Американците са недоволни от състоянието на съюза

Доналд Тръмп говори пред Конгреса на САЩ. Снимка: от тв екрана

Трусовете около процедурата по импийчмънт, разпалена президентска кампания и една глобална здравна заплаха, предизвикана от вирус. Това са някои от предизвикателствата пред Доналд Тръмп при подготовката му за ежегодната реч „За състоянието на съюза“, с която той ще се обърне към американците във вторник вечерта. Но в ерата на Тръмп едно нещо остава удивително стабилно: общественото мнение за президента.

Запазва се неодобрението за Тръмп и страната днес е по-поляризирана, отколкото е била при който и да е друг президент в близкото минало. Анкетите показват също, че американците значително недоволство от посоката, в която върви страната, и още повече от политическата обстановка.

Но въпреки намаляващата подкрепа, американците до голяма степен дават позитивни оценки на състоянието на икономиката и на начина, по който Тръмп се справя с нея. Ето какво е общественото мнение за президента и за състоянието на Съюза.

Очевидният проблем, за който не се говори

Тръмп е едва третият президент в историята на САЩ с предявено официално обвинение (импийчмънт) от Камарата на представителите. Контролираният от републиканците Сенат, който провежда съдебния процес, в петък с незначително мнозинство отхвърли исканията на демократите за призоваване на свидетели и така почти гарантира оправдаването на Тръмп. Окончателното гласуване, което ще определи съдбата му, е в сряда, непосредствено след речта му в праймтайма предната вечер.

Дебатите около импийчмънта разделиха обществото почти по равно. При допитване през януари на Асошиейтед прес и Центъра за проучване на общественото мнение малко повече (45 процента) бяха онези, които казаха, че Сенатът трябва да подкрепи обвинението срещу Тръмп и да го отстрани от длъжност. 40 на сто бяха на противоположното мнение. Други 14 процента от запитаните отговориха, че не знаят достатъчно, за да изразят мнение.

В проучването 42 на сто от американците казаха, че според тях Тръмп е направил нещо незаконно в телефонния си разговор през юли с украинския президент Володимир Зеленски, а 32 процента казаха, че е направил нещо неетично.

Крехко мнозинство от (привържениците на) републиканците (54 на сто) изразиха мнение, че Тръмп не е направил нищо нередно в контактите с украинския лидер, което бе известен спад в сравнение с октомври, когато този процент беше 64. Около една трета от отговорилите заявиха, че според тях Тръмп е направил нещо неетично, но не и незаконно и само около 10 на сто казаха, че той е направил нещо незаконно.

Икономиката е силна

И все пак президентът се радва на устойчиво положителна оценка на американците за начина, по който се справя с икономиката заради ниската безработица (3,5 процента) и устойчивия ръст на работните места. През януари 56 на сто от американците изразиха одобрение на действията на Тръмп в икономическата сфера според същото проучване. Това е повече от процента на одобрението за начина, по който той води търговските преговори, външната политика или здравеопазването.

Според 67 процента от участвали в същата анкета икономиката е в добро състояние – известно „повишение“ от септември 2019 г., когато този процент бе 61. Само около една четвърт очакват икономическите условия да се влошат тази година.

Тази сравнителен оптимизъм за икономиката се споделя дори от много привърженици на Демократическата партия. Около половината от тях дават положителна оценка на състоянието на икономиката, а около 30 на сто одобряват действията на Тръмп в тази сфера.

Дълбоко неудовлетворение

Във вторник вечерта Тръмп ще изложи целите си за останалата част от мандата му, но американците си имат свое виждане за това какви да бъдат приоритетите през тази година. В декемврийското проучване на АП и Центъра за проучване на общественото мнение с отворен отговор американците посочиха икономиката, здравеопазването, имиграцията и околната среда като главни задачи пред правителството през 2020 г. Малцина очакват правителството да постигне напредък по въпросите, смятани от тях за най-важни.

В същото проучване само около 20 на сто от американците отговориха, че са доволни от това, което става в страната днес. Около 60 процента изразиха недоволство. Мнозина очакват нещата да се влошат, а не да се подобрят.

Републиканците (40 процента) са много по-склонни да изразяват удовлетворение от състоянието на страната, отколкото демократите (11 процента). Сред демократите 76 на сто казаха, че са неудовлетворени, а 66 на сто изразиха очакване нещата още повече да се влошат.

Поляризация

Тази обусловена от партийни пристрастия фрапантна разлика в оценките за състоянието на страната е още по-голяма в отношението към президента. Средно 89 на сто от републиканците и само 7 на сто от демократите изразяват одобрение на Тръмп през третата година от президентството му според проучвания на Галъп. Тази огромна разлика от 82 процентни пункта, разделяща двете партии във възгледите им за президента, е по-голяма от всяка друга година и при всяко друго президентство.

Тази устойчива поляризация води до необичайна стабилност в рейтинга на одобрението за Тръмп. Макар че одобрението варира нагоре и надолу от анкета до анкета, рейтингът на Тръмп се движи в един интервал от около 10 процентни пункта през трите години на президентството му. Малко вероятно е той да се промени, докато двата „партийни“ лагера остават упорито на позициите си. Няма много пространство за подобрение сред републиканците, а е малко вероятно той да спечели някаква подкрепа от демократите.

Прецедент в година на преизбиране

При други президенти рейтингът на одобрението е спадал и по-ниско от това на Тръмп, но проучванията на Галъп показват, че усреднените рейтинги на Тръмп са по-ниски от тези на повечето президенти в близкото минало. За последните три месеца средният рейтинг на одобрение за Тръмп е около 43 процента. Това е по-ниско, отколкото за повечето неотдавнашни президенти за същия период при първите им мандати.

Изключение прави Барак Обама. За същия период преди преизбирането му средното му одобрение също е било около 43 на сто. Но рейтингът на одобрение за Обама в анкетите на Галъп никога не е падал под 40 на сто и отбеляза леко повишение с приближаване на преизбирането му. Одобрението за Тръмп в анкетите на Галъп никога не е надхвърлило 46 процента, докато Обама приключи първия си мандат със среден рейтинг малко под 50 процента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.