По сегашния закон те би трябвало да плащат 90 млн. лв. такса годишно.
Според законопроекта на Горанов отпреди няколко дни би трябвало да плащат 30 млн. лв. такса годишно.

Кой нормален финансов министър се отказва от 60 млн. лв.? Не му трябват пари? Иска да стимулира точно хазарта чрез нисък данък?

Този законопроект е готвен с месеци в министерство на финансите. Той очевидно облагодетелства Божков за сметка на държавата.

Затова вчера в бТВ казах, че е имало политически чадър над Божков.

Сега палачинката се обърна, Божков е в немилост, ще му отнемат лицензите, ще му вземат 210 млн.лв. стари неплатени такси и за да няма мърдане ще направят хазарта държавен монопол.

И изведнъж министерство на финансите за 24 часа пусна нов законопроект, в който …запази старата ставка на облагане на хазарта.

Като зам.-министър на финансите най-големият ми страх е бил министерството и неговите агенции да не се превърнат в арбитър на частни бизнес спорове.
Точно това се случва в момента. И такова е цялото управление, не само Министерство на финансите.

Нали не мислите, че ГЕРБ изведнъж реши да защитава интересите на държавата в хазарта?
Просто съвпадение на интересите.
Валери Симеонов иска да намали хазартния бизнес, ГЕРБ иска да го вземе от Васил Божков, опозицията се е спотаила в миша дупка.

Ще вземат бизнеса на Васил Божков и ще го дадат на друг. После ще го вземат от другия и ще го дадат на трети. Смяна на “елитите“.

Изводът?

Не правете “бизнес” с политици. Платете си данъците, вместо да се уреждате с подкупи. Участвайте в нормални обществени поръчки, вместо да давате пари под масата. Не финансирайте партии срещу услуги.

Правете истински, нормален бизнес.

И може би тогава и политиците ни ще станат нормални.

 

От фейсбук-страницата на Георги Кадиев, зам.-финансов министър 2005-2007 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.